Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Ανασυνδυασμένο DNA

Τμήματα DNA από ένα οργανισμό τεχνητά χειριζόμενο και εισερχόμενο στο DNA άλλου οργανισμού χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως γονιδιακή συναρμογή . Όταν το γενετικό υλικό του ξενιστή αναπαράγεται, το μεταμοσχευμένο γενετικό υλικό επίσης αντιγράφεται. Η τεχνική αυτή επιτρέπει την απομόνωση Αναλυτικά »

Κοκκίωμα

Μια φλεγμονώδης απάντηση που συμβαίνει, όταν τα μακροφάγα αδυνατούν να καταστρέψουν ξένες ουσίες που έχουν εισέλθει ή εισβάλει στους ιστούς του οργανισμού. Μεγάλοι αριθμοί μακροφάγων προσελκύονται στην προσβεβλημένη περιοχή για περίπου επτά έως δέκα ημέρες, περικυκλώνουν το στόχο και τον εσωκλείουν. Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-1

Μία κυτταροκίνη που απελευθερώνεται από όλα σχεδόν τα εμπύρηνα κύτταρα και ενεργοποιεί την ανάπτυξη και την λειτουργία των ουδετεροφίλων, λεμφοκυττάρων και μακροφάγων, προάγει την απελευθέρωση επιπλέον διαμεσολαβητών και επηρεάζει τις ανοσολογικές απαντήσεις. Προάγει την παραγωγή εγκεφαλονωτιαίου Αναλυτικά »

Εγκεφαλοπάθεια

Γενικευμένη (δηλαδή μη εντοπισμένη) εγκεφαλική δυσλειτουργία χαρακτηριζόμενη από ποικίλου βαθμού διαταραχές στην ομιλία, στη νόηση, στον προσανατολισμό και στην εγρήγορση. Σε ήπιες περιπτώσεις, η εγκεφαλική δυσλειτουργία μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μέσω της διενέργειας ειδικών νευροψυχολογικών Αναλυτικά »

Εφέδρα

Βότανο (Ephedra sinica) που χρησιμοποιείται ως βοηθητικό της δίαιτας, τονωτικό και στη θεραπεία του άσθματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση του έχει συνδεθεί σε μερικούς ασθενείς με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρρυθμίες και επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων για προκάρδια άλγη. Η πώληση και χρήση της Αναλυτικά »

Ναρκωτικό

Οποιοσδήποτε παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά, την υγεία, την κοινωνική συναναστροφή ή την σκέψη και είναι δύσκολο να μην χρησιμοποιηθεί με εθιστικό τρόπο. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνουν τα έκσταση, λυσεργικό οξύ (LSD), μεθαμφεταμίνες, οπιούχα Αναλυτικά »

Εκκολπωματίτιδα

Φλεγμονή ενός εκκολπώματος ή εκκολπωμάτων στην εντερική οδό, και ειδικότερα στο κόλον, προκαλώντας πόνο, ανορεξία, πυρετό και περιστασιακά περιτονίτιδα. ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Κατά τη διάρκεια ενός οξέως επεισοδίου, ξεκινά η καθορισμένη αγωγή με αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών, αντιβιοτικά, αντισπασμωδικά Αναλυτικά »

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Κάθε ασθένεια η οποία μεταδίδεται ως το αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής ή άλλης στενής επαφής με μολυσμένο άτομο. Πιο περιεκτικός όρος από τον όρο «αφροδίσια νοσήματα», τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα περιλαμβάνουν ασθένειες προκαλούμενες από βακτήρια, ιούς, πρωτόζωα, μύκητες και εξωπαράσιτα. Αναλυτικά »

Αιμοδιάγραμμα

Ο αριθμός των ερυθροκυττάρων και των λευκοκυττάρων ανά μικρολίτρο (μl) συνολικού αίματος. Φυσιολογικά, ο αριθμός των ερυθροκυττάρων στους άνδρες ανέρχεται περίπου σε 5 εκατομμύρια/μl και στις γυναίκες σε 4,5 εκατομμύρια/μl. Η παρατεταμένη παραμονή σε μεγάλο υψόμετρο αυξάνει τον αριθμό. Τα λευκοκύτταρα Αναλυτικά »

Δερματική δοκιμασία φυματίνης

Μία δοκιμασία για τον καθορισμό της παρουσίας λοίμωξης με φυματίωση (ΤΒ). Ένα διάλυμα που περιέχει καθαρό παράγωγο πρωτεΐνης ΤΒ ενίεται ενδοδερμικώς στον βραχίονα, και η απόκριση παρατηρείται 48 έως 72 ώρες αργότερα. Μία σκλήρυνση 5-mm θεωρείται ως θετική αντίδραση εάν ο ασθενής είναι σε στενή Αναλυτικά »

Δυσπεψία

Χρόνια δυσπεψία των παιδιών με διάρροια. Ένα βασισμένο στην κουλτούρα σύνδρομο γαστρεντερικής δυσφορίας σε βρέφη και παιδιά, που αποδίδεται σε εντερική απόφραξη και τα συμπτώματα του οποίου μπορεί να περιλαμβάνουν μετεωρισμό, διάρροια, εμέτους και λήθαργο. Σε μερικούς πολιτισμούς της Λατινικής Αναλυτικά »

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1a

Η συνηθέστερη μορφή σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1a, η οποία προκαλείται από την αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος και την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης. Στον ΣΔ τύπου 1a, συχνά απαντώνται στο αίμα αντισώματα έναντι της ινσουλίνης, των κυττάρων των νησίδων του παγκρέατος ή της δεκαρβοξυλάσης Αναλυτικά »

Νόσος των λεγεωνάριων

Μια βαριά, συχνά θανατηφόρος νόσος, που χαρακτηρίζεται από πνευμονία, ξηρό βήχα, μυαλγία, και κάποιες φορές γαστρεντερικά συμπτώματα. Μπορεί να εμφανισθεί στη μορφή επιδημίας ή σποραδικών περιστατικών και έχει καταστεί σημαντική αιτία της ενδονοσοκομειακής πνευμονίας. Περίπου 12.000 άτομα προσβάλλονται Αναλυτικά »

Μασάζ, μάλαξη

1. Χειρισμός, μεθοδική πίεση, τριβή και ζύμωση του σώματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το έντονο μασάζ θα πρέπει να αποφεύγεται από ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή ασθενείς με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων· σε αυτούς τους ασθενείς το μασάζ μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία ή μώλωπες. Το μασάζ πρέπει επίσης Αναλυτικά »

Άρνηση και απομόνωση

Σύμφωνα με την Elisabeth Kubler-Ross, οι αρχικές συναισθηματικές αντιδράσεις κατά την ανακοίνωση ενός επικείμενου θανάτου. Τα άτομα αρνούνται να αποδεχθούν τη διάγνωση και αναζητούν τη γνώμη και άλλων επαγγελματιών με την ελπίδα ότι η προβλεπόμενη έκβαση είναι εσφαλμένη. Όταν οι παραπάνω προσπάθειες Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Άσκηση με βάρη: Διατροφή για αθλούμενους με διαβήτηΆσκηση με βάρη: Διατροφή για αθλούμενους με διαβήτη

Οσοι γυμνάζονται και έχουν διαβήτη αντιμετωπίζουν μια σειρά από διαιτητικές προκλήσεις και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μερικές αλλαγές στη διατροφή τους.... Περισσότερα »

5 αποτελεσματικές σπιτικές λύσεις για τους άστατους κύκλους περιόδου5 αποτελεσματικές σπιτικές λύσεις για τους άστατους κύκλους περιόδου

Ποια φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση του κύκλου. Τι γίνεται με το άγχος.... Περισσότερα »

Πώς να διατηρώ υγιή τα νεφρά μου;Πώς να διατηρώ υγιή τα νεφρά μου;

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή και να ζήσετε μια μακρύτερη και υγιεινή ζωή. ... Περισσότερα »

Tips για το δέρμα των κολυμβητώνTips για το δέρμα των κολυμβητών

Είναι σημαντικό να προσέχετε την περιποίηση του δέρματος εάν είστε κολυμβητής ή απλά κολυμπάτε πολύ.... Περισσότερα »

Video - Όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη στρατηγικών μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα

Λαμβάνοντας υπόψιν τη μεγάλη επίπτωση του καπνίσματος στην δημόσια υγεία αλλά και το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως θα συνεχίζουν να καπνίζουν έως το 2025, ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

taxes_health_benefits
Οι φόροι και οι εισφορές που πληρώνετε, σάς επιστρέφονται επαρκώς με παροχές στην Υγεία;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Μετά τα τελευταία κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.
Αυτά τα 5 μοναδικά κόμικς θα ξετρελάνουν τα παιδιά σε βαθμό που δεν θα ξεκολλούν.
Ήταν και θα είναι δίπλα μας στις χαρές και στις λύπες. Είναι ο άνθρωπος που ξέρει όλα μας τα μυστικά. Είναι η κολλητή μας και έχουμε πολλού λόγους να της λέμε «ευχαριστώ».
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης