Το πρόβλημα καθαριότητας της 2ης ΥΠΕ

Χωρίς προσωπικό καθαριότητας εξακολουθούν να λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου και το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης από τον Μάρτιο, μετά τη λήξη των συμβάσεων...

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016, 16:48
Τροποποίηση: Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016, 16:49

εφημερίδα δημοκράτης

Χωρίς προσωπικό καθαριότητας εξακολουθούν να λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου και το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης από τον Μάρτιο, μετά τη λήξη των συμβάσεων με τα ιδιωτικά συνεργεία.
Το θέμα έχει αναδείξει αρκετές φορές μέσα από ρεπορτάζ ο «Δ» και μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Ανδ. Ξανθού, η διοίκηση και το προσωπικό του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης έθεσαν το θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι νοσηλεύτριες και το προσωπικό που εργάζεται στο πολυιατρείο, αναγκάζονται καθημερινά να καθαρίζουν τους διαδρόμους, τα ιατρεία, τα γραφεία και κάποιες τουαλέτες, προκειμένου να διατηρείται ο χώρος σε μια αξιοπρεπή κατάσταση.
Δυστυχώς, σήμερα, 4 μήνες μετά τη διακοπή των συμβάσεων και 1,5 μήνα μετά την επίσκεψη του Υπουργού στη Λέσβο, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου Στρατής Παυλής, ο οποίος είναι υπεύθυνος στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με απευθείας συμβάσεις, έχει παγώσει μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας:
«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη Λέσβο, αλλά σε πολλά Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 2ης ΥΠΕ. Σ’ αυτή την ομάδα εντάσσονται Κέντρα Υγείας των νησιών μας και του Πειραιά, καθώς και νοσοκομεία του Πειραιά. Στη Λέσβο αυτή τη στιγμή, οι μόνες δομές που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είναι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, καθώς και το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, το οποίο έχει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Όλες οι υπόλοιπες δομές υγείας δεν έχουν προσωπικό καθαριότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στο Κέντρο Υγείας Άντισσας που εργάζομαι, η καθαριότητα γίνεται είτε με την ευγενική χορηγία των πολιτών της περιοχής, είτε με τη συνδρομή των καθαριστριών που εργαζόταν παλιότερα εδώ και δέχονται να καθαρίσουν τον χώρο έναντι συμβολικής αμοιβής από τα χρήματα που μαζεύουμε.

ΕΝΗΜΕΡΗ Η ΔΕ ΕΡΕΣΟΥ
Έχουμε ενημερώσει με έγγραφα τη Δημοτική Ενότητα Ερεσού - Αντίσσης, καθώς και το Δήμο Λέσβου, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και τους ζητάμε απ’ την μια να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν στην καθαριότητα του Κέντρου Υγείας, απ’ την άλλη να δείξουν κατανόηση, σε περίπτωση που δεχθούν παράπονα απ’ τους πολίτες για την πλημμελή καθαριότητα του χώρου. Παρά τις συνθήκες που βιώνουμε, προσπαθούμε να κρατάμε το ιατρείο και τις τουαλέτες καθαρά.

ΚΑΝΤ’ ΥΠΟΜΟΝΗ…
Η απάντηση που πήραμε από τη 2η ΥΠΕ, είναι ότι προς το παρόν το θέμα των προσλήψεων έχει παγώσει, δεν μπορεί να βρεθεί λύση και να κάνουμε υπομονή».
Ανάλογη κατάσταση με τα Κέντρα Υγείας επικρατεί και στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, όπου στο τέλος κάθε βάρδιας το προσωπικό που εργάζεται στο πολυιατρείο, πιάνει σκούπα φαράσι και σφουγγαρίστρα, προκειμένου να διατηρήσει το χώρο σε μια αξιοπρεπή κατάσταση.
«Σήμερα δυστυχώς, ενημερώθηκα, αναφέρει ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχ. Χατζηγιάννης, ότι θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, λόγω των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εταιρείες καθαρισμού. Συμπληρώνονται 5 μήνες χωρίς συνεργεία καθαρισμού και ένα ζήτημα που υποτίθεται ότι θα λυνόταν όπως μας είχαν υποσχεθεί λίγο μετά το Πάσχα, βρίσκεται σε σημείο μηδέν, αφού κοντεύει να βγει το καλοκαίρι κι ακόμη δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
Καμία άλλη ΥΠΕ δεν έχει πρόβλημα, παρά μόνο η 2η ΥΠΕ στην οποία ανήκουμε.
Εντωμεταξύ, οι νοσηλεύτριες και το προσωπικό του ΠΕΔΥ, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διατηρήσουν τους χώρους καθαρούς, ενώ αναγκαστήκαμε να κλειδώσουμε τις δημόσιες τουαλέτες του πολυιατρείου και να αφήσουμε μόνο μία ανοιχτή. Φυσικά είναι διαθέσιμες και οι τουαλέτες των ιατρείων και των γραφείων, την καθαριότητα των οποίων αναλαμβάνει το προσωπικό που τις χρησιμοποιεί. Αλλά και οι γιατροί πολλές φορές φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου που εργάζονται».
Μ. Χατζηγεωργίου

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ