Οι επιστήμονες εντόπισαν τον λόγο για τον οποίο το μαύρισμα εμφανίζεται μόνο μετά την αποχώρηση από την παραλία. Αυτό είναι κάτι που έχει προβληματίσει τους δερματολόγους – η καθυστερημένη αντίδραση του μαυρίσματος. Η μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Ο μηχανισμός πίσω από το φαινόμενο του καθυστερημένου μαυρίσματος είναι επειδή το σώμα επιδιώκει πρώτα να επιδιορθώσει τη βλάβη του DNA στα κύτταρα του δέρματος που προκαλείται από την ακτινοβολία, αναστέλλοντας έτσι τον μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για τη μελάγχρωση του δέρματος (μαύρισμα).

Σύμφωνα με τον FDA των ΗΠΑ «Η αύξηση της χρωστικής του δέρματος, που ονομάζεται μελανίνη, η οποία προκαλεί την αλλαγή του μαυρίσματος στο δέρμα σας είναι σημάδι βλάβης». Το μαύρισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Μόνο αφού τα κύτταρα του δέρματος έχουν επιδιορθώσει τη γενετική πληροφορία όσο το δυνατόν περισσότερο, τα κύτταρα αρχίζουν να παράγουν την αυξημένη μελανίνη που σκουραίνει το δέρμα. Αυτή η δραστηριότητα παράγει ένα επίπεδο φυσικής προστασίας για το γενετικό υλικό μέσα στο κύτταρο, προστατεύοντας από την επόμενη έκθεση σε ακτινοβολία.

Ο  Nadav Elkoshi εξηγεί: «Στη μελέτη μας, ανακαλύψαμε γιατί το φαινόμενο του μαυρίσματος δεν εμφανίζεται αμέσως όταν το σώμα εκτίθεται στον ήλιο, αλλά μόνο με καθυστέρηση. Αποδεικνύεται ότι ο μηχανισμός που επιδιορθώνει το DNA έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων συστημάτων στο κύτταρο, αναστέλλοντας προσωρινά τον μηχανισμό μελάγχρωσης. Μόνο αφού τα κύτταρα επιδιορθώσουν τη γενετική πληροφορία στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αρχίζουν να παράγουν την αυξημένη μελανίνη».

Υπάρχει μια βιολογική επιταγή με τα κύτταρα να διασφαλίζουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, ότι οι γενετικές πληροφορίες προστατεύονται από μεταλλάξεις. Ως εκ τούτου, ο μηχανισμός επιδιόρθωσης έχει προτεραιότητα στο εσωτερικό του κυττάρου κατά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Αυτός ο μηχανισμός επιδιόρθωσης του DNA καταστέλλει όλους τους άλλους μηχανισμούς στο κύτταρο.

Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται MITF, η οποία ενεργοποιείται κατά την έκθεση, είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των δύο μηχανισμών. Μια άλλη πρωτεΐνη, που ονομάζεται ATM, ενεργοποιεί τον ένα μηχανισμό ενώ απενεργοποιεί τον άλλο.

Ελπίζεται ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε μελλοντικές θεραπείες που θα παρέχουν τη μέγιστη προστασία του δέρματος από τις βλάβες της ακτινοβολίας και θα συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου