Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Παραγόμενος από το ενδοθήλιο αγγειοδιασταλτικός παράγοντας

Ένας αγγειοδιασταλτικός παράγοντας που απελευθερώνεται από το αγγειακό ενδοθήλιο. Προάγει τη χάλαση των λείων μυϊκών ινών των αγγείων και την αναστολή της συγκόλλησης και συσσώρευσης των αιμοπεταλίων. Όταν η φυσιολογική λειτουργία του ενδοθηλίου διαταράσσεται από μηχανικό τραυματισμό, υπέρταση, Αναλυτικά »

Νόσος της αιμοσφαιρίνης Ε

Μια γενετική παραλλαγή της αιμοσφαιρίνης που οδηγεί σε έναν ήπιο τύπο αιμολυτικής αναιμίας. Απαντάται κυρίως σε ανθρώπους που κατάγονται από τη Νοτιοανατολική Ασία, στους οποίους μπορεί να παρέχει προστασία από την ελονοσία.Αναλυτικά »

Υποκαλιαιμία

Παθολογικά χαμηλή συγκέντρωση καλίου στο αίμα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Οι αιτίες περιλαμβάνουν την ελαττωμένη πρόσληψη καλίου ή την υπέρμετρη αποβολή του εξαιτίας έμεσης, διάρροιας ή συριγγίων μεταβολικής οξέωσης· διουρητικής θεραπείας· αλδοστερονισμού· υπερβολικής φλοιοεπινεφριδιακής έκκρισης· πάθησης Αναλυτικά »

Διάσταση

1. Στη χειρουργική, η βλάβη σε κάποιο οστό στο οποίο υπάρχει διαχωρισμός μιας επίφυσης. 2. Στη φυσιολογία της καρδιάς, το τελευταίο τμήμα της διαστολής. Ακολουθεί την περίοδο της πλέον ταχείας διαστολικής πλήρωσης των κοιλιών και αποτελείται από μια περίοδο επιβραδυνόμενης εισροής αίματος από Αναλυτικά »

Νεφρική υπέρταση

1. Υπέρταση προκαλούμενη από νεφροπάθεια. Ο μηχανισμός που προκαλεί αύξηση στην αρτηριακή πίεση είναι είτε η μεταβολή της νεφρικής ρύθμισης του νατρίου και των υγρών ή η μεταβολή της νεφρικής απέκκρισης αγγειοσυσπαστικών ουσιών, οι οποίες μεταβάλλουν τον τόνο των συστηματικών ή των τοπικών αρτηριδίων. Αναλυτικά »

Στοματίτιδα

Φλεγμονή του στόματος (περιλαμβανομένων των χειλέων, της γλώσσας και των βλεννογόνων). ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η στοματίτιδα ενδέχεται να σχετίζεται με ποικιλία παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων, του χημικού ερεθισμού, της ακτινοθεραπείας, της αναπνοής από το στόμα, της παράλυσης των νεύρων που Αναλυτικά »

Πολυκυστική νεφροπάθεια

Κληρονομική νόσος κατά την οποία σχηματίζονται κύστεις στα νεφρά και σε άλλα όργανα, καταστρέφοντας ενδεχομένως τον νεφρικό ιστό και την νεφρική λειτουργία. Η αυτοσωμική υπολειπόμενη μορφή εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία, ενώ η αυτοσωμική επικρατής μορφή αναπτύσσεται συνήθως αργότερα. Αναλυτικά »

Ιογενής εγκεφαλίτιδα της Καλιφόρνιας

Ιογενής εγκεφαλίτιδα που αποτελεί την πιο συχνή μεταδιδόμενη από κουνούπια νόσο στις ΗΠΑ. Συνήθως προσβάλλει παιδιά το καλοκαίρι η νωρίς το φθινόπωρο, κυρίως στις Μεσοατλαντικές η στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, προκαλώντας πυρετό, κεφαλαλγία, σπασμούς και εντοπισμένη μυϊκη παράλυση. Ο κΰριος ξενιστής Αναλυτικά »

Μεταβολικό ισοδύναμο

Μια μονάδα που χρησιμοποιείται για να μετρήσει το μεταβολικό κόστος της φυσικής δραστηριότητας. Ένα MET ισοδυναμεί με την πρόσληψη 3,5 ml οξυγόνου ανά kg βάρους σώματος ανά λεπτό.Αναλυτικά »

Πέψη

Η διαδικασία με την οποία η τροφή διασπάται μηχανικά και χημικά στη γαστρεντερική οδό και μετατρέπεται σε μορφές που μπορούν να απορροφηθούν. Άλατα (μέταλλα), νερό και μονοσακχαρίτες μπορούν να απορροφηθούν αμετάβλητα, όμως το άμυλο, τα λίπη και οι πρωτεΐνες πρέπει να διασπαστούν σε μικρότερα Αναλυτικά »

Κλίμακα Apgar

[Virginia Apgar, αναισθησιολόγος από τις HXIA, 1909-1974]. Κλίμακα για την αξιολόγηση της σωματικής κατάστασης ενός βρέφους κατά τη γέννησή του. Εκτιμάται η καρδιακή συχνότητα, η αναπνοή, ο μυϊκός τόνος, η αντίδραση στα ερεθίσματα και το χρώμα του βρέφους ένα λεπτό μετά από τη γέννηση και επανεκτιμούνται Αναλυτικά »

Παρβοϊός

Ομάδα ιών που είναι όμοια με τους αδενοϊούς. Είναι παθογόνοι για τα ζώα και τους ανθρώπους.Αναλυτικά »

Γλυκοσίδη

Μια ουσία που προέρχεται από τα φυτά και κατά την υδρόλυση της αποδίδει ένα σάκχαρο και ένα ή περισσότερα πρόσθετα προϊόντα. Οι γλυκοσίδες ανάλογα με το σάκχαρο που περιέχουν, ονομάζονται γλυκοσίδια ή γαλακτοσίδια. Η δακτυλίτιδα είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη καρδιακή γλυκοσίδη.Αναλυτικά »

Αναλυτής

1. Μια συσκευή η οποία χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της οπτικής περιστροφής που προκαλείται κατά την διέλευση του πολωμένου φωτός μέσα από κάποιο διάλυμα. 2. Συσκευή οξυγόνου που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της συγκέντρωσης του εκλυόμενου οξυγόνου, κάτι που επιτυγχάνεται με τη μέτρηση Αναλυτικά »

Leishmania

[Sir William B. Leishman, Βρετανός στρατιωτικός ιατρός, 1865-1926]. Γένος παρασιτικών μαστιγοφόρων πρωτόζωων, που εντοπίζονται στη τυπική μορφή της λεϊσμανίασης στα σπονδυλόζωα, αλλά στη μορφή λεπτομονάδας στα ασπόνδυλα ή σε καλλιέργειες. Οι οργανισμοί αυτοί μεταδίδονται με το δήγμα των θηλυκών Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Μεταβολισμός και απώλεια βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετεΜεταβολισμός και απώλεια βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον μεταβολισμό μας σαν δικαιολογία, όταν δεν καταφέρνουμε να χάσουμε κιλά. Πώς ακριβώς λειτουργεί όμως;... Περισσότερα »

Τα πιο συνηθισμένα παιδικά τραύματα και πώς αντιμετωπίζονταιΤα πιο συνηθισμένα παιδικά τραύματα και πώς αντιμετωπίζονται

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμβάντα που μπορεί να τραυματίσουν συναισθηματικά ένα παιδί; Ποια είναι τα σημάδια και πώς θα τα διαχειριστούμε.... Περισσότερα »

Μικρά ''δωράκια'' για τον εαυτό μας και την υγεία μαςΜικρά ''δωράκια'' για τον εαυτό μας και την υγεία μας

Μερικές φορές, το να κάνουμε ένα μικρό δωράκι στον εαυτό μας μπορεί να βελτιώσει και την υγεία μας…... Περισσότερα »

Οφέλη της yoga που στηρίζει και η επιστήμηΟφέλη της yoga που στηρίζει και η επιστήμη

Από την καταπολέμηση της αυπνίας έως και...την προαγωγή στη δουλειά, δείτε πώς σας ωφελεί η αρχαία πρακτική.... Περισσότερα »

Video - Κέντρο Αθλητικών Κακώσεων και Υγείας της Γυναίκας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ ένα εξειδικευμένο αθλητιατρικό κέντρο αναφοράς αποκλειστικά για γυναίκες. Από επαγγελματίες αθλήτριες έως μητέρες μετά τον τοκετό που ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

forget_often
Συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να ξεχνάει συχνά;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
«Ξέρω τι θα σκεφτείτε: “Έχει έτοιμο σπίτι, δεν χρειάζεται να πληρώσει ξενοδοχείο και παραπονιέται κι από πάνω;”. Ναι, γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όταν κάνεις διακοπές στο χωριό του άντρα σου.»
Φοβάται το σκοτάδι και ζητάει να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας; Δοκιμάστε τους παρακάτω τρόπους για να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.
Σγουρά, σπαστά ή ίσια μαλλιά; Όποιος και αν είναι ο τύπος μαλλιών σας, έχουμε βρει τα κατάλληλα κουρέματα που θα σας αφαιρέσουν… χρόνια!
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης