Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΕξατομίκευση θεραπείας

Πολλές ειδικότητες - λίγες γνώσεις?

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 3589 επισκέπτες - 3 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 917

Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Θα σας έχει τύχει ασφαλώς να εκμυστηρεύεστε ένα πρόβλημα σε κάποιον γιατρό και αυτόματα να εισπράτετε την χαρακτηριστική απάντηση ”δεν είναι η ειδικότητά μου”. Την στιγμή εκείνη σας έρχονται στο μυαλό οι παλαιότερες εποχές όπου γιατρός σήμαινε περίπου κάτι σαν ιατρική εγκυκλοπαίδια. Άλλαξαν λοιπόν οι εποχές, αυξήθηκαν ραγδαία οι εξειδικεύσεις και όταν πολλες ειδικότητες μπλέκονται μαζί - εκτός της ξεχωρστής ασφάλειας που κατά περίπτωση αισθάνεται ο ασθενής - το κουβάρι των διαγνώσεων μεγαλώνει. Αποτέλεσμα, γενικευμένη σύγχυση στην θεραπεία. Ή όχι?

 • Απάντηση

Απαντήσεις

nikast
Μέλος

Εγγραφή: 7/7/2014
Δημοσιεύσεις: 265

#1 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Πράγματι οι επιμέρους γνώσεις είναι πολλές αλλά η γενική ιατρική πνέει τα λοίσθια. Οι ειδικότητες ναι μεν βοηθούν στο να αντιμετωπίζονται οι ασθένειες κατά περίπτωση, μπορεί οι εξειδικευμένες γνώσεις να βοηθούν στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, εντούτοις χρειάζεται και η γενική γνώση του ανθρώπινου σώματος και των επιπλοκών του. Με λίγα λόγια, καλή η εξειδίκευση, καλή όμως και η γενική γνώση των ασθενειών. Ο ασθενής δεν χρειάζεται επιλεκτικά τον γιατρό. Πόσο μάλλον κατά περίπτωση.

 • Απάντηση

elenkar
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 244

#2 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Κατά την γνώμη μου το λαικό γνωμικό ”όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει” έχει εδώ την τιμητική του. Σαφώς και οι παλαιότεροι γιατροί είχαν σφαιρικές γνώσεις απλά τους έλειπαν τα μέσα. Τώρα υπάρχουν τα μέσα, λείπει όμως η γνώση!

 • Απάντηση

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 917

#3 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Αρχική δημοσίευση #1:
Πράγματι οι επιμέρους γνώσεις είναι πολλές αλλά η γενική ιατρική πνέει τα λοίσθια. Οι ειδικότητες ναι μεν βοηθούν στο να αντιμετωπίζονται οι ασθένειες κατά περίπτωση, μπορεί οι εξειδικευμένες γνώσεις να βοηθούν στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, εντούτοις χρει...

Το μυστικό της επιτυχίας των παλαιών γιατρών σχετίζεται με την εμπειρία ενώ των νέων με την τεχνολογία. Μια αλλγηλοσυμπλήρωση δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό έχει να κάνει με την υπόθεση υγεία.

 • Απάντηση

elenkar
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 244

#4 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Αρχική δημοσίευση #3:
Το μυστικό της επιτυχίας των παλαιών γιατρών σχετίζεται με την εμπειρία ενώ των νέων με την τεχνολογία. Μια αλλγηλοσυμπλήρωση δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό έχει να κάνει με την υπόθεση υγεία....

Συμφωνώ απόλυτα. Η γνώση σε συνδυασμό με την τεχνολογία μπορούν να κάνουν θαύματα. Αν βέβαια υπάρχει η κατάλληλη διάθεση από τους γιατρούς να το συνδυάσουν και να εξελίξουν το γνωστικό τους αντικείμενο....

 • Απάντηση

nikast
Μέλος

Εγγραφή: 7/7/2014
Δημοσιεύσεις: 265

#5 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρεια γενικής γνώσης την εποχή της εξειδίκευσης. Όλα πλέον λειτουργούν αυτόματα και σε κατηγορίες γιατί έτσι αποφάσισαν από την κορυφή......

 • Απάντηση

elenkar
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 244

#6 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Αρχική δημοσίευση #5:
Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρεια γενικής γνώσης την εποχή της εξειδίκευσης. Όλα πλέον λειτουργούν αυτόματα και σε κατηγορίες γιατί έτσι αποφάσισαν από την κορυφή...... ...

Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα!

Παρά την εξειδίκευση, υπάρχουν ακόμη γιατροί που έχουν γενικές γνώσεις και δεν διστάζουν να δίνουν απαντήσεις και σε θέματα εκτός του γνωστικού τους αντικειμένου!

Πιστεύω πως ακόμη δεν έχει μπει οριστικά η ταφόπλακα στα όνειρα των παραδοσιακών γιατρών!

 • Απάντηση

nikast
Μέλος

Εγγραφή: 7/7/2014
Δημοσιεύσεις: 265

#7 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Αρχική δημοσίευση #6:
Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Παρά την εξειδίκευση, υπάρχουν ακόμη γιατροί που έχουν γενικές γνώσεις και δεν διστάζουν να δίνουν απαντήσεις και σε θέματα εκτός του γνωστικού τους αντικειμένου! Πιστεύω πως ακόμη δεν έχει μπει οριστικά η ταφόπλακα στα όνειρα των παραδοσιακών γιατρών!...

Σίγουρα. Απλά οι αναλογίες είναι διαφορετικές και η πλάστιγγα γέρνει από καιρό προς την εξειδίκευση, που σε τελική ανάλυση καλό κάνει, αρκεί να μην υπάρχει η μονομέρεια της ειδικότητας.

 • Απάντηση

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 634

#8 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Εγώ πάντως διαφωνώ με την καταδίκη της ειδικότητας. ’Ισα - ίσα, με το να απευθύνεται κανείς στον εκάστοτε εξειδικευμένο θεραπευτή αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια επειδή γνωρίζει καλύτερα το αντικείμενό του.

 • Απάντηση

nikast
Μέλος

Εγγραφή: 7/7/2014
Δημοσιεύσεις: 265

#9 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Αρχική δημοσίευση #8:
Εγώ πάντως διαφωνώ με την καταδίκη της ειδικότητας. ’Ισα - ίσα, με το να απευθύνεται κανείς στον εκάστοτε εξειδικευμένο θεραπευτή αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια επειδή γνωρίζει καλύτερα το αντικείμενό του....

Δεν καταδικάζει κανείς αγαπητέ fzai την εξειδίκευση. Απλά δεν κάνει ποτέ καλό να γνωρίζεις ιατρικά μόνο μία πάθηση και ότι άλλο σου τυχαίνει να το παραπέμπεις σε άλλον.

 • Απάντηση

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 917

#10 Δημοσίευση: 26 Αυγούστου 2014

Το καλύτερο είναι πάντως μια σύνθεση και των δύο. Και εξειδίκευση και γενική ιατρική γνώση. Εξάλλου, δεν είναι και λίγοι οι γιατροί που αναλαμβάνουν το ρίσκο της διάγνωσης πέρα από την ειδικότητά τους και πετυχαίνουν διάνα.

 • Απάντηση

nikast
Μέλος

Εγγραφή: 7/7/2014
Δημοσιεύσεις: 265

#11 Δημοσίευση: 27 Αυγούστου 2014

Οι εξειδικευμένοι γιατροί θα πρέπει πάνω απ΄όλα να έχουν γενικές ιατρικές γνώσεις και να μην διστάζουν να εκφέρουν την γνώμη τους πριν την καταφυγή σε άλλον ειδικό. Τι έκαναν παλιά?

 • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Ποια είναι τα σημάδια;Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Ποια είναι τα σημάδια;

Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι το παιδί σας πάσχει από κάποια αλλεργία σε φαγητό;... Περισσότερα »

Πόσο κοστίζει το “φακελάκι” στα νοσοκομείαΠόσο κοστίζει το “φακελάκι” στα νοσοκομεία

Από μικροποσά έως χιλιάδες ευρώ ζητούν από ασθενείς γιατροί δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Όλο και περισσότεροι, πάντως, δεν απαιτούν πλέον άτυπη αμοιβή...... Περισσότερα »

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους

Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νευρολογική νόσο αντιμετωπίζουν πόνους—πώς θα ανακουφιστούν, όμως;... Περισσότερα »

Μήπως γυμνάζεστε υπερβολικά;Μήπως γυμνάζεστε υπερβολικά;

Μήπως το έχετε παρακάνει με την άσκηση; Τα (πολύ κακά) αποτελέσματα θα αρχίσουν σύντομα να εμφανίζονται…... Περισσότερα »

Video - Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα εμβόλια

Mία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία ξεκίνησε στη χώρα μας με βασικό μήνυμα ‘Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι’, με σκοπό την αφύπνιση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού. Η ενημερωτική καμπάνια τελεί υπό ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης