Η ομάδα αυτή των ασθενειών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είπε, καθώς άλλες από αυτές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, όπως ο καρκίνος του νεφρού, και άλλες μεγάλη διασπορά και συχνότητα, προσβάλλοντας συνήθως νεότερες ηλικίες.

Χαρακτηριστικός είναι ο καρκίνος των όρχεων ο οποίος στις ηλικίες 20 – 40 αποτελεί την κύρια αιτία νεοπλασιών και την δεύτερη αιτία νεοπλασιών στις ηλικίες 15 – 19 μετά από την λευχαιμία.

Επίσης, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι σημαντικός από πλευράς συχνότητας της νόσου στον δυτικό κόσμο, αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχει συσχέτιση στο 50% των περιπτώσεων με το κάπνισμα.

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε  πάντως ότι η πρόοδος της επιστήμης στον τομέα των φαρμάκων έχει προσφέρει σημαντική αύξηση της επιβίωσης.

Αυτό μεταφράζεται σε μία πενταετή επιβίωση της τάξεως του 77% στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και 95-97% στον καρκίνο του όρχεος.  Η θνησιμότητα στον καρκίνο του προστάτη, επίσης, εξακολουθεί να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού φαρμακευτικών, χειρουργικών ή ακτινοθεραπευτικών προσεγγίσεων για τις οποίες θα πρέπει ο ασθενής να είναι ενημερωμένος.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΦ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον μεγάλο  ρόλο που διαδραματίζει ο συνοδός, που βρίσκεται πάντα  δίπλα στον ασθενή ως ακούραστος βοηθός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές περιέχουν λιπαρά ω-3
Την Κυριακή 2 Ιουνίου ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον καρκίνο
'Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV