Μια αντιβακτηριακή ένωση θα μπορούσε σύντομα να ανακουφίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους με τη φλεγμονώδη δερματική πάθηση ακμή.

Προκαλούμενη από την υπερανάπτυξη ενός βακτηρίου του δέρματος που ονομάζεται Cutibacterium acnes, η πάθηση προκαλεί τα γνωστά εξανθήματα. Αν και υπάρχουν τρόποι για να περιοριστεί η ανάπτυξη των βακτηρίων, μέσω αντιβιοτικών ή ορμονών, υπάρχουν παρενέργειες ή γίνονται αναποτελεσματικοί, καθώς τα βακτήρια προσαρμόζονται.

Η νέα θεραπεία βασίζεται σε αντιβιοτικό ναρασίνη, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη λοιμώξεων σε ζώα και πουλερικά. Θα μπορούσε να παρέχει θεραπεία κατά της ακμής, καθώς δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί αντίσταση.

Σε πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille στη Γαλλία, το αντιβιοτικό αποδείχθηκε αποτελεσματικό έναντι του παθογόνου - στόχου σε εργαστηριακές συνθήκες.

Επιπλέον, η ομάδα μπόρεσε να αποδείξει ότι η παροχή νανοσωματιδίων θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη θεραπεία.

Όταν τυλίγεται σε μικροσκοπικές κάψουλες χίλιες φορές μικρότερες από ένα μόνο σκέλος ανθρώπινης τρίχας που ονομάζονται νανομικκύλια, η ναρασίνη μπορούσε να διεισδύσει πολύ πιο βαθιά στο δέρμα από ό,τι όταν αναμιγνύεται μόνο με νερό.

Στην πραγματικότητα, η ομάδα διαπίστωσε ότι το ειδικό τους σύστημα παροχής νανοσωματιδίων βελτίωσε τη διαλυτότητα κατά περισσότερες από 100 φορές, σε σύγκριση με ένα απλό μείγμα νερού. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στη χρήση μίας ένωσης, που βελτίωσε τη διαλυτότητα των νανομικκυλίων και τη σταθερότητα της παροχής φαρμάκου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το δέρμα από το αυτί χοίρου για τα πειράματά τους. Στην περίπτωση της ακμής, το φάρμακο πρέπει να εισέλθει στους θύλακες των τριχών κάτω από το δέρμα. Σε αυτά τα ωοθυλάκια και τους σμηγματογόνους αδένες, είναι όπου ευδοκιμεί το βακτήριο της ακμής.

Το επόμενο βήμα είναι να δούμε πώς λειτουργεί αυτό σε πραγματικούς ανθρώπους, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι αισιόδοξα.

"Η ακμή επηρεάζει σοβαρά περίπου το 9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως τους εφήβους, και προκαλεί αγωνία, αμηχανία, άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση και κοινωνική απομόνωση στους πάσχοντες", λέει η φαρμακοεπιστήμονας Fatima Abid, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Πηγές:
Science Alert

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου