Η φαρμακευτική εταιρεία Viatris θα εξαγοράσει τους παρασκευαστές φαρμάκων για τις οφθαλμικές παθήσεις Oyster Point Pharma και Famy Life Sciences σε ξεχωριστές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Μαζί, οι εξαγορές θα κοστίσουν στη Viatris μεταξύ 700 και 750 εκατ. δολ., τα οποία η εταιρεία γενόσημων σκοπεύει να πληρώσει με μετρητά που έχει στη διάθεσή της. 

Στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας, η Viatris θα αγοράσει μετοχές της Oyster Point στα 11 δολ. ανά μετοχή και θα δεσμεύσει άλλα 2 δολ. ανά μετοχή εάν εκπληρωθούν ορισμένα ορόσημα. Η συμφωνία αξίζει περίπου 424 εκατ. δολ., ενώ η εξαγορά της ιδιωτικής εταιρείας Famy θα κοστίσει στη Viatris 281 εκατ. δολ.
Η Viatris αναμένει ότι οι δύο συμφωνίες θα της αποφέρουν περισσότερα από 1 δισ. δολ. σε πρόσθετες πωλήσεις έως το 2028.

Υπενθυμίζεται ότι η Viatris δημιουργήθηκε μέσω μιας συγχώνευσης το 2019  μεταξύ της μονάδας γενόσημων φαρμάκων της Pfizer, της Upjohn, και της  εταιρείας παραγωγής γενόσημων φαρμάκων Mylan. Από τότε  η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και ενοποίηση. Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, η Viatris πούλησε την επιχείρηση βιο-ομοειδών στον συνεργάτη της Biocon για έως και 3,3 δισ. δολ. σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει μετρητά.

Η Oyster Point φέρνει στη Viatris μια θεραπεία με ρινικό σπρέι για την ξηροφθαλμία που κέρδισε την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων πέρυσι. Η εταιρεία διαθέτει επίσης άλλο ένα ρινικό σπρέι σε δοκιμές Φάσης 2 και άλλα δύο υποψήφια φάρμακα που βρίσκονται σε προκλινικές δοκιμές.

Η Famy, από την άλλη, θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο οφθαλμολογίας της Viatris προϊόντα υπό ανάπτυξη για την ξηροφθαλμία, τη βλεφαρίτιδα και την πρεσβυωπία.

Η εξαγορά της Oyster Point αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2023, οπότε και η Viatris αναμένει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή Famy.

Το τμήμα της Οφθαλμολογίας θα λειτουργεί ως ξεχωριστό τμήμα εντός της Viatris με επικεφαλής τον CEO της Oyster Point, τον Jeffrey Nau.

Πηγές:
biopharmadive.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη