Το Βήμα του ΑσθενήΕκδηλώσεις - ΔράσειςΔιάφορες εκδηλώσεις

Εκδήλωση - συζήτηση με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας HIV - AIDS

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 6184 επισκέπτες - 2 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1061

Δημοσίευση: 2 Δεκεμβρίου 2015
Τροποποίηση: 2 Δεκεμβρίου 2015

Αφορά: HIV/AIDS

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση διοργάνωσαν την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα HIV - AIDS, o Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS» στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Ο Γιώργος Νικολόπουλος, από το γραφείο HIV λοίμωξης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρθηκε στα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου που έδωσε το Κέντρο στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες. Στα σημαντικότερα ευρήματα συμπεριλαμβάνεται η πτώση του αριθμού νέων λοιμώξεων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), η σταθερή διαχρονικά αύξηση των λοιμώξεων στους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες (ΑΣΑ), η αύξηση των διαγνώσεων σε ανεπτυγμένο βαθμό της λοίμωξης (στάδιο AIDS) και στην αύξηση του ποσοστού ακαθόριστων τρόπων μετάδοσης.

Ο Γιάννος Λιβανός, διευθυντής της «Θετικής Φωνής», έκανε μια ανασκόπηση της χρονιάς αναφορικά με τις εξελίξεις. Στα θετικά τόνισε, μεταξύ άλλων, τη διαφαινόμενη πτωτική πορεία των λοιμώξεων στους ΧΕΝ, την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39α και την κατάργηση του παραβόλου των 46 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος απαραίτητο για την εξέταση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις έδωσε έμφαση στις επαναλαμβανόμενες και παρατεταμένες ελλείψεις αντιρετροϊκής αγωγής στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και στην έλλειψη αντιδραστηρίων για την εξέταση ιικού φορτίου, στην έλλειψη Στρατηγικού Σχεδίου αντιμετώπισης του HIV/AIDS από την Πολιτεία.

Ο Κωστής Χατζημωράκης, διευθυντής του Κέντρου Ζωής, αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που αναπτύσσουν οι τρεις ΜΚΟ ξεχωριστά. Επισήμανε όμως την κοινή πλεύση σε τέσσερα προγράμματα και το όφελος που έχει προκύψει από αυτή τη συνεργασία. Πρόκειται για το πρόγραμμα εξέτασης «Δημόσια Υγεία: Πρόληψη – Εξέταση – Υποστήριξη» το οποίο υλοποιούν από τον Οκτώβριου του 2014 οι τρεις οργανώσεις σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου», το πρόγραμμα διεκδίκησης «Ο HIV ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ: ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» το οποίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα εξέτασης για HIV και ιογενείς ηπατίτιδες (B, C) η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και την κοινή πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την καταγραφή μέσω ενός ερευνητικού εργαλείου των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο.

Η Μαριανέλλα Κλώκα, του τμήματος διεκδίκησης δικαιωμάτων της «Praksis», κλήθηκε εκ μέρους των τριών οργανώσεων να παραδώσει τιμητική διάκριση στο δημοσιογράφο Δημήτρη Καραγιώργο για τη δημόσια συγνώμη που εξέφρασε σχετικά με τα δημοσιεύματα που υπέγραψε και ο ίδιος την περίοδο του 2012, για τις συλλήψεις και τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών. Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: ”Αυτός που βρίσκει, είτε από τύψεις είτε από αληθινή αυτοκριτική, το θάρρος να ξεστομίσει τη συγνώμη και μάλιστα δημόσια, για τους παραπάνω λόγους αξίζει την ενθάρρυνσή μας. Και η τιμητική διάκριση αυτή έχει σαν σκοπό να ενθαρρύνει τον ίδιο και άλλες και άλλους δημοσιογράφους, αλλά και να τους κάνει να πιστέψουν ότι αξίζει τον κόπο να αρνούνται να υπογράψουν τερατώδη κείμενα, που ισοπεδώνουν αξιοπρέπειες, για όλα τα λεφτά ή για όλη τη δόξα αυτού του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, η κοινωνία των πολιτών δεν θα τους αφήσει μονάχους. Μέχρι να έχουμε και άλλες τέτοιες επανεκκινήσεις η ΕΣΗΕΑ και οι οργανώσεις μας έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε.”

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 837

#1 Δημοσίευση: 2 Δεκεμβρίου 2015

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για μια ασθένεια όπου πλέον έχει απομυθοποιηθεί αναφορικά με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις σε βάρος των ασθενών αλλά και βελτιοποιηθεί σχετικά με τις θεραπείες. Πολύ καλό να γίνονται τέτοιες συζητήσεις!

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Ανταγωνιστική κολύμβηση σε πισίνα: Προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη άσθματος;Ανταγωνιστική κολύμβηση σε πισίνα: Προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη άσθματος;

Ποια μη φαρμακευτική παρέμβαση προτείνεται ως συμπληρωματική στρατηγική διαχείρισής του;... Περισσότερα »

Καταπόνηση των ματιών: Συμβουλές πρόληψηςΚαταπόνηση των ματιών: Συμβουλές πρόληψης

Η καταπόνηση των ματιών είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών, και ανάλογες είναι οι περιπτώσεις των παιδιών.... Περισσότερα »

Μύθοι και αλήθειες για την απώλεια βάρουςΜύθοι και αλήθειες για την απώλεια βάρους

Η αυστηρή δίαιτα επιταχύνει το μεταβολισμό; Λύνουμε τις απορίες σας για το χάσιμο κιλών.... Περισσότερα »

Oφέλη του αυγού στην υγείαOφέλη του αυγού στην υγεία

Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σελήνιο, φώσφορο, χολίνη, βιταμίνη Β12 και αντιοξειδωτικά. Πού μας ωφελούν.... Περισσότερα »

Video - Όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη στρατηγικών μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα

Λαμβάνοντας υπόψιν τη μεγάλη επίπτωση του καπνίσματος στην δημόσια υγεία αλλά και το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως θα συνεχίζουν να καπνίζουν έως το 2025, ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης