Τα κονδυλώματα πρωκτού ανήκουν στην κατηγορία των λοιμώξεων που προκαλεί ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV). Η λοίμωξη με τον ιό HPV αποτελεί την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, επηρεάζοντας τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού είναι πιθανό να είναι φορέας του ιού.

Τα κονδυλώματα πρωκτού εμφανίζονται με τη μορφή οζιδίων στην πρωκτική περιοχή, εξωτερικά και εσωτερικά, στο δέρμα και το βλεννογόνο του πρωκτού. Μπορούν να προκαλέσουν έντονο κνησμό, αίσθημα πληρότητας του πρωκτού, ενώ συχνά παρατηρείται η έκκριση υγρών και πύου, καθώς και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης.

Κονδυλώματα Πρωκτού -Εξετάσεις και Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας

Στα πρώτα στάδια, τα κονδυλώματα εκδηλώνονται ως μικροσκοπικά ογκίδια τα οποία είναι δύσκολο να παρατηρηθούν. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, αυτά διογκώνονται και γίνονται αντιληπτά είτε με την οπτική επαφή είτε μέσω αφής.

Η έγκαιρη διάγνωση των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η λοίμωξη με τον ίδιο ιό (HPV) μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο του πρωκτού.

Η διαγνωστική διερεύνηση πραγματοποιείται με τη διενέργεια των παρακάτω εξετάσεων:

  • Επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας: Αποτελεί την πρώτη και πιο απλή εξέταση. Ο πρωκτολόγος θα εντοπίσει τις περιπρωκτικές βλάβες και θα διαφοροδιαγνώσει άλλες παθήσεις που ομοιάζουν με τα κονδυλώματα (όπως αιμορροΐδες, πρωκτικά θηλώματα, σύφιλη πρωκτού, κ.α.).
  • Τest Pap Πρωκτού: Το Test Pap του πρωκτού αποτελεί μια κυτταρολογική εξέταση, παρόμοια με το γυναικολογικό Test Pap, η οποία αναδεικνύει βλάβες οι οποίες έχουν προκληθεί από τον ιό HPV στον οργανισμό.
  • Δακτυλική Εξέταση: Με τη μέθοδο της ψηλάφησης του περιπρωκτικού δέρματος και του πρωκτικού σωλήνα, ο πρωκτολόγος θα εντοπίσει τις πρωκτικές βλάβες, καθώς επίσης θα ελέγξει τη λειτουργία του σφιγκτηριακού μηχανισμού αλλά και τον προστάτη αδένα στους άνδρες.
  • Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας: Η Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας είναι μια ανώδυνη διαγνωστική εξέταση που εντοπίζει τα ενδοπρωκτικά και περιπρωκτικά κονδυλώματα αλλά και τις δυσπλασίες, που αποτελούν πρόδρομες βλάβες του καρκίνου του πρωκτού. Με τη χρήση του μικροσκοπίου και ενός ειδικού υγρού, του οξικού οξέος, πραγματοποιείται λεπτομερής ανίχνευση των βλαβών. Ο πρωκτικός βλεννογόνος χρωματίζεται λευκός με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται οι αλλοιώσεις, ακόμα και οι πιο μικροσκοπικές. Γι’ αυτό και η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας θεωρείται η πιο κατάλληλη μέθοδος εντοπισμού των κονδυλωμάτων πρωκτού και των προκαρκινικών βλαβών που προκαλούνται από τον ιό HPV.

Σύγχρονες τεχνικές για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού επιτυγχάνεται με χειρουργική αφαίρεση ή καυτηριασμό. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές καυτηριασμού, μερικές εκ των οποίων είναι:

  • Χημικός καυτηριασμός με τριχλωρικό οξύ
  • Υπέρηχοι
  • Κρυοπηξία
  • Χρήση Laser
  • Argon Plasma
  • Καυτηριασμός μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων του πρωκτού, η θεραπεία με Laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2 Laser) αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνική. Το Laser εξασφαλίζει την εξάχνωση των κονδυλωμάτων ενώ, στη συνέχεια, τα υπολείμματα των ιστών που έχουν απομείνει αφαιρούνται με τη μέθοδο της απόξεσης από το επιθήλιο του πρωκτού. Η τεχνική με Laser Διοξειδίου του Άνθρακα είναι απόλυτα ασφαλής και αναίμακτη. Χαρακτηριστική είναι η απουσία του μετεγχειρητικού πόνου, συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους, καθώς και η άμεση αποτελεσματικότητά του. Η τοπική αναισθησία είναι η συχνότερη επιλογή για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής, ενώ σπάνια σε πιο πολύπλοκα περιστατικά, με πολλαπλές και εκτεταμένες βλάβες, επιλέγεται μέθη ή ολική αναισθησία.


Ο Δρ Ιωάννης Δοντάς, Πρωκτολόγος – Χειρουργός, με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού, εφαρμόζει τη σύγχρονη θεραπεία Laser CO2, προσφέροντας άμεση θεραπεία και άριστα αισθητικά αποτελέσματα στους ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσες θερμίδες καίμε κατά μέσο όρο σε μία ημέρα
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία