Αγγλικός όρος

blepharitis

Ορισμός

Ελκωτική ή μη ελκωτική φλεγμονή των θυλακίων των βλεφαρίδων και των αδένων κατά μήκος των βλεφάρων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα βλέφαρα είναι ερυθρά, ευαίσθητα και ερεθισμένα, με κολλώδες έκκριμα και απολέπιση στις άκρες. Μπορεί να λάβει χώρα αναστροφή των βλεφάρων, δακρύρροια και απώλεια των βλεφαρίδων. Οι κύστες των μεϊβομιανών αδένων σχετίζονται με βλεφαρίτιδα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η ελκωτική μορφή προκαλείται συνήθως από λοίμωξη με σταφυλόκοκκους. Η αιτία της μη ελκωτικής μορφής είναι συχνά άγνωστη. Μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία ή στην έκθεση στη σκόνη, στον καπνό ή σε ερεθιστικές χημικές ουσίες.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Οι ασθενείς διδάσκονται με ποιο τρόπο να κρατούν το κεφάλι τους, τα φρύδια τους και τα βλέφαρά τους καθαρά και να αποφεύγουν το τρίψιμο των ματιών με τα χέρια τους. Δίνεται έμφαση στο πλύσιμο των χεριών πριν την περιποίηση των βλεφάρων, καθώς και στο επαναληπτικό πλύσιμο τους μετά από αυτήν, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της λοίμωξης. Πριν αφαιρεθούν οι κρούστες με ένα μαλακό, υγρό πανί, μπορούν να μαλακώσουν με μια ζεστή γάζα, εμποτισμένη σε φυσιολογικό ορό. Οι αντιβιοτικές αλοιφές εφαρμόζονται στην άκρη του βλεφάρου ως μια στενή λωρίδα, ξεκινώντας από τον έσω κανθό του οφθαλμού και συνεχίζοντας προς τον έξω. Το σωληνάριο της αλοιφής δεν θα πρέπει να έρθει σε επαφή με το βλέφαρο ή την επιφάνεια του ματιού.

Ετυμολογία

[" + -itis, φλεγμονή]

Υπώνυμος όρος


blepharitis angularis
blepharitis ciliaris
blepharitis marginalis
blepharitis parasitica
seborrheic blepharitis
blepharitis squamosa
blepharitis ulcerosa