Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (mpox) το καλοκαίρι.

Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, ο συνολικός κίνδυνος παραμένει μέτριος για άνδρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άδρες και χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό. Η κατάσταση, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει, λόγω των θερινών πάρτι και τις αυξημένες μετακινήσεις.

Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ενόψει της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Κέντρου, η ευλογιά των πιθήκψν μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με το δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, με κάποιον που έχει τη λοίμωξη. Μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί σε άλλους, ακόμη και πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας περιλαμβάνουν συζήτηση με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον εμβολιασμό, την ενημέρωση με πληροφορίες για την mpox από αξιόπιστες πηγές, τη συζήτηση με σεξουαλικούς συντρόφους, την άσκηση ασφαλέστερου σεξ και την τήρηση καλής υγιεινής των χεριών.

Όσοι διατρέχουν κίνδυνο ενθαρρύνονται να ελέγξουν τον εαυτό τους για συμπτώματα όπως εξάνθημα με φουσκάλες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος (συχνά ξεκινώντας γύρω από το στόμα, τον πρωκτό ή τα γεννητικά όργανα), φλεγμονή και πόνο στο ορθό, πρησμένους λεμφαδένες και πυρετό.

Όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν mpox θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από επαγγελματία Υγείας. Θα πρέπει επίσης να υποβληθούν σε εξετάσεις, να κάνουν ένα διάλειμμα από το σεξ, να ρωτήσουν στενές επαφές και σεξουαλικούς συντρόφους εάν έχουν παρόμοια συμπτώματα και να αποφύγουν τη στενή σωματική επαφή.

Άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με άτομο με λοίμωξη από mpox θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα. Μπορεί να είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης και να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.

Το ECDC υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για να περιοριστούν τα κρούσματα mpox στο ελάχιστο και αναγνωρίζει ότι η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση, η ειδοποίηση συντρόφου και η ανίχνευση επαφών, υποστηριζόμενες από κατάλληλες στρατηγικές εμβολιασμού και αλλαγή συμπεριφοράς σε περίπτωση αυξημένης μετάδοσης, παραμένουν βασικές για τον αποτελεσματικό έλεγχο αυτής της επιδημίας.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση