Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΔιάγνωση των χρόνιων παθήσεων

Όταν μας ανακοινώνεται η ασθένεια

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 9558 επισκέπτες - 2 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 973

Δημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2016

Είναι ίσως μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ζωή μας. Ανάλογα την πάθηση βέβαια και τα στερεότυπα που την συνοδεύουν συν τις προκαταλήψεις του κόσμου. Το αρχικό σοκ διαδέχεται η αγωνία για την κατάληξή μας. Ο γιατρός φαντάζει ο ίδιος απειλή, αφού μας αποκαλύπτει το πρόβλημα. Όμως δεν μένουμε για πολύ σε αυτό το στάδιο. Η αγωνία παραχωρεί την θέση της σε μια έστω φαινομενική ηρεμία. Είναι η φάση της προσαρμογής με τα νέα δεδομένα. Εκεί χρειάζεται μια σωστή ενημέρωση αλλά και ουσιαστική συμπαράσταση, να μην αισθάνεται δηλ. ο ασθενής μοναξιά. Στην Ελλάδα, όλη αυτή η διαδικασία - από την ανακοίνωση του προβλήματος μέχρι τον συμβιβασμό και την συνήθεια να ζει κανείς με αυτό - είναι επώδυνη καθώς δεν υπάρχει ούτε κατάλληλη συμπαράσταση ούτε και η απαραίτητη Παιδεία. Γιατί πράγματι θέλει να είναι κανείς ενημερωμένος αλλά πάνω απ΄όλα κατατοπισμένος με τον σωστό τρόπο. Προέχει βέβαια προηγουμένως να έχει εκπαιδευτεί σε ανάλογες καταστάσεις. Οι δε γιατροί και ψυχολόγοι να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 789

#1 Δημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2016

Θέλει δουλειά πολύ το να συμπαραστέκεται κανείς ουσιαστικά στον ασθενή κατά την διάρκεια των πρώτων στιγμών που του ανακοινώνεται το πρόβλημα υγείας. Θέλει ψυχραιμία αλλά πάνω απ΄όλα γνώση. Ο δε ασθενής να μην αφήνεται σε καμία περίπτωση μόνος του.

  • Απάντηση

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 696

#2 Δημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2016

Η μοναξιά του ασθενή οδηγεί σταδιακά στην απομόνωσή του. Πρέπει να πάψει η αντιμετώπισή του ως ξεχωριστό όν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιδεικνύεται η δέουσα ευαισθησία.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Το παιδί μου έχει πονοκέφαλο: Πότε να ανησυχήσω;Το παιδί μου έχει πονοκέφαλο: Πότε να ανησυχήσω;

Οι πονοκέφαλοι στην παιδική ηλικία είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. αλλά πότε πρέπει να ανησυχήσετε;... Περισσότερα »

Σνακ με λιγότερα από 5 γραμμάρια υδατάνθρακεςΣνακ με λιγότερα από 5 γραμμάρια υδατάνθρακες

Αν η διατροφή σας απαιτεί να προσέχετε και να περιορίσετε τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε, δείτε τα κατάλληλα σνακ για εσάς.... Περισσότερα »

Λοιμώξεις καρδιακών ηλεκτρονικών συσκευών: Πρόληψη και θεραπείαΛοιμώξεις καρδιακών ηλεκτρονικών συσκευών: Πρόληψη και θεραπεία

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι υπαρκτή. Πώς μπορούν να προληφθούν και να διαγνωστούν λοιμώξεις.... Περισσότερα »

Ιώδιο: Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε και ποια είναι τα οφέλη του;Ιώδιο: Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε και ποια είναι τα οφέλη του;

Αν χρειάζεστε περισσότερο ιώδιο στη διατροφή σας, τα παρακάτω τρόφιμα θα σας το προσφέρουν…... Περισσότερα »

Video - Οδηγίες προφύλαξης από τις αλλεργίες

Ο Αλλεργιολόγος Δρ. Ιωάννης Γαλατάς, εξηγεί ότι η αποφυγή της έκθεσης σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα είναι μία απλή και αποτελεσματική μέθοδος αν και μερικές φορές είναι δύσκολη η εφαρμογή της. Οι γύρεις ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης