Το Βήμα του ΑσθενήΝοσοκομειακή περίθαλψηΑιμοκαθάρσεις

Νεφροπαθείς: οδηγούμαστε σε εξόντωση

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 7204 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 951

Δημοσίευση: 12 Μαΐου 2014
Τροποποίηση: 12 Μαΐου 2014

Αφορά: Νεφροπάθεια

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιλογές της ΕΠΥ για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης έχουν θορυβήσει την κοινότητα των βαριά χρόνια πασχόντων αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών και την ιατρική κοινότητα που υπηρετεί την αιμοκάθαρση. Πλέον φοβούνται για την ζωή τους από συνεδρία σε συνεδρία, μη γνωρίζοντας την ποιότητα των φίλτρων που χρησιμοποιούνται σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας.

Ο πρόεδρος της ΕΠΥ και ορισμένα διοικητικά της στελέχη παρουσιάζουν μια ανεξήγητη επιστημονικά και κοινωνικά επιμονή, στην προμήθεια των φίλτρων αιμοκάθαρσης στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς προδιαγραφές και μάλιστα με την διαγωνιστική διαδικασία των call off’s, (σαν να ήταν τα φίλτρα γάζες και βαμβάκια), με τραγελαφικά αποτελέσματα, που αν δεν κινδύνευαν οι ζωές των νεφροπαθών θα ήταν το μεγαλύτερο αστείο μνημείο κρατικής ανεπάρκειας στην Ευρώπη.

Συνέπεια των παραπάνω είναι πλέον να μην εξασφαλίζονται τα θεραπευτικά αποτελέσματα που ορίζει η επιστημονική κοινότητα και επιτρέπει τον ιατρό να εκτελέσει το καθήκον της επιλογής του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος για κάθε αιμοκαθαρόμενο (σημαντικό μέρος του οποίου αποτελεί το φίλτρο που όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει είναι το νήμα που συνδέει τον νεφροπαθή με την ζωή και όχι ένα τυχαίο υλικό).

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας γεμίζουν από φίλτρα no – name αμφίβολης προέλευσης και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου. Φίλτρα που προέρχονται από την Αίγυπτο, την Κίνα, την Βουλγαρία και την Τουρκία κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Από την εισαγωγή τους όχι μόνο το ελληνικό δημόσιο δεν εξοικονομεί χρήματα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, αλλά επιβαρύνει με περαιτέρω κόστη τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, που προκύπτουν από την χρησιμοποίηση δύο και τριών τέτοιων φίλτρων ανά συνεδρία γιατί «μπουκώνουν», ή «τρέχουν» και από τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις ή νοσηλείες για την «ρύθμιση» των ασθενών.

Το κενό ποιότητας, προδιαγραφών και διαγωνιστικών διαδικασιών έχουν εντοπίσει και εκμεταλλευτεί διάφοροι επιτήδειοι επιχειρηματίες αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο ή κόστος έρευνας, αφού καλύπτονται από την ΕΠΥ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους και τις ζωές των ασθενών και διαμορφώνοντας μια νέα «γενιά» αδίστακτων επιχειρηματιών!!!! στο χώρο της υγείας.

Στην κοινότητα των νεφροπαθών οι ερωτήσεις που κυριαρχούν είναι :
- Ποιού ή ποιων πολιτικών ή οικονομικών παραγόντων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η ηγεσία της ΕΠΥ?
- Πως είναι δυνατόν δύο εταιρείες που ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο να προσφέρουν το ίδιο φίλτρο με διαφορετική τιμή?

Ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι οι αναφορές από δημόσια νοσοκομεία που χρησιμοποιούν τέτοιας προέλευσης φίλτρα, όπως του ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «Γ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ» του Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ «Άγιος Παντελεήμων», του ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, της ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ του ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, καθώς και επιστολές του συλλόγου νεφροπαθών Θεσσαλονίκης για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ και το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ.

Οι αναφορές σχετίζονται με σοβαρές παρενέργειες όπως: Αλλεργίες στα φίλτρα, Δερματίτιδες, Κεφαλαλγίες, Θρομβώσεις, Μουδιάσματα στα χέρια κι έντονος κνησμός, Ρίγη και εμέτους, Έντονος κνησμός σε μέρη του σώματος, Έντονα υποτασικά επεισόδια, Κακή κάθαρση, Επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων, Σφίξιμο στο στήθος, Έντονες ξηροστομίες, μη καλός καθαρισμός του φίλτρου, που τελικά οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών.

Πριν από μερικές μέρες στην ΜΤΝ του νοσοκομείου Πύργου ένα τέτοιο τριτοκοσμικό φίλτρο έσκασε και η μονάδα γέμισε από το αίμα του ασθενή που έτρεχε σαν σιντριβάνι. Ευτυχώς ο νεφροπαθής σώθηκε από την έγκαιρη επέμβαση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που τον υπέβαλαν σε πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος προκειμένου να γλυτώσουν την ζωή του. Στην ίδια μονάδα άλλα δύο τέτοια φίλτρα «μπούκωσαν».

Παρόλο που ήδη μετά τις αναφορές και τις καταγγελίες έχει επέμβει η δικαιοσύνη, όχι μόνο δεν ιδρώνει η ηγεσία της ΕΠΥ, αλλά απειλεί και εκβιάζει την ιατρική κοινότητα και κατ΄ επέκταση τους αιμοκαθαρόμενους νεφροπαθείς με το δίλλημα είτε παίρνεται τα φίλτρα που θέλει η ΕΠΥ ή βγείτε από το σύστημα υγείας. Μόνο που για τους ασθενείς αυτό το δίλλημα σημαίνει να επιλέξουν μόνο τον τρόπο εκτέλεσης τους. Αργό θάνατο στο νοσοκομείο ή ευθανασία στο σπίτι.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

efi4
Μέλος

Εγγραφή: 7/3/2013
Δημοσιεύσεις: 249

#1 Δημοσίευση: 12 Μαΐου 2014

Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Σε μια χώρα, η ανάπτυξη φαίνεται σε τέτοια πράγματα.

Σημαντικά θέματα για την επιβίωση των ασθενών.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Συνέδριο ‘’Pharma Transformation - Compliance in a Digital Era’’Συνέδριο ‘’Pharma Transformation - Compliance in a Digital Era’’

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί το 2ο εξειδικευμένο συνέδριο για θέματα συμμόρφωσης στο χώρο του φαρμάκου στην εποχή της ψηφιακής υγείας.... Περισσότερα »

12 τρόποι να βοηθήσετε κάποιον με διπολική διαταραχή12 τρόποι να βοηθήσετε κάποιον με διπολική διαταραχή

Το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει καλύτερες πιθανότητες σταθερότητας με τη στήριξή σας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να δοκιμάσετε να είστε εκεί για αυτόν.... Περισσότερα »

Πώς θα χάσουμε κιλά με χορτοφαγίαΠώς θα χάσουμε κιλά με χορτοφαγία

Η χορτοφαγία είναι από τις καλύτερες διατροφές για σταθερή απώλεια βάρους. Πώς θα τα καταφέρουμε;... Περισσότερα »

ΧΑΠ : Συμπτώματα και ποιότητα ζωήςΧΑΠ : Συμπτώματα και ποιότητα ζωής

Πώς μπορεί όμως να αλλάξει κανείς την καθημερινότητα των ασθενών με ΧΑΠ προς το καλύτερο;... Περισσότερα »

Video - Χειρουργείο χρειάζεται το 50 τοις εκατό των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια

Στην Ελλάδα γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες ετησίως, και το 50 τοις εκατό αυτών χρήζει χειρουργικής επέμβασης.... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης