Αρχική

Ιατρικό Λεξικό - Εγκυκλοπαίδεια υγείας

Δείτε τα λήμματα αλφαβητικά

ή αναζητήστε στο λεξικό

Συνεργασία Mendor Editions & Taber's Ιατρικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό
Προβολή

Ενδιαφέροντα λήμματα

Καύσος στομάχου, καρδιαλγία

Ένα αίσθημα καύσους στο μέσο του επιγαστρίου, οπισθοστερνικά ή στο λαιμό που οφείλεται σε παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τα αντιόξινα, οι ανταγωνιστές των υποδοχέων Η 2 (π.χ., σιμετιδίνη) και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (π.χ., λανσοπραζόλη) είναι αποτελεσματικά Αναλυτικά »

Οξεία ρινίτιδα

Οξεία ρινική συμφόρηση με αυξημένη έκκριση βλέννας. Η κατάσταση αυτή είναι η εκδήλωση του κοινου κρυολογήματος. ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Γενικά μέτρα περιλαμβάνουν την ανάπαυση, την επαρκή ενυδάτωση και την καλά ισορροπημένη διατροφή. Αναλγητικά και αντιπυρετικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση Αναλυτικά »

Φεριτίνη

Σιδηρο-φωσφορικό πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που περιέχει περίπου 23% σίδηρο. Σχηματίζεται στον εντερικό βλεννογόνο από τη σύνδεση τρισθενούς σιδήρου με μια πρωτεΐνη, την αποφεριτίνη. Οι ιστοί αποθηκεύουν με αυτή τη μορφή σίδηρο, κυρίως στο δικτυοενδοθηλιακό σύστημα του ήπατος, του σπλήνα και του Αναλυτικά »

Εκπαίδευση τουαλέτας, αποχωρητηρίου

Εκπαίδευση ενός παιδιού να ελέγχει την ούρηση και αφόδευση μέχρι την τοποθέτησή του σε μία τουαλέτα. Οι εντερικές κινήσεις ενός βρέφους μπορεί να συμβαίνουν συνήθως την ίδια ώρα καθημερινώς πολύ πρώιμα στη ζωή, αλλά επειδή το παιδί δεν έχει επαρκή νευρομυϊκό έλεγχο της λειτουργίας του εντέρου Αναλυτικά »

Δηλητηρίαση από νερό

Υπερβολική πρόσληψη ή υπερβολική κατακράτηση νερού, με συμπτωματική υπονατριαίμία ή υποωσμωτικότητα ή και τα δύο. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Κοιλιακά άλγη, ναυτία, έμετος, ζάλη, λήθαργος, ή οίδημα μπορεί να παρουσιαστούν. Η σοβαρή δηλητηρίαση από νερό μπορεί να προκαλέσει σπασμούς ή κώμα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Τα Αναλυτικά »

Ανοσοσφαιρίνη G

Η κυρίαρχη ανοσοσφαιρίνη στον ορό. Λόγω του ότι διέρχεται τον πλακουντιακό φραγμό, η είναι σημαντική στην παροχή ανοσίας στο έμβρυο πριν την γέννηση. Αποτελεί το βασικό αντίσωμα έναντι αντιτοξινών, ιών και βακτηρίων. Επίσης, ενεργοποιεί το συμπλήρωμα και δρα ως οψωνίνη. Ως γ-σφαιρίνη, η Αναλυτικά »

Βιταμίνη Α

Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που σχηματίζεται στο σώμα από την α, β και γ καρωτίνη, τις κίτρινες χρωστικές των φυτών. Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη, τη φυσιολογική λειτουργία και ακεραιότητα των επιθηλιακών ιστών, το σχηματισμό χρωστικής της όρασης και τη φυσιολογική Αναλυτικά »

Μη-Hodgkin λέμφωμα

Μια ομάδα κακοήθων όγκων των Β ή των Τ λεμφοκυττάρων. Το 2003, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία υπολόγισε ότι περίπου 53.000 Αμερικανοί θα διαγιγνώσκονταν με τη νόσο. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η ανώδυνη λεμφαδενοπάθεια στα δύο τρίτα των ασθενών αποτελεί το συχνότερα εμφανιζόμενο σύμπτωμα. Άλλοι εμφανίζουν πυρετό, Αναλυτικά »

Πέος

Το ανδρικό όργανο συνουσίας και στα θηλαστικά της ούρησης. Είναι ένα κυλινδρικό, εκκρεμές όργανο, το οποίο αναρτάται από το πρόσθιο και τα πλευρικά τοιχώματα του ηβικού τόξου. Είναι ανάλογο της κλειτορίδας στην γυναίκα. Αντίθετα με τις ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις, το μέγεθος του φυσιολογικού Αναλυτικά »

Γυναικομαστία

Μεγέθυνση του μαζικού ιστού στον άνδρα. Αυτή μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια τριών, ευδιάκριτων ηλικιακών περιόδων: παροδικά κατά τη γέννηση, με έναρξη στην εφηβεία και υποχώρηση στα τελευταία έτη της περιόδου αυτής και τέλος σε ενηλίκους άνω των 50 ετών. Στο νεογνό, προκαλείται λόγω Αναλυτικά »

Φαιά ουσία

Νευρικός ιστός που αποτελείται κυρίως από κυτταρικά σώματα νευρώνων παρά από τις εμμύελες αποφυάδες τους. Ο όρος αποδίδεται γενικά στις φαιές περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, που περιλαμβάνουν τον εγκεφαλικό φλοιό, τα βασικά γάγγλια και τους πυρήνες του εγκεφάλου και τις φαιές Αναλυτικά »

Κοιλιακή κοιλότητα

Η κοιλιακή κοιλότητα μεταξύ του διαφράγματος και της πυέλου, η οποία περιέχει τα κοιλιακά όργανα. Επενδύεται με μια ορώδη μεμβράνη, το περιτόναιο, και περιέχει τα ακόλουθα όργανα: τον στόμαχο με το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, το λεπτό και παχύ έντερο (εξαιρουμένου του σιγμοειδούς και του ορθού), Αναλυτικά »

Εσωτερική αναπνοή

Η ανταλλαγή αερίων στους ιστούς, οξυγόνο διαχέεται από το αίμα προς τα κύτταρα και διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από τα κύτταρα προς το αίμα. Το οξυγόνο μεταφέρεται συνδεδεμένο με την αιμοσφαιρίνη. Η οξυαιμοσφαιρίνη προσδίδει στο αρτηριακό αίμα το ερυθρό του χρώμα μειωμένη αιμοσφαιρίνη Αναλυτικά »

Οξείδιο του αιθυλενίου

Μια χημική ένωση, C 2 H 4 O, η οποία στην αέρια κατάσταση χρησιμοποιείται για την αποστείρωση υλικών που δεν μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα ή τον ατμό. Χρησιμοποιείται ακόμη και ως μέσο καπνισμού.Αναλυτικά »

Οξεία παγκρεατίτιδα

Παγκρεατίτιδα αιφνίδιας έναρξης, με κύρια κλινικά γνωρίσματα το επιγαστρικό άλγος, τη ναυτία, τους εμέτους και τα αυξημένα επίπεδα παγκρεατικών ενζύμων στον ορό. Ενδέχεται επίσης να αναπτυχθούν, σε ποικίλο βαθμό, παγκρεατική φλεγμονή, νέκρωση, αιμορραγία, γάγγραινα ή σχηματισμός ψευδοκύστης. Αναλυτικά »

Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Φαγητό στο εστιατόριο: Πώς να μην το παρακάνουμεΦαγητό στο εστιατόριο: Πώς να μην το παρακάνουμε

Επειδή οι μερίδες των εστιατορίων είναι μεγάλες και φορτωμένες λιπαρά, με τα παρακάτω tips δεν θα ξεφύγουμε από τη διατροφή μας.... Περισσότερα »

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομείαΗλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία

Ο μηχανισμός θα καλύπτει νοσηλευόμενους ασθενείς. Αποβλέπει στην παρακολούθηση της συμπεριφοράς των γιατρών και στην εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.... Περισσότερα »

Αναιμία: Τι είναι και τι την προκαλεί;Αναιμία: Τι είναι και τι την προκαλεί;

Πώς μπορεί να προκληθεί η αναιμία και ποια είναι τα συμπτώματά της;... Περισσότερα »

CrossFit : Οι συνήθεις τραυματισμοίCrossFit : Οι συνήθεις τραυματισμοί

Χρήσιμες πληροφορίες για να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει με τους τραυματισμούς στο είδος άσκησης που τα τελευταία 10 χρόνια απέκτησε και στην Ελλάδα ... Περισσότερα »

Video - Μαθητές και όραση

Όπως κάθε χρονιά στις αρχές Σεπτέμβρη έτσι και φέτος μια καινούρια στρατιά μαθητριών και μαθητών είναι στις επάλξεις για να ξεκινήσουν τη μακρόχρονη μαθητική τους εμπειρία. Φυσικά είναι εποχή που οι γονείς ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή

Ακολουθήστε μας

Προβολή
Προβολή

Υπηρεσίες Μελών

Δημοσκόπηση

change_life_2018
Τι θα αλλάξετε το 2018 στον τρόπο ζωής σας;
Δείτε τα αποτελέσματα
Προβολή
Είναι σαρκαστικός, είναι πολυλογάς, έχει «υφάκι», αλλά πείτε την αλήθεια: είναι ή δεν είναι απ΄ τους πιο έξυπνους, γοητευτικούς κι ενδιαφέροντες τύπους που ξέρετε;
Όλοι το κάνουμε, αλλά μπορεί να μην το παραδεχόμαστε: χτυπάει το κουδούνι κι εμείς κρυβόμαστε για να μην ανοίξουμε...
Είναι πεντανόστιμο, πανεύκολο και γίνεται σε χρόνο dt. Δοκιμάστε αυτό το σουφλέ τυριών και να είστε σίγουρη ότι θα μας θυμηθείτε!
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   minfin.gr   antagonistikotita.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης