«Πιστοί» στη μεσογειακή διατροφή θα πρέπει να παραμείνουν οι άνδρες που επιθυμούν να προστατεύσουν τις σεξουαλικές επιδόσεις τους και το καλοκαίρι. Τα παγωτά, τα πολλά κρέατα, ειδικά τα επεξεργασμένα, καθώς και το αλκοόλ δεν τους βοηθούν καθόλου να διατηρούν ακμαίες τις στύσεις τους.

Η αφοσίωση σε αυτή την αποδεδειγμένα υγιεινή διατροφή, που έχει ως βάση τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους σπόρους και το ελαιόλαδο, είναι μια επωφελής παρέμβαση σε όσους θέλουν να έχουν καλή στυτική λειτουργία για πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BJU International και πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 22.000 άνδρες, η επιλογή μιας διατροφής που δίνει έμφαση στα λαχανικά και τα φρούτα προάγει τη σεξουαλική υγεία τους. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας κατά 18% σε άνδρες μεταξύ 60-70 ετών, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν επιλέγουν να έχουν αρκετά λαχανικά και φρούτα στο καθημερινό μενού τους. Η ανθυγιεινή διατροφή, αντιθέτως, φάνηκε να έχει αρνητική επίδραση ακόμα και στους νεότερους άνδρες (40-60 ετών).

Με ποιον τρόπο προστατεύει τη στυτική λειτουργία; Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, η μεσογειακή διατροφή αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη - δύο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης που να είναι ικανοποιητική για μία σεξουαλική επαφή.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Andrology και εστίασε στη διατροφή αλλά και στη λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων ως μέσα διατήρησης της ικανότητας στύσης των ανδρών, επίσης ανέδειξε την αξία της μεσογειακής διατροφής. Χαρακτηρίστηκε ως αποτελεσματική, όπως άλλωστε και οι αγωγές για τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη.

«Η διατροφή αποτελεί κύριο πυλώνα στη διατήρηση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας και όχι μόνο της στυτικής, αλλά και της πρόωρης εκσπερμάτισης, της απώλειας λίμπιντο και του υπογοναδισμού. Δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού των ανδρών που υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά από αυτές, όσοι επιθυμούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί θα πρέπει να δίνουν προσοχή στο είδος των τροφών που καταναλώνουν, αλλά και στην ποιότητά τους, από τα εφηβικά τους χρόνια μέχρι και την όγδοη δεκαετία της ζωής τους», τονίζει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος (φωτογραφία).

«Κι αυτό γιατί η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί την κύρια αιτία παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου (υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας, δυσλιπιδαιμίας και μεγαλύτερης περιφέρειας μέσης), εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες του σώματος συμπεριλαμβανομένου του πέους, οι οποίες μειώνουν τη ροή του αίματος προς αυτό», συμπληρώνει.

Ειδικότερα, η στυτική δυσλειτουργία, που αναμένεται να απασχολεί περισσότερα από 322 εκατομμύρια άνδρες σε όλον τον κόσμο μέχρι το 2025, είναι μια διαταραχή που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη διατροφή. Οι μελέτες που έχουν συσχετίσει τη μεγαλύτερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή (ή στα συστατικά της μεσογειακής διατροφής - δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και μονοακόρεστα λιπαρά) με χαμηλότερο επιπολασμό της στυτικής δυσλειτουργίας είναι αρκετές. Ευεργετική έχει διαπιστωθεί ότι είναι και για τους άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο και στυτική δυσλειτουργία, αφού τα ποσοστά αυτών που ανακτούν τη στυτική τους ικανότητα είναι υψηλή - το ποσοστό έχει βρεθεί ότι φτάνει το 37%.

Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από διαβήτη. Για παράδειγμα, μια  μακροχρόνια μελέτη έχει δείξει ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν μικρότερη επιδείνωση της ποιότητας των στύσεων, σε σύγκριση με τους άνδρες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλών λιπαρών. Δηλαδή, η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη στυτική λειτουργία βραχυπρόθεσμα και μειώνει την επιδείνωσή της μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνουν οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες που την ακολουθούν, έχει θετική επίπτωση στη στυτική λειτουργία τους.

Η καλή διατροφή παίζει ρόλο και στα επίπεδα της τεστοστερόνης, του «καυσίμου» των ανδρών για  τη σεξουαλική ορμή. Ειδικότερα, σε μια μελέτη υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανδρών που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών λιπαρών παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στην ολική και ελεύθερη τεστοστερόνη ορού.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφών σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, ενώ το αντίθετο έχει παρατηρηθεί με την κατανάλωση της δυτικής διατροφής ή των ομάδων τροφίμων της.

«Επομένως, παρά τους πειρασμούς που υπονομεύουν το καλοκαίρι την προσκόλλησή μας στην υγιεινή διατροφή, δεν πρέπει να ενδίδουμε στους γευστικούς πειρασμούς και να προσέχουμε το σωματικό βάρος μας, εάν θέλουμε να απολαμβάνουμε και το «επιδόρπιο» στην κρεβατοκάμαρα. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο είναι πιο εύκολο να την ακολουθήσουμε και να χάσουμε βάρος από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Μένοντας προσηλωμένοι σε αυτήν, καθυστερεί η ανάπτυξη αθηρωματικής νόσου που προκαλεί βλάβες στο αγγειακό δίκτυο του πέους, μειώνοντας τη φυσιολογική ροή του αίματος.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που δεν αποφευχθεί η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας εξαιτίας της συγκεκριμένης νόσου, υπάρχει θεραπεία καθώς δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και ενώ παλαιότερα οι επιλογές ήταν μόνο η φαρμακευτική αγωγή, οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης, σήμερα εφαρμόζεται μια επαναστατική μέθοδος που θεραπεύει την αγγειογενούς αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία: τα κρουστικά κύματα.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που έχουν σημειώσει στην καρδιολογία, πλέον τα κρουστικά κύματα εφαρμόζονται και στο πέος, καθώς η χρήση τους έχει διαπιστωθεί ότι προάγει τη δημιουργία νέων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς αυτό και βελτιώνοντας τη στύση», σημειώνει.

Εκτός από τη διατροφή, συνετοί θα πρέπει να είναι όλοι οι άνδρες και με την κατανάλωση αλκοόλ (και όχι μόνο το καλοκαίρι), αφού είναι άλλος ένας παράγοντας πρόκλησης στυτικής δυσλειτουργίας. Στην πραγματικότητα, ίσως να έχει την ίδια σημασία το τι πίνουμε με το τι τρώμε.

Ούτε, βέβαια, πρέπει να παραμελούν την άσκησή τους, διότι θεωρείται το «κλειδί» στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Σίγουρα η κατανάλωση μιας μπύρας ή ενός αλκοολούχου ποτού δεν δημιουργεί πρόβλημα. Όσοι, όμως, επιδίδονται σε βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα στυτική δυσλειτουργία, χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και πρόωρη εκσπερμάτιση.

Εξίσου αρνητική επίδραση έχει και η μειωμένη δραστηριότητα. Η καθιστική ζωή, η πολύωρη ανάπαυση και γενικότερα η τεμπελιά που μας κυριεύει το καλοκαίρι δεν ωφελεί. Αντιθέτως, η εκγύμναση του σώματος αυξάνει τον συνολικό όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα, βοηθά στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, προάγοντας τελικά την καλή στυτική λειτουργία», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο