Ο  FDA ενέκρινε το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση ενηλίκων με σοβαρή αλωπεκία.

Το baricitinib είναι η πρώτη θεραπεία για τη γυροειδή αλωπεκία που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό, η οποία αντιμετωπίζει όλο το σώμα παρά ένα συγκεκριμένο σημείο.

Το Olumiant ανήκει στους Jak Inhibitors και δρα παρεμβαλλόμενο με την κυτταρική οδό που προκαλεί φλεγμονή. Εγκρίθηκε πρώτη φορά το 2018 για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το φάρμακο της Eli Lilly βασίζεται σε 2 κλινικές δοκιμές που περιέλαβαν 1.200 ασθενείς με αλωπεκία με τουλάχιστον 50% απώλεια μαλλιών, που έλαβαν είτε 2 είτε  4 mg Olumiant ή placebo καθημερινά.

Μετά από 36 εβδομάδες, τα ποσοστά ασθενών που πέτυχαν τουλάχιστον 80% κάλυψη μαλλιών ήταν 17% και 22% για αυτούς που έλαβαν 2 mg Olumiant και 32% και 35% για όσους έλαβαν 4 mg του φαρμάκου.

Αυτό, σε σύγκριση με 3% και 5% όσων έλαβαν placebo.

Στις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονταν: Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, πονοκέφαλος, ακμή, υψηλή χοληστερόλη, λοιμώξεις ουροποιητικού, αύξηση ηπατικών ενζύμων, φλεγμονή των υλάκων, κόπωση, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, ναυτία, αναιμία, πόνος στην κοιλιά, αύξηση βάρους, χαμηλά επίπεδα ορισμένων τύπων λευκών αιμοσφαιρίων.

Το Olumiant δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους JAK inhibitors ή άλλα ισχυρά ανοσοκατασταλτικά. Το φάρμακο φέρει προειδοποίηση στη συσκευασία για σοβαρές λοιμώξεις, θάνατο, καρκίνο, καρδιακά προβλήματα και θρόμβους.

Ο FDA συμβουλεύει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για λοίμωξη πριν και μετά την αγωγή και θα πρέπει να ελεγχθούν για λανθάνουσα και ενεργή φυματίωση πριν την αγωγή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου