Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Εισπνοή

Αναπνοή, εισαγωγή αέρα μέσα στους πνεύμονες. Το αντίθετο της εκπνοής. Η μέση συχνότητα είναι 12 με 18 αναπνοές ανά λεπτό, για έναν φυσιολογικό ενήλικα σε ανάπαυση. Η αναπνοή μπορεί να είναι πλευρική ή κοιλιακή, η δεύτερη είναι βαθύτερη. Οι μύες που εμπλέκονται στην βίαιη εισπνοή είναι οι έξω Αναλυτικά »

Ιστοπλάσμωση

Συστηματική, μυκητιασική αναπνευστική νόσος που προκαλείται από το Histoplasma capsulatum. Η πηγή για αυτόν τον μύκητα είναι το έδαφος με πλούσιο οργανικό περιεχόμενο και περιττώματα πτηνών, ειδ. γύρω από παλαιούς ορνιθώνες· σπήλαια που φωλιάζουν νυχτερίδες· και κοίτες στούρνων, κοτσυφιών και Αναλυτικά »

Κατάθλιψη λοχείας

Κατάθλιψη. η οποία εμφανίζεται 1 έως 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού χωρίς να επιλύεται σε 1 έως 2 εβδομάδες. Η πάθηση εμφανίζεται στο 10-20% περίπου των γυναικών με πρόσφατη γέννα. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Οι μητέρες που προσβάλλονται αναφέρουν τυπικά συνεχή δάκρυα, απόγνωση, αισθήματα απελπισίας, ανεπάρκεια, Αναλυτικά »

Ορθό ή απευθυσμένο

Το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, μήκους περίπου 12,7 cm μεταξύ του σιγμοειδούς κόλου και του πρωκτικού πόρου. Η λεία μυική στιβάδα του είναι ο τελεστής για το αντανακλαστικό της αφόδευσης, τα κύτταρα τα αντανακλαστικά για το οποίο είναι στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο ιερό τμήμα του νωτιαίου Αναλυτικά »

Ιατροδικαστής

Ένας ιατρός που έχει τις γνώσεις και την ικανότητα να ερευνά την αιτία θανάτου και τις συνθήκες γύρω από αυτόν. Η εκπαίδευση συνήθως περιλαμβάνει μελέτη παθολογοανατομίας και ιατροδικαστικής. Ο ιατροδικαστής έχει σχετική άδεια από κυβερνητικές οργανώσεις να τις εκπροσωπεί και να κάνει μία εκτενή Αναλυτικά »

Καραντίνα

1. Η περίοδος κατά την οποία απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μια χώρα σε ανθρώπους, ζώα, φυτά ή γεωργικά προϊόντα για να περιοριστεί η μετάδοση δυνητικά λοιμωδών νόσων. 2. Περίοδος επιβεβλημένης απομόνωσης από την υπόλοιπη κοινωνία για να προληφθεί η μετάδοση μιας μεταδοτικής νόσου. Η καραντίνα Αναλυτικά »

Οίδημα

Μια τοπική ή γενικευμένη κατάσταση κατά την οποία οι ιστοί του σώματος περιέχουν υπερβολική ποσότητα ιστικού υγρού. Ο ασκίτης και ο υδροθώρακας είναι όροι που αναφέρονται στην υπερβολική συγκέντρωση υγρού στην περιτοναϊκή και υπεζωκοτική κοιλότητα αντίστοιχα. Το γενικευμένο οίδημα παλαιότερα Αναλυτικά »

Σύνδεσμος

1. Μια ζώνη ή φύλλο ισχυρού συνδετικού ιστού, που συνδέει τα αρθρούμενα άκρα των οστών, συνδέοντάς τα έτσι ώστε να περιορίζεται η κίνηση. 2. Το παχυσμένο τμήμα ή πτυχή του περιτόνεου ή του μεσεντέριου που υποστηρίζει τα σπλαγχνικά όργανα ή τα συνδέει με άλλο σπλάγχνο. 3. Μια ζώνη ινώδους Αναλυτικά »

Διοισοφάγεια ηχοκαρδιογραφία

Μια επεμβατική τεχνική για τη λήψη υπερηχογραφικών εικόνων κατά την οποία η κεφαλή του υπερηχογράφου εισάγεται στον οισοφάγο. Η ΤΕΕ είναι χρήσιμη για την ανίχνευση καρδιακής προέλευσης εμβόλων, τη διαπίστωση της δυσλειτουργίας προσθετικών καρδιακών βαλβίδων, τη διάγνωση της ενδοκαρδίτιδας, του Αναλυτικά »

Θωρακική παροχέτευση

Η τοποθέτηση του σωλήνα παροχέτευσης στην θωρακική κοιλότητα, συνήθως στον χώρο του υπεζωκότος. Ο σωλήνας χρησιμοποιείται για την παροχέτευση αέρα, υγρού ή αίματος από τον χώρο του υπεζωκότος, έτσι ώστε να διασταλεί ο συμπιεσμένος και καταρρεύσας πνεύμονας. Ο σωλήνας είναι συνδεδεμένος σε ένα Αναλυτικά »

Αναστολέας διαύλων ασβεστίου

Οποιοδήποτε από ομάδα φαρμάκων τα οποία επιβραδύνουν την εισροή ιόντων ασβεστίου στα λεία μυικά κύτταρα, με αποτέλεσμα την ελάττωση των αρτηριακών αντιστάσεων και των αναγκών σε οξυγόνο. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της στηθάγχης, της υπέρτασης, του αγγειακού σπασμού, της Αναλυτικά »

Οξύς πόνος

Πόνος τυπικά προκαλούμενος από ξαφνική κάκωση (π.χ. κάταγμα) ή ασθένεια (π.χ. οξεία λοίμωξη) και ο οποίος συνοδεύεται από φυσικά σημεία όπως αυξημένη καρδιακή συχνότητα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, μυδρίαση, εφίδρωση ή υπεραερισμό. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του υποκειμένου ερεθίσματος, το οξύ Αναλυτικά »

Επαγόμενο από την τρυπτοφάνη σύνδρομο ηωσινοφιλίας- μυαλγίας

Ηωσινοφιλία και έντονο μυϊκό άλγος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, που παρατηρείται σε ασθενείς με ιστορικό από του στόματος λήψης παρασκευασμάτων του αμινοξέος L-τρυπτοφάνη. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Εκδηλώνεται με απότομη έναρξη, εντός μιας εβδομάδας περίπου, άλγους, οιδήματος και σκληρίας των άκρων, ιδίως των Αναλυτικά »

Λιποπρωτεΐνη

Συνεζευγμένες χημικές ενώσεις στην κυκλοφορία του αίματος, που αποτελούνται από απλές πρωτεΐνες προσδεδεμένες σε λίπος. Η χοληστερόλη, τα φωσφολιπίδια και τα τριγλυκερίδια αποτελούν όλα λιπώδη συστατικά των λιποπρωτεϊνών. Η ανάλυση των συγκεντρώσεων και των αναλογιών των λιποπρωτεϊνών στο Αναλυτικά »

Εμβιο-μηχανική

η εφαρμογή μηχανικών δυνάμεων σε ζώντες οργανισμούς και η διερεύνηση των αποτελεσμάτων της αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των δυνάμεων και του σώματος ή του συστήματος. Περιλαμβάνει δυνάμεις που προέρχονται μέσα και έξω από το σώμα.Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Κοινωνική φοβία: Οι πιο χρήσιμες συμβουλέςΚοινωνική φοβία: Οι πιο χρήσιμες συμβουλές

Θέλετε να ασχοληθείτε με κάποιο sport; Από ποδόσφαιρο και μπάσκετ, μέχρι κολύμβηση και χορό, εμείς θα σας πούμε ποια θα είναι τα οφέλη…... Περισσότερα »

Ανεβασμένη χοληστερόλη: Τι να φάω έξω;Ανεβασμένη χοληστερόλη: Τι να φάω έξω;

Επειδή το φαγητό έξω μπορεί να μας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα αν ακολουθούμε συγκεκριμένη διατροφή…... Περισσότερα »

Ειδική αγωγή και λογοθεραπείαΕιδική αγωγή και λογοθεραπεία

Ποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει ο όρος ειδική αγωγή; Πού χρησιμοποιούνται;... Περισσότερα »

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Όσα πρέπει να γνωρίζετεΘυρεοειδίτιδα Hashimoto: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η συγκεκριμένη νόσος του θυρεοειδούς, ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και πώς αντιμετωπίζεται;... Περισσότερα »

Video - Βοήθεια σε περισσότερες από 40.000 μετακινούμενες γυναίκες και βρέφη

Η εφαρμογή του προγράμματος 'Μητέρα και Παιδί' ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς πέτυχε να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες σε περισσότερες από 40.000 μετακινούμενες γυναίκες και βρέφη προστατεύοντας την υγεία ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

forget_often
Συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να ξεχνάει συχνά;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
«Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι» και... δυστυχείς οι πλούσιοι τω πνεύματι;
Κι όμως, η... σωστή σαλάτα μπορεί να είναι από μόνη της ένα πλήρες, χορταστικό και υγιεινό γεύμα!
Μεταμορφώστε το μπαλκόνι σας μ’ αυτές τις απλές ιδέες και σας εγγυόμαστε ότι μετά δεν θα... ξεκολλάτε!
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης