Λειτουργία βάσεων υποστήριξης αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ

Στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για τη λειτουργία των βάσεων υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο και τη Λέσβο, παρέστη ο...

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016, 16:12
εφημερίδα δημοκράτης


Στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για τη λειτουργία των βάσεων υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο και τη Λέσβο, παρέστη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ .
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, από κοινού με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, βρεθήκαμε εδώ στη Σύρο για να υπογράψουμε το μνημόνιο συνεργασίας για τη λειτουργία των βάσεων υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο και τη Λέσβο, από όπου θα επιχειρούν ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.
Μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ, αλλά κυρίως της τοπικής κοινωνίας ξεκινήσαμε την δημιουργία αυτής της υποδομής. Με την συνεισφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι δυνατότητες αεροδιακομιδής αναβαθμίζονται σημαντικά, αρχικά στο νομό Κυκλάδων και σε δεύτερο χρόνο στο βόρειο Αιγαίο.
Όπως γνωρίζετε, η συμβολή των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της υγείας είναι καίριας σημασίας. Θέλω να σας αναφέρω ότι το Αιγαίο καλύπτεται στον τομέα αυτό όλο το 24ωρο με τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και με τα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο χρόνος ανταπόκρισης στις κλήσεις του ΕΚΑΒ, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, έχει μειωθεί σε λιγότερο από 20 λεπτά από τη στιγμή που θα λάβουμε το αίτημα μετάβασης πτητικού μέσου. Σκοπός της σημερινής συμφωνίας είναι αυτός ο χρόνος να περιοριστεί ακόμα περισσότερο και παράλληλα να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε και όποιο άλλο μέσο χρειαστεί από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αρκεί να σας πω ότι για το έτος 2015 πραγματοποιήθηκαν 954 αποστολές αεροδιακομιδής, ενώ το 2016, μέχρι στιγμής, ο αριθμός ανέρχεται στις 773.
Θέλω σε αυτό το σημείο να μιλήσω για την ιδιαιτερότητα των νησιών μας. Η νησιωτικότητα προστατεύεται από το άρθρο 101 του Συντάγματος. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι αυτή η συνταγματική επιταγή να εφαρμοστεί.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ