Είσοδος Μελών
Προβολή

Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Αλλεργία

Μια ανοσολογική απάντηση σε ένα ξένο αντιγόνο, το οποίο προκαλεί φλεγμονή και οργανική δυσλειτουργία. Οι αλλεργίες μπορεί να είναι από απειλητικές για τη ζωή, έως καλοήθεις και συμπεριλαμβάνουν τη συστηματική αναφυλακτική αντίδραση, το οίδημα λάρυγγα, τις αντιδράσεις μετάγγισης, το βρογχόσμασμο, Αναλυτικά »

Αϋπνία

Η υποκειμενική εμπειρία μη ικανοποιητικού ύπνου ή ύπνου που δεν αναζωογονεί. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η αϋπνία καλείται «πρωτοπαθής» όταν υφίσταται επί απουσίας υποκείμενων νόσων και καταστάσεων. Συχνότερα εμφανίζεται ως δευτεροπαθές πρόβλημα, π.χ. ως αποτέλεσμα εξάρτησης από αλκοόλ ή φαρμακευτικών ουσιών, Αναλυτικά »

Έλκος

Βλάβη δέρματος ή βλεννογόνου με συνοδό φλεγμονή, νέκρωση και απόπτωση του κατεστραμμένου ιστού. Οι παράγοντες που προκαλούν έλκος περιλαμβάνουν: τραύμα, καυστικές χημικές ουσίες, έντονο ψύχος ή ζέστη, αρτηριακή ή φλεβική στάση, νεοπλασίες, φάρμακα (π.χ. μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) και λοιμώδεις Αναλυτικά »

Συνδετικός ιστός

Ιστός που υποστηρίζει και συνδέει άλλους ιστούς και τμήματα του σώματος. Ο συνδετικός ιστός έχει συγκριτικά λίγα κύτταρα. Το κύριο μέρος του αποτελείται από μεσοκυττάρια ουσία ή θεμέλια ουσία, η οποία προσδίδει σε κάθε τύπο συνδετικού ιστού τις ειδικές του ιδιότητες. Η αγγειακή παροχή ποικίλλει: Αναλυτικά »

Θερμοκρασία σώματος

Η θερμοκρασία σώματος, ένας δείκτης υγείας και ασθένειας και ένα από τα ζωτικά σημεία. Η θερμοκρασία σώματος ποικίλλει ανάλογα την ώρα της ημέρας και την θέση μέτρησης. Η θερμοκρασία στόματος είναι συνήθως 36°C έως 38°C. Καθημερινές αποκλίσεις σε ένα άτομο μπορεί να είναι 0,5°C ή 7°C. Η θερμοκρασία Αναλυτικά »

Καρκίνος του ήπατος

Κακοήθεια του ήπατος που οφείλεται είτε σε μετάσταση από μια πρωτοπαθή πηγή ή σε πρωτοπαθή όγκο του ήπατος. Συχνότερη είναι η πρώτη αιτία. Παράγοντες που προδιαθέτουν είναι το άρρεν φύλο, η ηπατίτιδα Β ή C, η κίρρωση και άλλες ηπατοπάθειες. Το ήπαρ είναι το συνηθέστερο σημείο μετάστασης όγκων Αναλυτικά »

Μνήμη

1. Η νοητική καταχώρηση, συγκράτηση και ανάκληση παλαιών εμπειριών, αισθήσεων ή σκέψεων. Αυτή η ομάδα λειτουργιών στηρίζεται στις συντονισμένες ενέργειες των σχετιζόμενων περιοχών του εγκεφαλικού φλοιού, ειδικών αισθητικών περιοχών του εγκεφάλου, υποφλοιωδών κέντρων, του υποθαλάμου, του μεσεγκεφάλου Αναλυτικά »

Κολπική μαρμαρυγή

Η πιο κοινή καρδιακή αρρυθμία που προσβάλλει το 10 % περίπου των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών. Χαρακτηρίζεται από ταχεία, ακανόνιστη ηλεκτρική δραστηριότητα στους κόλπους με αποτέλεσμα τη μη αποτελεσματική ροή αίματος στις κοιλίες. Το αίμα που παραμένει στους κόλπους μπορεί περιστασιακά Αναλυτικά »

Σύνδρομο Turcot

Ένα αυτοσωμικό υπολειπόμενο σύνδρομο, στο οποίο πολλαπλοί κολικοί πολύποδες παρατηρούνται σε συνδυασμό με κακοήθεις όγκους εγκεφάλου.Αναλυτικά »

Πολιομυελίτιδα

Φλεγμονή της φαιάς ουσίας του νωτιαίου μυελού. Πρόκειται για μια οξεία ιογενή νόσο που χαρακτηρίζεται από πυρετό, φαρυγγαλγία, κεφαλαλγία, έμετο και συχνά ακαμψία του αυχένα και της ράχης. Οι όψιμες επιπλοκές της λοίμωξης περιλαμβάνουν την ατροφία μυϊκών ομάδων που προκαλεί σύσπαση και μόνιμη Αναλυτικά »

Φαιοχρωμοκύτωμα

Όγκος του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για σχεδόν το 0,1%-2% όλων των περιπτώσεων υπέρτασης. Ο όγκος εκκρίνει κατεχολαμίνες (π.χ. νορεπινεφρίνη και επινεφρίνη), οι οποίες προκαλούν παροδικά ή μόνιμα σημεία και συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, εφίδρωση, κεφαλαλγίες, λιποθυμία, Αναλυτικά »

Υπερώα, ουρανίσκος

Η οριζόντια ανατομική δομή που διαχωρίζει τη στοματική από τη ρινική κοιλότητα; η οροφή του στόματος, υποστηριζόμενη στο πρόσθιο τμήμα της από τα γναθικά και υπερώια οστά. ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Κηλίδες του Koplik: Εξάνθημα συχνά παρατηρούμενο επί της υπερώας κατά την ιλαρά. Δευτερογενής σύφιλη: Αναλυτικά »

Θειαμίνη ή υδροχλωρική θειαμίνη

H μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 1,5 mg για τους άνδρες και 1,1 mg για τις γυναίκες.Αναλυτικά »

Θνησιμότητα

1. Θνητότητα. Η κατάσταση να είναι κάποιος θνητός. 2. Θνησιμότητα. Ο αριθμός θανάτων σε έναν πληθυσμό. Στις Η.Π.Α. περίπου 2.300.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο. Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής για την Υγεία των ΗΠΑ, είναι (σε φθίνουσα σειρά) η καρδιακή Αναλυτικά »

Κύφωση

1. Υπερβολή ή γωνίωση της οπίσθιας κύρτωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία είναι κοινώς γνωστή ως καμπούρα. Μπορεί να οφείλεται σε συγγενή ανωμαλία, σε νόσο (φυματίωση, σύφιλη), σε κακοήθεια ή σε συμπιεστικό κάταγμα. Ο όρος αναφέρεται επίσης σε υπερβολική κυρτότητα της Αναλυτικά »

Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

pets_for_good_human_health
Θεωρείτε πως τα κατοικίδια συμβάλλουν στην καλή υγεία των ανθρώπων;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης