Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΨυχοσωματικές ασθένειες

Πόσο συντελεί η ψυχολογία στην επιδείνωση της ασθένειας?

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 5999 επισκέπτες - 1 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 682

Δημοσίευση: 21 Δεκεμβρίου 2016

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όσο κακή ψυχολογία έχουμε τόσο δυσκολεύουμε την θεραπεία και ειδικά όταν αυτή είναι μακροχρόνια. Οι ανάποδες σκέψεις, η δυσκολία να πάρουμε από την ζωή χαρά αλλά και η απαισιοδοξία για το μέλλον αν μη τι άλλο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας. Εκεί χρειάζεται να διδαχθούμε τι έκαναν οι παλιότεροι. Όταν συνέβαινε κάτι το θεωρούσαν περαστικό και συνέχιζαν να διασκεδάζουν. Βέβαια υπήρχαν πολλαπλάσια στερεότυπα όμως η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση ήταν δεδομένα. Έτσι ο/η ασθενής δεν αισθανόταν απομονωμένος/η και όλοι μαζί μια γροθιά αντιμετώπιζαν την κατάσταση. Σήμερα, οι ψυχολόγοι και οι ψυχοθεραπευτές έχουν αναλάβει αυτό το έργο διότι πολύ απλά ούτε δυνατές φιλίες υπάρχουν ούτε κανείς βάζει το κεφάλι του στην φωτιά για τον άλλο. Η μοναξιά δημιουργεί συναισθήματα εγκατάλειψης και η επιδείνωση της ασθένειας είναι πλέον γεγονός. Ας ακούσουμε όμως τις φωνές του παρελθόντος. Ενίοτε μας κάνουν καλό αλλά πάνω απ΄όλα μας υπενθυμίζουν πως οι αξίες δεν πρέπει να χάνονται. Η ψυχολογία είναι ο ρυθμιστής της ασθένειας.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 951

#1 Δημοσίευση: 21 Δεκεμβρίου 2016

Πολύ σοβαρό το θέμα. Και βέβαια οι παλαιότερες γενιές δεν το έβαζαν κάτω παρά συνέχιζαν να ζουν, ελπίζοντας πάντα σε κάτι καλύτερο. Σήμερα έχουν μαζευτεί όλοι οι ”ειδικοί” για να απαλύνουν τον πόνο του ασθενούς. Όχι ότι εκείνες τις εποχές δεν υπήρχε άγνοια αλλά και τώρα που ο πλούτος γνώσεων είναι τεράστιος, πάλι πρόβλημα υπάρχει. Γιατί όλοι μπορεί να είναι ταυτόχρονα γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι κλπ. Ο ασθενής ασφαλώς και αισθάνεται απομονωμένος. Είναι ο τρόπος ζωής τέτοιος.

  • Απάντηση

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 776

#2 Δημοσίευση: 22 Δεκεμβρίου 2016

Ο ψυχολογία επιδρά καταλυτικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας και λειτουργεί ως οδηγός για την περαιτέρω πορεία. Πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη ψυχολογία προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην όποια δυσκολία/

Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία σε όλους!

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 951

#3 Δημοσίευση: 28 Δεκεμβρίου 2016

Κορυφαίος ο ρόλος της ψυχολογίας!

Αν μη τι άλλο αρνητικά και θετικά συναισθήματα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο! Προσοχή λοιπόν σε ότι αισθανόμαστε και πως το ερμηνεύουμε.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Οι συνήθειες που βλάπτουν τη μέση μαςΟι συνήθειες που βλάπτουν τη μέση μας

Μήπως προκαλούμε καθημερινά μεγάλο κακό στη μέση μας, απλά και μόνο επειδή έχουμε μερικές… κακές συνήθειες;... Περισσότερα »

Διπολική διαταραχή: Τι διατροφή πρέπει να ακολουθώ;Διπολική διαταραχή: Τι διατροφή πρέπει να ακολουθώ;

Αν πάσχετε από διπολική διαταραχή, υπάρχουν περιορισμοί στην διατροφή; Τι πρέπει να γνωρίζετε;... Περισσότερα »

Πολύποδες του παχέος εντέρου: Αναγκαία η έγκαιρη διάγνωσηΠολύποδες του παχέος εντέρου: Αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση

Δεδομένου ότι δεν έχουν συμπτώματα, πώς εντοπίζονται και γιατί πρέπει να θεραπεύονται χωρίς καθυστέρηση;... Περισσότερα »

Μικρά γεύματα για καλύτερο μεταβολισμόΜικρά γεύματα για καλύτερο μεταβολισμό

Tα μικρά και συχνά γεύματα είναι πολύ σημαντικά για τη ρύθμιση του μεταβολιμού μας και για το λόγο αυτό είναι πολύ βασικά.... Περισσότερα »

Video - Παιδιά με καρκίνο και η επιβίωσή τους

Για την σπανιότητα του καρκίνου στα παιδιά, τα σημαντικά ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τους ενήλικες, και την εντυπωσιακή βελτίωση στον καρκίνο των παιδιών και των εφήβων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης