Οι ανοσολόγοι καθηγητές κ.κ Frederick W. Alt από το Harvard Medical School, στην Βοστώνη και David G. Schatz από το Yale Medical School, στο New Haven των ΗΠΑ, βραβεύτηκαν για τα προεξάρχοντα επιστημονικά τους επιτεύγματα που αφορούν την ανακάλυψη μηχανισμών και μορίων στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι επιστήμονες έλαβαν το βραβείο που συνοδευόταν από χρηματικό ποσό 120.000 ευρώ στα πλαίσια της απονομής στην Paulskirche της Φρανκφούρτης.

Η ανοσολογική απόκριση και η επίδρασή της ως αντίδραση στα νέου τύπου αντιγόνα στο σώμα είναι μια διαδικασία σύνθετη και πολύπλοκη.

Ένας σημαντικός τομέας σε αυτό είναι η αναχαίτηση των αντιγόνων μέσα από τα Β και τα Τ κύτταρα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως υποδοχείς αντιγόνων.

Λεπτομέρειες αυτής της αλληλεπίδρασης και των ποικίλων δυνατοτήτων ανασύνθεσης διερευνήθηκαν από τους ανοσολόγους καθηγητές, Alt και Schatz.

Ανακάλυψαν μόρια και μηχανισμούς οι οποίοι καθιστούν ικανό το ανοσοποιητικό σύστημα στην εκπληκτική επίδοση του να αναγνωρίζει δισεκατομμύρια αντιγόνα με την πρώτη επαφή.   

Βραβείο νέου επιστήμονα για νέα μέθοδο διάγνωσης βλαστοκυττάρων

Παράλληλα επιδοτήθηκε με 60.000 ευρώ το βραβείο νέου επιστήμονα από το Ινστιτούτο Paul Ehrlich και Ludwig Darmstaedter.

Αυτή την χρονιά το βραβείο δόθηκε στον βιοχημικό και ιατρό Dr. Leif S. Ludwig του Ινστιτούτου Υγείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité (BIH) και του κέντρου Max Delbrück στο Βερολίνο.

Ο Leif Ludwig εξέλιξε μια διαδικασία που μπορεί να αναλύσει μέχρι και 1.000 φορές πιο αξιόπιστα και γρήγορα συγκριτικά με αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα, την δια βίου νεοπλασία των κυττάρων του ανθρώπινου αίματος.  

Με αυτό δίνει την δυνατότητα στην ιατρική για πρώτη φορά να προσδιορίσει εν ενθέτω χρόνω την δραστηριότητα των μεμονωμένων βλαστικών κυττάρων του αίματος στον άνθρωπο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό