Το χολικό ουρσοδεοξυχολικό οξύ χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, για τη διάλυση των χολόλιθων. Τώρα οι ερευνητές το χρησιμοποιούν ως φάρμακο κατά του SARS-CoV-2.

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 χρειάζεται τον υποδοχέα ACE-2  για να εισέλθει σε ένα κύτταρο ξενιστή. Το ουρσοδεοξυχολικό οξύ φέρεται ότι διασφαλίζει την ύπαρξη  λιγότερων υποδοχέων και, συνεπώς, διόδων για τον ιό στην επιφάνεια των κυττάρων.

Στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", μια ομάδα με επικεφαλής την Teresa Brevini από το Wellcome-MRC Cambridge Stem Cell Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το ουρσοδεοξυχολικό οξύ μπορεί να επηρεάσει μια λοίμωξη με τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Συνοπτικά, το φάρμακο για τη χολή προκαλεί μείωση του αριθμού των υποδοχέων ACE-2 στην επιφάνεια του κυττάρου του ξενιστή, καθιστώντας λιγότερες υποδοχές εισόδου διαθέσιμες στο παθογόνο.

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης είναι κάπως πιο περίπλοκος.

Προφανώς, ο πυρηνικός υποδοχέας φαρνεσοειδών Χ (FXR) είναι άμεσος ρυθμιστής του σχηματισμού του υποδοχέα ACE-2 και το ουρσοδεοξυχολικό οξύ μπορεί να μετριάσει και να αποδυναμώσει σημαντικά τον καταρράκτη σηματοδότησης FXR. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενεργοποιώντας τον υποδοχέα, τα χολικά οξέα ρυθμίζουν τον δικό τους μεταβολισμό. Η σύνθεση μειώνεται.

Χωρίς το χολικό οξύ, δεν υπάρχει καταρράκτης σηματοδότησης FXR και χωρίς αυτόν, δεν υπάρχουν υποδοχείς ACE-2.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Υγείας του Βερολίνου (BIH) στο Charité, το οποίο επίσης συμμετείχε στην εργασία, οι ερευνητές πρόσθεσαν ουρσοδεοξυχολικό οξύ σε διάφορα οργανοειδή από το ήπαρ, τον πνεύμονα και το έντερο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μέιωση της συγκέντρωσης των υποδοχέων ACE-2. Στη συνέχεια, μόλυναν τα οργανοειδή με SARS-CoV-2. Τα οργανοειδή που είχαν υποστεί προεπεξεργασία με ουρσοδεοξυχολικό οξύ μολύνθηκαν λιγότερο συχνά από εκείνα που δεν είχαν υποστεί προεπεξεργασία.

Τα ποντίκια και τα χάμστερ που έλαβαν το φάρμακο είχαν επίσης σημαντικά λιγότερους υποδοχείς ACE-2 στα ρινικά, πνευμονικά, ηπατικά και εντερικά επιθηλιακά κύτταρα.

Το φάρμακο προστάτευσε τα χάμστερ από τη μόλυνση με τον ιό. Από τα έξι χάμστερ που δεν έλαβαν θεραπεία, όλα μολύνθηκαν από άλλο μολυσμένο ζώο. Από τα εννέα ζώα που προ-θεραπεύτηκαν με το χολικό οξύ, μόνο τρία μολύνθηκαν και αυτά νόσησαν λιγότερο σοβαρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας