Όλοι αισθάνονται κουρασμένοι από καιρό σε καιρό. Αν όμως η κόπωση είναι τόσο έντονη που γίνεται αντιληπτή ως "μη φυσιολογική" ή περιοριστική, θα πρέπει να αρχίσετε να αναζητάτε την αιτία. Μια κατευθυντήρια γραμμή εξηγεί πώς είναι καλύτερο να προχωρήσετε.
Η κούραση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Μόνο σπάνια η κόπωση γίνεται αντιληπτή ως τόσο σοβαρή ή περιοριστική που οδηγεί τους πάσχοντες στον γιατρό.
Οι ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές συνήθως αφορούν μια συγκεκριμένη ασθένεια και περιγράφουν τη διάγνωση και τη θεραπεία της.
Στην οδηγία S3 "Κόπωση", η Γερμανική Εταιρεία Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής (DEGAM) αντιστρέφει τα δεδομένα και ξεκινά από ένα σύμπτωμα αντί για μια ασθένεια - και μάλιστα μια πολύ συχνή. Εξάλλου, ποιος δεν είναι κουρασμένος ή εξαντλημένος τουλάχιστον κατά καιρούς;
Μόλις πρόσφατα, μια μελέτη του Ινστιτούτου ερευνών κοινής γνώμης Civey, η οποία ανατέθηκε από την εταιρεία συμβούλων Auctority, αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία του γερμανικού πληθυσμού περιγράφει σήμερα τον εαυτό της ως εξαντλημένο.
Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 30 και 40 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων είναι ακόμη και εξαντλημένοι (73%), για τις οποίες ευθύνονται κυρίως οι υψηλές απαιτήσεις στην εργασία, αλλά και η διπλή επιβάρυνση από την εργασία και την οικογένεια.
Στην περίπτωση των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, ως αιτία εξάντλησης αναφέρονται κυρίως λόγοι υγείας- επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, στην εξάντληση συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, η γενική οικονομική ή πολιτική κατάσταση, καθώς και ο κατακλυσμός πληροφοριών και τα μέσα ενημέρωσης.
Διαφορετικές πτυχές της κόπωσης
Ωστόσο, στην κατευθυντήρια γραμμή της DEGAM δεν εννοείται φυσικά η κόπωση για την οποία ο πάσχων μπορεί να εντοπίσει εξωτερικούς λόγους, αλλά "κυρίως η ανεξήγητη και δυσανάλογη κόπωση", η αιτία της οποίας "δεν είναι άμεσα εμφανής".
Μπορεί να έχει διαφορετικές ιδιότητες, δηλαδή συναισθηματική, γνωστική, συμπεριφορική ή σωματική. Ανάλογα με αυτό, χρησιμοποιούνται συχνά διαφορετικές διατυπώσεις για την περιγραφή της, όπως η απροθυμία/έλλειψη κινήτρων, η μειωμένη πνευματική απόδοση, η κάμψη της απόδοσης ή η μυϊκή αδυναμία/χαλάρωση.
Μια πιθανή αιτία της χρόνιας κόπωσης, η οποία είναι επί του παρόντος επίσης αρκετά παρούσα στα ΜΜΕ μετά την πανδημία SARS-CoV-2, είναι το σύνδρομο μακροχρόνιας ή κόπωσης κυρίως λόγω CoViD.
Η πιο σοβαρή μορφή αυτού του συνδρόμου είναι η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS), το κύριο σύμπτωμα του οποίου είναι η επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από μικρή σωματική ή/και πνευματική προσπάθεια (postexertional malaise, PEM).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός