χρόνια φλεγμονή - μύκητες candida

Γεια σας,ετών 42.ιστορικό: Το 2011 αφαίρεσα πολύποδα τραχήλου με απόξεση. Και το 2020 αφαίρεσα πολύποδες στο ενδομήτριο με υστεροσκοπική επέμβαση με...

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024, 21:04
Τροποποίηση: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024, 21:05

MARIDA

Γεια σας,
ετών 42.
ιστορικό:
Το 2011 αφαίρεσα πολύποδα τραχήλου με απόξεση. Και το 2020 αφαίρεσα πολύποδες στο ενδομήτριο με υστεροσκοπική επέμβαση με ρεζεκτοσκόπιο. Μετά τη 2η επέμβαση ο γιατρός μου χορήγησε αντισυλληπτικά (labous) για 21 μόνο ημέρες προκειμένου να γίνει ανάπλαση της περιοχής καθότι ήταν ταλαιπωρημένη κ τραχιά η όψη του ενδομητρίου. Μετά την επέμβαση είχα ένα έντονο αίσθημα καύσου και φαγούρας (κυρίως κάψιμο) στην περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου και ευρύτερη περιοχή (όχι ενδοκολπικά)... το οποίο αργότερα μου δικαιολόγησαν ως έγκαυμα από το betadin.

Τα αναφέρω γιατί αλήθεια δεν ξέρω αν αυτές οι επεμβάσεις ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη της υγείας μου στα επόμενα χρόνια.

Όσα χρόνια είμαι σεξουαλικά ενεργή νιώθω πάντα ενόχληση κατά την επαφή και εμφανίζω πολύ συχνά κολπίτιδες με μύκητες candida σε σημείο κουραστικό! Υπήρξαν περίοδοι που απείχα για χρόνια από επαφές. Οι κολπίτιδες όταν εμφανίζονται αντιμετωπίζονται πρόσκαιρα αλλά όσο κρατούν οι επαφές (με τον σύντροφο), αυτές επανεμφανίζονται με απόκλιση κάθε 2-4 μήνες μέσα σε 1 έτος. Tα τελευταία 4 χρόνια οι θεραπείες περιλάμβαναν κρέμες lomexin, canesten και χάπια stabilanol... επίσης υπόθετα προβιοτικά και πρεβιοτικά. Μια φορά παλιά είχα εμφανίσει e-coli, από το 2020 έχω εμφανίσει 2-3 φορές ουρολοίμωξη και από το περασμένο καλοκαίρι έχω εμφανίσει ουρεόπλασμα 2 φορές. Η θεραπεία περιλάμβανε αντιβιώσεις (1ος κύκλος: Tabrin για 16 μέρες και 2oς κύκλος: Zythromax για 3 μέρες), αλλά εμφανίστηκε τώρα μετά από 7 μήνες ξανά ουρεόπλασμα. Το HPV test και το ΠΑΠ είναι οκ (δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό).

Γενικά, η εικόνα μου δείχνει χρόνια τραχηλίτιδα.. Ο τελευταίος γιατρός στον οποίο απευθύνθηκα χρησιμοποιώντας κάμερα ενδοκολπικά μου έδειξε ότι έχω μια ενεργή φλεγμονή η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και αυτό δικαιολογεί γιατί είμαι επιρρεπής σε μολύνσεις.

Για την ώρα, η τελευταία καλλιέργεια έδειξε μύκητες και ουρεόπλασμα και το αντιμετωπίζω ήδη με θεραπεία αντιβίωσης Vybramycin και Dalacin C ενδοκολπικά για 8 μέρες. Με το πέρας της θεραπείας θα ακολουθήσει άλλη θεραπεία ενδοκολπικά με Lomexin.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μου ήταν ότι όποτε είχα θέμα (δηλ. όποτε είχα επαφή μετά από 3 μέρες άρχιζαν οι ενοχλήσεις) η καλλιέργεια έδειχνε candida και απέδιδα τη δυσκολία που είχα σε αυτό. Η επαφή γενικά όλα τα χρόνια που είμαι ενεργή είναι επίπονη- Τα τελευταία χρόνια με κάθε επαφή νιώθω πάντα στην συγκεκριμένη περιοχή του τραχήλου μια ενόχληση (εκεί όπου υπάρχει αυτή η φλεγμονή). Πέρα από την επαφή, σε κάθε εξέταση σε γυναικολόγο πάντα νιώθω τσούξιμο και πόνο με την εισαγωγή του κολποδιαστολέα.. Νιώθω ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια πληγή που δεν κλείνει.... η φλεγμονή. Ωστόσο, κανείς γιατρός δεν μου είχε προτείνει το laser.
Η πρόταση για τη χρόνια ενεργή φλεγμονή είναι μόλις τα παραπάνω θεραπευτούν, να ακολουθήσω μια αγωγή (ή ίσως και άλλες) με αντιβίωση ενδοκολπικά και το επόμενο βήμα θα είναι θεραπεία με laser (με περισσότερες από μια συνεδρίες.. max. 5).. Δεδομένου του ιστορικού μου, δεν ξέρω κατά πόσο η χορήγηση και άλλης αντιβίωσης ενδείκνυται! Θεωρώ πως η λύση laser, η οποία θα καταστρέψει ουσιαστικά τη φλεγμονή, είναι μονόδρομος. Ήθελα τη γνώμη σας.. Συστήνετε αυτή τη λύση; Θα βρω επιτέλους ηρεμία; Αντιλαμβάνομαι ότι κάνει ανάπλαση στην περιοχή και διορθώνει τον κατεστραμένο ιστό. Το προτείνετε; Θα επιλυθεί το ζήτημα; Υπάρχουν παρενέργειες; Τι να προσέξω; Θα λυθεί και το πρόβλημα με τις επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ