Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Εξωπυραμιδική νόσος

Μια από τις διάφορες εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος που προσβάλλουν το εξωπυραμιδικό σύστημα και τα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρόμο, χορεία, αθέτωση και δυστονία. Η νόσος του Parkinson είναι μια χαρακτηριστική εξωπυραμιδική νόσος.Αναλυτικά »

Βασικός μεταβολισμός

Η ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών από ένα άτομο το οποίο βρίσκεται σε ηρεμία αλλά δεν κοιμάται. Η BEE (εκφραζόμενη σε θερμίδες) μπορεί να υπολογιστεί με βάση τις εξισώσεις των Harris- Benedict. Οι εξισώσεις αυτές συνυπολογίζουν το φύλο, την ηλικία, το ύψος και Αναλυτικά »

Δοκιμαοία Ταχείας Νευρολογικής Εξέταοης

Τυποποιημένη εξέταση της νευρολογικής λειτουργίας για άτομα 5 ετών και άνω. Αξιολογεί διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της ιοορροπίας, του προγραμματισμού των κινήσεων, του συντονισμού και της οργάνωσης των κινήσεων στο χώρο.Αναλυτικά »

Άναλος δίαιτα

Δίαιτα χαμηλή σε νάτριο που περιέχει περίπου 500 mg (περίπου 10 mmol) νατρίου ημερησίως. Χρησιμοποιείται περιστασιακά βοηθώντας στη διαχείριση της υπέρτασης, της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας ή της νεφρικής ανεπάρκειας. Στην παραπάνω δίαιτα, το επιτραπέζιο αλάτι δεν πρέπει να προστίθεται Αναλυτικά »

Βαριάς μορφής συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια

Οποιαδήποτε νόσος μίας ομάδας κληρονομούμενων διαταραχών αυτοσωμικών ή φυλοσύνδετων υπολειπομένων γονιδίων, στις οποίες υπάρχει μερική ή πλήρης δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι βλάβες εμφανίζονται τόσο στην Β- όσο και στην Τ- μεσολαβούμενη ανοσολογική απάντηση και συχνά περιλαμβάνει Αναλυτικά »

Γάγγραινα

Νέκρωση ή θάνατος ιστού, συνήθως λόγω ανεπάρκειας ή απουσίας αιματικής παροχής. ΑΙΤΙΟΛΟΠΑ: Η γάγγραινα προκαλείται συνήθως από απόφραξη της αιματικής παροχής ενός οργάνου ή ιστού, που οφείλεται πιθανότατα σε φλεγμονώδεις διεργασίες, τραύμα ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις, όπως η αρτηριοσκλήρυνση. Αποτελεί Αναλυτικά »

Ηωταξίνη

Ένας χημειοτακτικός παράγοντας που προσελκύει ειδικά τα ηωσινόφιλα κύτταρα σε συγκεκριμένους ιστούς (πχ. στο βρογχικό δένδρο στο άσθμα ή στο δέρμα στη δερματίτιτιδα εξ επαφής). Ο παράγοντας νέκρωσης των όγκων α (TNF-α) διεγείρει την απελευθέρωσή του.Αναλυτικά »

Αγγειακό σύστημα

Τα αιμοφόρα αγγεία: οι αρτηρίες, τα τριχοειδή και οι φλέβες. Τα αγγεία μεταφέρουν αίμα από και προς την καρδιά και συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. H ανταλλαγή ουσιών μεταξύ του αίματος και των ιστών λαμβάνει χώρα στα τριχοειδικά δίκτυα. Το αγγειακό σύστημα διακρίνεται στην πνευμονική Αναλυτικά »

Πυρήνας

1. Κεντρικό σημείο, γύρω από το οποίο συγκεντρώνεται ύλη, όπως σε έναν λίθο. 2. Η δομή εντός ενός κυττάρου, η οποία περιέχει τα χρωμοσώματα. Είναι υπεύθυνη για τον κυτταρικό μεταβολισμό, αύξηση και αναπαραγωγή. 3. Ομάδα κυτταρικών σωμάτων νευρώνων που σχηματίζουν μάζα φαιάς ουσίας στο κεντρικό Αναλυτικά »

Καρδιακή ανακοπή

Ξαφνική παύση της λειτουργικής κυκλοφορίας. Στις ΗΠΑ, 1000 άνθρωποι πεθαίνουν ημερησίως ως αποτέλεσμα καρδιακής ανακοπής. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Στην πλειοψηφία των θυμάτων, εντοπίζεται στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανακοπή συνήθως προκαλείται από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή κοιλιακές αρρυθμίες. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν Αναλυτικά »

Βούρτσισμα οδόντων

Η πράξη του καθαρισμού των οδόντων και των ούλων χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα ειδικά σχεδιασμένη για αυτόν το σκοπό. Η οδοντόβουρτσα αποτελείται από τούφες, ή μαλακές, συνθετικές ίνες ή φυσικές τρίχες τοποθετημένες σε μία λαβή που μπορεί να είναι ευθεία ή υπό γωνία για καλύτερη πρόσβαση Αναλυτικά »

Ιντερλευκίνη-2

Μία κυτταροκίνη που απελευθερώνεται κυρίως από ενεργοποιημένα CD4+ βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα. Αποτελεί βασικό διαμεσολαβητή του πολλαπλασιασμού των Τ κυττάρων, προωθεί την παραγωγή άλλων κυτταροκινών, προάγει την λειτουργία των κυττάρων φυσικών φονιάδων και είναι συμπαράγοντας στην έκκριση Αναλυτικά »

Ίνωμα μητρας

Ένας ινοειδης όγκος της μήτρας. Είναι ο πιο συχνά παρατηρούμενος όγκος σε γυναίκες. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα ινώματα σπανίως προκαλούν συμπτώματα πριν από την ηλικία των 30 ετών. Τα κύρια συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη νόσο είναι η δυσμηνόρροια, η μηνορραγία και η λευκόρροια αλλά παρατηρούνται σπανίως και η Αναλυτικά »

Θρόμβος

Ένας θρόμβος του αίματος που προσκολλάται στο τοίχωμα ενός αγγείου ή οργάνου. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αποφράξει το αγγείο ή το όργανο μέσα στο οποίο βρίσκεται, αποτρέποντας τη ροή του αίματος. Τα αντιπηκτικά χρησιμοποιούνται για την αποτροπή και αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.Αναλυτικά »

Δεϋδρορετινόλη

Μορφή της βιταμίνης Α που ανευρίσκεται στα ψάρια του γλυκού νερού· έχει παρόμοιες ιδιότητες με τη βιταμίνη Α, αλλά διαφορετικό φάσμα απορρόφησης του υπεριώδους φωτός.Αναλυτικά »

Menu
Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

missing_during_crisis
Τι είναι αυτό που σάς λείπει περισσότερο στα χρόνια της κρίσης;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης