Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΨυχοσωματικές ασθένειες

Πόσο συντελεί η ψυχολογία στην επιδείνωση της ασθένειας?

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 8513 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 732

Δημοσίευση: 21 Δεκεμβρίου 2016

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όσο κακή ψυχολογία έχουμε τόσο δυσκολεύουμε την θεραπεία και ειδικά όταν αυτή είναι μακροχρόνια. Οι ανάποδες σκέψεις, η δυσκολία να πάρουμε από την ζωή χαρά αλλά και η απαισιοδοξία για το μέλλον αν μη τι άλλο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας. Εκεί χρειάζεται να διδαχθούμε τι έκαναν οι παλιότεροι. Όταν συνέβαινε κάτι το θεωρούσαν περαστικό και συνέχιζαν να διασκεδάζουν. Βέβαια υπήρχαν πολλαπλάσια στερεότυπα όμως η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση ήταν δεδομένα. Έτσι ο/η ασθενής δεν αισθανόταν απομονωμένος/η και όλοι μαζί μια γροθιά αντιμετώπιζαν την κατάσταση. Σήμερα, οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές έχουν αναλάβει αυτό το έργο διότι πολύ απλά ούτε δυνατές φιλίες υπάρχουν ούτε κανείς βάζει το κεφάλι του στην φωτιά για τον άλλο. Η μοναξιά δημιουργεί συναισθήματα εγκατάλειψης και η επιδείνωση της ασθένειας είναι πλέον γεγονός. Ας ακούσουμε όμως τις φωνές του παρελθόντος. Ενίοτε μας κάνουν καλό αλλά πάνω απ΄όλα μας υπενθυμίζουν πως οι αξίες δεν πρέπει να χάνονται. Η ψυχολογία είναι ο ρυθμιστής της ασθένειας.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1041

#1 Δημοσίευση: 21 Δεκεμβρίου 2016

Πολύ σοβαρό το θέμα. Και βέβαια οι παλαιότερες γενιές δεν το έβαζαν κάτω παρά συνέχιζαν να ζουν, ελπίζοντας πάντα σε κάτι καλύτερο. Σήμερα έχουν μαζευτεί όλοι οι ”ειδικοί” για να απαλύνουν τον πόνο του ασθενούς. Όχι ότι εκείνες τις εποχές δεν υπήρχε άγνοια αλλά και τώρα που ο πλούτος γνώσεων είναι τεράστιος, πάλι πρόβλημα υπάρχει. Γιατί όλοι μπορεί να είναι ταυτόχρονα γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι κλπ. Ο ασθενής ασφαλώς και αισθάνεται απομονωμένος. Είναι ο τρόπος ζωής τέτοιος.

  • Απάντηση

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 827

#2 Δημοσίευση: 22 Δεκεμβρίου 2016

Ο ψυχολογία επιδρά καταλυτικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας και λειτουργεί ως οδηγός για την περαιτέρω πορεία. Πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη ψυχολογία προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην όποια δυσκολία/

Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία σε όλους!

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1041

#3 Δημοσίευση: 28 Δεκεμβρίου 2016

Κορυφαίος ο ρόλος της ψυχολογίας!

Αν μη τι άλλο αρνητικά και θετικά συναισθήματα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο! Προσοχή λοιπόν σε ότι αισθανόμαστε και πως το ερμηνεύουμε.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Buddha bowls: H νέα τάση της υγιεινής διατροφήςBuddha bowls: H νέα τάση της υγιεινής διατροφής

Λαμπερά χρώματα, ποικιλία από τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά, συγκεντρωμένα όλα σε ένα… μπολ. Και το καλύτερο; Αποτελεί πλήρες γεύμα!... Περισσότερα »

Εκατομμύρια Έλληνες χωρίς περίθαλψηΕκατομμύρια Έλληνες χωρίς περίθαλψη

Ένας στους πέντε φτωχούς δεν υποβάλλεται σε θεραπεία ή εξετάσεις, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.... Περισσότερα »

Πώς θα προστατεύσω τον εγκέφαλό μου από τη γήρανσηΠώς θα προστατεύσω τον εγκέφαλό μου από τη γήρανση

Όσο μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας γίνεται πιο αδύναμος… εκτός και αν ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές!... Περισσότερα »

Συνέδριο ‘’Pharma Transformation - Compliance in a Digital Era’’Συνέδριο ‘’Pharma Transformation - Compliance in a Digital Era’’

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί το 2ο εξειδικευμένο συνέδριο για θέματα συμμόρφωσης στο χώρο του φαρμάκου στην εποχή της ψηφιακής υγείας.... Περισσότερα »

Video - Γυναικολογικοί Καρκίνοι και αντιμετώπιση τους

Αντιμετώπιση γυναικολογικών καρκίνων λαπαροσκοπικά ή με ρομποτική υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης