Τα κατοικίδια δένονται με τους ανθρώπους και η σχέση μπορεί να φτάσει σε άλλα επίπεδα, όταν οι δύο πλευρές είναι δεκτικές. Πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό και πόσο εύκολα συνηθίζουν το νέο περιβάλλον οι γάτες και πόσο οι σκύλοι;

Απαντήσεις δίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη Ούγγρων επιστημόνων σε 62 γάτες και 27 σκύλους. Οι ειδικοί επιχείρησαν να κατανοήσουν καλύτερα τις κοινωνικές και γνωστικές συμπεριφορές των κατοικίδιων και να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις. Όπως αναφέρουν, η σύγκριση των συμπεριφορών τους σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον είχε πολλές προκλήσεις.

Πρόθυμοι να ρίξουν φως στις συμπεριφορές, δοκίμασαν την αυθόρμητη συμπεριφορά γατών και σκύλων συντροφιάς στο ίδιο, νέο περιβάλλον και - όπου χρειάστηκε - ήταν παρόντες και οι ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, όλοι οι σκύλοι πέρασαν το τεστ την πρώτη φορά, ενώ σχεδόν το 60% των γατών χρειαζόταν εξοικείωση και ορισμένες δεν μπορούσαν να επιτύχουν τα κριτήρια ακόμη και μετά από τρεις συνεδρίες εξοικείωσης.

Οι πιο έμπειρες γάτες (που είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν ξένους και να εξερευνήσουν άγνωστα μέρη) δεν ήταν πιο επιτυχημένες. Στην πράξη, οι μικρότερες γάτες περνούσαν το τεστ πιο εύκολα.

Καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ σκύλων και γατών σε όλες τις μεταβλητές συμπεριφοράς. Οι γάτες, περνούσαν περισσότερο χρόνο σκύβοντας και κοντά στο κουτί τους, ενώ λιγότερο χρόνο εξερευνούσαν τον χώρο.

Κατά τα πρώτα πέντε λεπτά και σε ανοικτό χώρο, οι σκύλοι και οι γάτες φάνηκε να επιλέγουν διαφορετικές στρατηγικές εξοικείωσης.

Διαφορές

Οι σκύλοι έφυγαν γρήγορα από την αρχική τους θέση και άρχισαν να εξερευνούν το νέο μέρος (καθισμένοι - όρθιοι, τυπική κίνηση προς τα εμπρός). Οι γάτες έμειναν πολύ περισσότερο στο κουτί τους, δείχνοντας μία παθητική στάση και περνώντας πολύ χρόνο σκυφτές. Το σκύψιμο έχει αναφερθεί ως τυπική απόκριση παθητικής άμυνας, όταν τα ζώα δεν μπορούν ούτε να φύγουν ούτε να βρουν μια κρυψώνα.

Μια άλλη τυπική αντίδραση των γατών, που κρύβονται στο κουτί ή μένουν κοντά του, είναι μια πολύ γνωστή συμπεριφορά που σχετίζεται με το άγχος σε πολλά είδη. Ο χρόνος αποχώρησης από το κουτί δείχνει τον βαθμό του στρες και οι μεγάλες καθυστερήσεις συνδέονται με φόβο και οξύ στρες.

Βρέθηκε ότι οι νέες καταστάσεις είναι πολύ στρεσογόνες για τις γάτες, γεγονός που οδηγεί σε αδράνεια και αναστολή συμπεριφορών όπως η εξερεύνηση, το τάισμα ή το παιχνίδι. 

Η λιγότερο επιτυχημένη εξοικείωση των γατών σε σύγκριση με τους σκύλους εξηγείται πιθανότατα από το ότι είναι λιγότερο φυσικό να εγκαταλείψουν το περιβάλλον τους, επομένως αισθάνονται λιγότερο άνετα σε ένα νέο μέρος. 

Ο διαφορετικός βαθμός άγχους στα δύο είδη θα μπορούσε να συμπληρωθεί από τη διαφορετική σχέση τους με τον άνθρωπο. Ο πολύ περισσότερος χρόνος που περνούσαν τα σκυλιά κοντά στους ιδιοκτήτες τους, υποδηλώνει ότι ακόμη και αν φοβήθηκαν στο παράξενο μέρος, η παρουσία του ιδιοκτήτη τούς παρείχε ασφάλεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά