Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Φρόιντ, Σίγκμουντ

Διάσημος Αυστριακός νευρολόγος και ψυχαναλυτής (1856-1939) του οποίου οι διδασκαλίες περιλάμβαναν την ανάλυση αντοχής και μεταβίβασης και μία διαδικασία έρευνας της διανοητικής λειτουργίας με χρήση ελεύθερου συνειρμού και ερμηνεία ονείρων. Ο Φρόιντ δε θεωρούσε την ψυχανάλυση επιστημονική. Αναλυτικά »

Ατελεκτασία

1. Η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει σύμπτωση των τοιχωμάτων των πνευμόνων ή απουσία αέρα στους πνεύμονες. 2. Η κατάσταση κατά την οποία οι πνεύμονες ενός εμβρύου δεν εκπτύσσονται μερικώς ή και καθόλου κατά την γέννηση. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Μπορεί να οφείλεται στην απόφραξη ενός ή περισσοτέρων αεραγωγών από Αναλυτικά »

Τριήμερος πυρετός

Μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από την σκνίπα, Phlebotomus papatasii. Η ασθένεια αυτή είναι παρόμοια του δάγγειου πυρετού αλλά είναι λιγότερο σοβαρή.Αναλυτικά »

Εκλεκτικός αναστολέας της επαναπρόσληψης σεροτονίνης

Οποιοδήποτε από την τάξη φαρμάκων, η οποία παρεμβαίνει στη μεταφορά σεροτονίνης και χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των ιδεοψυχαναγκαστικών συμπεριφορών, των διατροφικών διαταραχών και των κοινωνικών φοβιών. Παραδείγματα τέτοιων ουσιών περιλαμβάνουν τη φλουοξετίνη (Prozac) Αναλυτικά »

Επείγουσα ετοιμότητα

Ο προκαταβολικός σχεδιασμός για μια μη αναμενόμενη κρίση, ιδίως για μια φυσική καταστροφή, όπως μια πλημμύρα ή έναν τυφώνα. Το σπίτι πρέπει να ελεγχθεί για πιθανούς κινδύνους και σε περίπτωση που εντοπιστούν πρέπει να διορθωθούν. Εύφλεκτα υλικά όπως χρώματα, λάδια και καύσιμα πρέπει να απομονωθούν. Αναλυτικά »

Μελάνωμα in situ

Ένα επιφανειακό μελάνωμα, το οποίο δεν έχει ακόμα εισβάλει σε βαθιές στοιβάδες του δέρματος ή διασπαρθεί σε τοπικούς ή απομακρυσμένους ιστούς. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η βλάβη θα πρέπει να αφαιρείται από έμπειρο χειρουργό. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Οι ασθενείς με διαγνωσμένο μελάνωμα in situ χρειάζονται προσεκτική Αναλυτικά »

Ερυθροδερμία

Διάχυτη παθολογική ερυθρότητα και απολέπιση του δέρματος, που μερικές φορές εκτείνεται σε όλο το σώμα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να παρατηρηθεί σε ασθενείς με εκτεταμένη ψωρίαση, δερματικό λέμφωμα από Τ-λεμφοκύτταρα, φαρμακευτικές αντιδράσεις. σμηγματορροκή ή ατοπική δερματίτιδαή άλλες καταστάσεις.Αναλυτικά »

Θεραπευτική ψυχαγωγία

Ένας εξειδικευμένος τομέας της ψυχαγωγίας του οποίου οι ειδικοί σχεδιάζουν και κατευθύνουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες για ασθενείς που αναρρώνουν από σωματική ή διανοητική ασθένεια ή που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν με μία μόνιμη ή προσωρινή ανικανότητα.Αναλυτικά »

Οπισθοπτερνική εξόστωση

Παθολογική ανάπτυξη οστού πάνω από την κατάφυση του Αχίλλειου τένοντα στην πτέρνα. Η εκλαϊκευμένη έκφραση «εξόγκωμα από σκαρπίνι» προέρχεται από τη σχέση της κατάστασης αυτής με τα στενά παπούτσια που «χτυπάνε» στη φτέρνα. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Σχηματίζεται ένα σκληρό οζίδιο πάνω από την κατάφυση του Αναλυτικά »

Ψυχοσεξουαλική διαταραχή

Διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας που δεν οφείλεται σε οργανικές αιτίες. Περιλαμβάνονται οι διαταραχές ταυτότητας του φύλου, ο τρανσεξουαλισμός, η ομοφυλοφιλία, ο τρανσβεστισμός, η ζωοφιλία, η παιδοφιλία, η επιδειξιομανία, η οφθαλμοπορνεία και ο σαδομαζοχισμός.Αναλυτικά »

Προστατικός αδένας

Ο αδένας του άνδρα ο οποίος περιβάλλει τον αυχένα της ουροδόχου κύστης και την ουρήθρα. Είναι εν μέρει αδενικός, με πόρους που εκβάλλουν στην προστατική μοίρα της ουρήθρας, και εν μέρει μυϊκός. Εκκρίνει ένα αραιό, ιριδίζον, ελαφρώς αλκαλικό υγρό που αποτελεί συστατικό του σπέρματος. Ο προστάτης Αναλυτικά »

Μετρικό σύστημα

Ένα σύστημα μέτρων και σταθμών βασισμένο στο μέτρο (περίπου 39,37 ίντσες) ως μονάδα μέτρησης μήκους, το γραμμάριο (περίπου 15,432 grains-ελάχιστη μονάδα βάρους) ως μονάδα μέτρησης βάρους και το λίτρο (περίπου 1,057 quarts υγρού ή 0,908 quarts ξηρού βάρους) ως μονάδα μέτρησης του όγκου. ΚΑΝΟΝΕΣ Αναλυτικά »

Καρκίνος των οστών

Οποιαδήποτε κακοήθεια του οστίτη ιστού. Οι πρωτογενείς όγκοι των οστών (όπως τα οστεοσαρκώματα) είναι σπάνιοι στους ενήλικες και παρατηρούνται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους. Οι δευτερογενείς ή μεταστατικοί καρκίνοι των οστών είναι μακράν πιο κοινοί. Όγκοι οι οποίοι δημιουργούνται σε άλλες περιοχές Αναλυτικά »

Πνευμοθώρακας

H συλλογή αέρα στην υπεζωκοτική κοιλότητα. O αέρας εισέρχεται στην υπεζωκοτική κοιλότητα ως αποτέλεσμα διάτρησης του θωρακικού τοιχώματος (π.χ. λόγω τραύματος ή ιατρικής κάκωσης) ή του υπεζωκότα (π.χ. λόγω ρήξης εμφυσηματώδους φυσαλίδας ή επιφανειακού πνευμονικού αποστήματος). Μερικοί ψηλοί και Αναλυτικά »

Ουροδόχος κύστη

Μια μυώδης, μεμβρανώδης, διατάσιμη κύστη που συγκρατεί τα ούρα και η οποία εδράζεται στην πύελο. Λαμβάνει τα ούρα από τα νεφρά διαμέσου των ουρητήρων και τα αποβάλλει από το σώμα διαμέσου της ουρήθρας. ΑΝΑΤΟΜΙΑ: H κύστη εδράζεται στο πρόσθιο-κατώτερο τμήμα της πυέλου. Στις γυναίκες βρίσκεται Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τα φρούτα με τη χαμηλότερη διατροφική αξίαΤα φρούτα με τη χαμηλότερη διατροφική αξία

Το γεγονός ότι είναι φρούτα, δεν τα κάνει αυτομάτως τέλεια. Ποια είναι αυτά που πρέπει να τρώμε με προσοχή;... Περισσότερα »

Αγάπησε το σώμα σου όπως είναιΑγάπησε το σώμα σου όπως είναι

Τι πρέπει να θυμίζουμε τακτικά στον εαυτό μας, για να αισθανόμαστε καλά με την εξωτερική μας εμφάνιση.... Περισσότερα »

Επιπλέον κονδύλι για εφημερίες σε νοσοκομεία - ΠΕΔΥΕπιπλέον κονδύλι για εφημερίες σε νοσοκομεία - ΠΕΔΥ

Συμπληρωματική επιχορήγηση 9.481.762 ευρώ για εφημερίες γιατρών και λοιπού προσωπικού για το 2017, ενέκρινε το υπουργείο Υγείας. Η κατανομή αναλυτικά.... Περισσότερα »

Τα μεγαλύτερα λάθη των γυναικών στο αδυνάτισμαΤα μεγαλύτερα λάθη των γυναικών στο αδυνάτισμα

Ποια είναι τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουν οι γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν βάρος; Τα αναλύουμε, και ελπίζουμε να τα σταματήσουμε μια και καλή!... Περισσότερα »

Video - Η κοινή πορεία ιατρού - ασθενή είναι το μέλλον

O ενημερωμένος ασθενής μπορεί να συμμετέχει στην διαδικασία απόφασης για την θεραπεία του, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα "ΑΚΕΣΩ", Λεωνίδας Φωτιάδης. ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

long_before_pap_test
Πόσο καιρό έχετε να κάνετε τεστ - Παπ;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Έχω απηυδήσει ή έχω απαυδήσει; Στις στήλες του Ολυμπίου Διός ή στους στήλους του Ολυμπίου Διός; Γιατί το «αποθανατίζω» είναι λάθος; Ο ειδικός των ειδικών απαντά.
Αυτή η γυναίκα καταφέρνει να πειθαρχήσει όχι ένα ούτε δύο αλλά δεκάδες παιδιά σε μία τάξη- μάλλον αξίζει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις συμβουλές της.
Ας το παραδεχτούμε- κάποιες φορές δεν εννοούμε όλα όσα λέμε, γι’ αυτό προτιμάμε οι απαντήσεις μας να μοιάζουν με αυτές της Πυθίας...
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης