Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Ρινική κοιλότητα

Μια εκ των δυο κοιλοτήτων μεταξύ της βάσης του κρανίου και της οροφής του στόματος, το οποίο διανοίγεται πρόσθια στη ρίνα και οπίσθια στον ρινοφάρυγγα Η επίστρωση του με τριχωτό επιθήλιο, θερμαίνει και υγραίνει τον εισπνεόμενο αέρα, παγιδεύει τη σκόνη και τα παθογόνα στη βλέννα που στη συνέχεια Αναλυτικά »

Ανδροστερόνη

C 17 H 2 O 2 ένα στεροειδές ανδρογόνο το οποίο βρίσκεται στα ούρα. Είναι μεταβολίτης της τεστοστερόνης και της ανδροστενεδιόνης. Είναι δυνατόν να συντεθεί ανδροστερόνη τεχνητά. Όπως και τα υπόλοιπα ανδρογόνα (ορμόνες του ανδρικού φύλου) έτσι και η ανδροστερόνη συμβάλλει στη δημιουργία των χαρακτηριστικών Αναλυτικά »

Πολυκυστική εγκεφαλομαλακία

Σπάνια διαταραχή της παιδικής ηλικίας κατά την οποία πολλαπλές κύστεις με υγρό αντικαθιστούν τον εγκεφαλικό ιστό μετά από στέρηση οξυγόνου ή αίματος.Αναλυτικά »

Ισταμίνη

C 5 H 9 N 3 · μία ουσία που παράγεται από το αμινοξύ ιστιδίνη και προκαλεί διάταση των αιμοφόρων αγγείων, αυξημένη έκκριση οξέος στον στόμαχο, σύσπαση των λείων μυών (π.χ., στους βρόγχους) και παραγωγή βλέννας, οίδημα των ιστών και κνησμό (κατά τη διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων). Η απελευθέρωση Αναλυτικά »

Οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Μια αιματολογική κακοήθεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των ανώριμων λεμφοκυττάρων στο μυελό των οστών, στο αίμα και στους ιστούς. Η ALL επηρεάζει περισσότερα από 2000 παιδιά και 1000 ενήλικες στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο. Εάν δεν αντιμετωπισθεί, οδηγεί γρήγορα στο θάνατο. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Αναλυτικά »

Υδράργυρος

ΣΥΜΒ: Hg. Ένα μεταλλικό στοιχείο με ατομικό βάρος 201 και ατομικό αριθμό 80. Είναι αδιάλυτος σε συνηθισμένους διαλύτες, αλλά διαλυτός σε υδροχλωρικό οξύ με βρασμό. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η διαδικασία θα είχε σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση εξαιρετικά τοξικών και ερεθιστικών ατμών στην ατμόσφαιρα). Αναλυτικά »

Αιματουρία

Αίμα στα ούρα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Το αίμα μπορεί να εμφανιστεί στα ούρα ως αποτέλεσμα μεγάλης ποικιλίας καταστάσεων, που περιλαμβάνουν μόλυνση στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της λοχείας· εσωτερικό τραύμα ή νεφρικούς λίθους· έντονη άσκηση· λοιμώξεις της ουροφόρου οδού ή συστηματικές λοιμώξεις με Αναλυτικά »

Μονοζυγωτικοί δίδυμοι

Δίδυμα που αναπτύσσονται από ένα μοναδικό γονιμοποιημένο ωάριο. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν την ίδια γενετική σύνθεση και συνεπώς, είναι του ίδιου φύλου και ομοιάζουν εντυπωσιακά το ένα με το άλλο σωματικά, φυσιολογικά, και διανοητικά. Αναπτύσσονται εντός ενός κοινού χοριονικού σάκου και έχουν Αναλυτικά »

Δοκιμαοία Ταχείας Νευρολογικής Εξέταοης

Τυποποιημένη εξέταση της νευρολογικής λειτουργίας για άτομα 5 ετών και άνω. Αξιολογεί διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της ιοορροπίας, του προγραμματισμού των κινήσεων, του συντονισμού και της οργάνωσης των κινήσεων στο χώρο.Αναλυτικά »

Απορρυπαντικό

1. Κάτι που καθαρίζει ή αφαιρεί ρύπους· καθαριστικό. 2. Απορρυπαντικό. Παράγοντας καθαρισμού ή ύγρανσης ο οποίος παρασκευάζεται συνθετικά από πολλά χημικά. Αυτά κατατάσσονται ως ανιονικά όταν έχουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο ή κατιονικά όταν έχουν θετικό φορτίο.Αναλυτικά »

Να μην ανανήψετε

Οδηγία που δηλώνει ότι ασθενής δεν πρέπει να επανέλθει. Μπορεί να δοθεί γραπτώς από τον ιατρό κατ' απαίτηση του ασθενούς. Εάν ο ασθενής δεν είναι ικανός ή σε θέση να αποφασίσει, μπορεί να ζητηθεί από την οικογένεια, τον νόμιμο κηδεμόνα ή τον πλησιέστερο παροχό υγειονομικής περίθαλψης να συναινέσει Αναλυτικά »

Θυρεοειδής αδένας

Ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και στις δύο πλευρές του χαμηλότερου τμήματος του λάρυγγα και του ανώτερου τμήματος της τραχείας. Ο θυρεοειδής αδένας, ή θυρεοειδής, αποτελείται από δύο πλευρικούς λοβούς που συνδέονται με έναν ισθμό. Μερικές φορές, ένας τρίτος διάμεσος Αναλυτικά »

Κοκκιδιοειδομύκωση

Μόλυνση με τον παθογόνο μύκητα Coccidioides immitis , ένα σπορογόνο μύκητα, ο οποίος ευρίσκεται στο έδαφος. Τα σπόρια του μύκητα (τα οποία ονομάζονται αρθροκονίδια) κυκλοφορούν στον αέρα, όταν αναταραχθεί το έδαφος, π.χ., κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων, αμμοθύελας ή σεισμών. Άτομα τα οποία εισπνέουν Αναλυτικά »

Πρωτεϊνουρία

Απώλεια πρωτεϊνών, όπως λευκωματίνης ή σφαιρινών, στα ούρα. Αυτό το εύρημα μπορεί να είναι παροδικό και καλοήθες ή να αντικατοπτρίζει μια σοβαρή υποκείμενη νεφροπάθεια ή συστηματική νόσο. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Η απώλεια πρωτεϊνών στα ούρα αποτελεί συχνό εύρημα στις παθήσεις των νεφρικών σπειραμάτων Αναλυτικά »

Άρθρωση

Το σημείο σύνδεσης μεταξύ δύο οστών, άρθρωση. Μια άρθρωση συνήθως περιλαμβάνει έναν λεπτό, λείο αρθρικό χόνδρο σε κάθε αρθρική επιφάνεια και περικλείεται από έναν αρθρικό υμένα που αποτελείται από ινώδη συνδετικό ιστό. Ταξινομούνται ως σταθερές (συνάρθρωση), ελάχιστα κινητές (αμφιάρθρωση) Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Καλή υγεία σε… 10 λεπτά!Καλή υγεία σε… 10 λεπτά!

Επειδή δεν έχουμε όλοι τον ελεύθερο χρόνο να φροντίζουμε τον εαυτό μας καθημερινά, δείτε μερικές πολύ σύντομες και υγιεινές ιδέες για καλή υγεία κάθε ... Περισσότερα »

Σνακ που… καίνε το λίποςΣνακ που… καίνε το λίπος

Επειδή τα σνακ αποτελούν αναγκαίο κομμάτι της διατροφής, ώρα να διαλέξουμε τα πιο σωστά για ωραίο σώμα!... Περισσότερα »

Αισιόδοξα ευρήματα για την ΣκΠΑισιόδοξα ευρήματα για την ΣκΠ

Η εξατομίκευση της θεραπείας, η τακτική παρακολούθηση και η ορθή υποστήριξη και καθοδήγηση των ασθενών με ΣκΠ αποτελούν προϋπόθεση για την καλύτερη δυνατή ... Περισσότερα »

Οι πρώτες βοήθειες για τον πονόδοντοΟι πρώτες βοήθειες για τον πονόδοντο

Τι προκαλεί τον πονόδοντο, και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε άμεσα; Μπροούμε να κάνουμε κάτι για να τον προλάβουμε;... Περισσότερα »

Video - Θύματα των νέων μέτρων και οι ασθενείς

Τα νέα μέτρα συνιστούν ακραία οπισθοδρόμηση, καθώς ακυρώνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες για αυτούς θεραπείες και τους μετατρέπουν σε Ευρωπαίους πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

missing_during_crisis
Τι είναι αυτό που σάς λείπει περισσότερο στα χρόνια της κρίσης;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Αν θέλετε να συμβαδίζει το μακιγιάζ με το υπόλοιπο ντύσιμο στον επόμενο γάμο ή βάφτιση που είστε καλεσμένη, δείτε πώς πρέπει να βαφτείτε για να είστε εντυπωσιακές από την κορφή ως τα νύχια.
Κανείς μας δεν είναι τέλειος. Για τα παιδιά μου, όμως, ο πατέρας που επέλεξα να τους χαρίσω, είναι ο καλύτερος που θα μπορούσαν να έχουν ποτέ.
Υγιεινές, πεντανόστιμες αλλά πάνω απ' όλα χορταστικές! Δείτε 3 σαλάτες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος χωρίς να κάνετε εκπτώσεις στη γεύση.
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης