Αγγλικός όρος

amebiasis, amoebiasis

Ορισμός

Λοίμωξη ή αποικισμός από αμοιβάδες και ειδικά Ενδαμοιβάδα ιστολυτική. Περίπου 500 εκατομύρια άτομα στις τροπικές χώρες είναι μολυσμένα. Η λοίμωξη τυπικά ξεκινά στο έντερο αλλά μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα όπως το ήπαρ ή λιγότερα συχνά το δέρμα ή τους πνεύμονες.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Η αμοιβάδωση οφείλεται σε κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών που περιέχουν κύστεις ιστολυτικής αμοιβάδας, τις οποίες τα γαστρικά υγρά δεν καταστρέφουν. Οι κύστεις εισέρχονται στο παχύ έντερο, άπου απελευθερώνουν τροφοζωίτες την ώριμη μορφή του οργανισμού, οι οποίοι εισέρχονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου ή διασπείρονται στο ήπαρ μέσω της πυλαίας φλέβας. Οι τροφοζωίτες διαιρούνται για να σχηματίσουν νέες κύστεις, οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να απεκρίνονται στα κόπρανα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η διάγνωση της αμοιβάδωσης βασίζεται στην ανεύρεση κυστών ή τροφοζωιτών της ενδαμοιβάδας στα κόπρανα και στην παρουσία αντισωμάτων εναντίον της αμοιβάδας στο αίμα. Τα αντιαμοιβαδικά αντισώματα εμφανίζονται περίπου την 7η ημέρα της λοίμωξης. Μπορεί να πραματοποι-ηθεί κολονοσκάπηση και να ληφθούν ιστοτεμάχια για να γίνει διαφορική διάγνωση από τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η διάγνωση του ηπατικού αποστήματος γίνεται από το άλγος στο δεξί υποχόνδριο, τον ίκτερο και τον πυρετό, την ανεύρεση μίας μάζας στο ήπαρ (στο ηπερηχογράφημα ή την αξονική τομογραφία) και θετικές ορολογικές αντιδράσεις για την ιστολυτική ενδαμοιβάδα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν εισβολή της αμοιβάδας στους ιστούς και έτσι είναι ασυμπτωματικοί. Όταν συμβεί οξεία κολίτιδα, χαρακτηρίζεται από αιματηρές διάρροιες, κοιλιακό άλγος, τεινεσμό, και αδυναμία. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με ελκώδη κολίτιδα. Η δυσεντερία διαρκεί 3 με 4 εβδομάδες. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν κάποιες φορές το τοξικό μεγάκολο και διάτρηση έλκους. Οι ασθενείς που αναπτύσσουν ηπατικό απόστημα, παρουσιάζονται με σοβαρό άλγος δεξιού υποχονδρίου και πυρετό. Μαζικές διάρροιες συνήθως είναι απούσες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς λαμβάνουν παρομομυκίνη (500 mg από το στόμα τρείς φορές ημερησίως για 7 ημέρες) ή ιωδοκινόλη (650 mg από το στόμα τρείς φορές ημερησίως για 20 ημέρες). Η δυσεντερία και το ηπατικό απόστημα θεραπεύονται με μετρονιδαζόλη (750 mg από το στόμα τρείς φορές ημερησίως για 10 ημέρες) ακολουθούμενη από ιωδοκινόλη (650 mg από το στόμα τρείς φορές ημερησίως για 20 ημέρες).

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Άτομα που ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά στην Ινδία και το Μεξικό, θα πρέπει να ενημερώνονται να αποφεύγουν το μη βρασμένο νερό, τον πάγο, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά γιατί όλα αυτά μπορεί να είναι μολυσμένα με αμοιβαδικές κύστεις.

Συνώνυμο

amebic dysentery

Υπώνυμος όρος

hepatic amebiasis