Η Μονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας της Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο ΝΝΘΑ"Η ΣΩΤΗΡΙΑ" διοργάνωσε από τις 19-23 Οκτωβρίου το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης στους Ενδοβρογχικούς Υπερήχους (EBUS) της Ευρωπαϊκής πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS). Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τον Καθηγητή Επεμβατικής  Πνευμονολογίας στην Α΄ Πνευμονολογική Κλινική του ΕΚΠΑ κ. Γρ. Στρατάκο και την ομάδα του, με διεθνή συμβολή επιστημόνων: D.Gompelman (Vienna), P.Bonta (Amsterdam), L.Crombach (Amsterdam).

H εκπαίδευση των γιατρών βασίστηκε στην εξάσκηση σε τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακούς προσομοιωτές και σε παρακολούθηση πραγματικών περιστατικών.

Πριν από το μάθημα, όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μελετήσουν διαδικτυακές ενότητες που καλύπτουν θέματα όπως η ανατομία, οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις, οι τρόποι απεικόνισης και οι βασικοί υπέρηχοι. Δύο εβδομάδες μετά τη συμμετοχή στο μάθημα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα διαδικτυακό τεστ που αποτελείται από 30 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Μόνο οι συμμετέχοντες που θα περάσουν επιτυχώς το διαδικτυακό τεστ θα λάβουν πιστοποίηση ολοκλήρωσης για το πρώτο μέρος και θα μπορούν να συνεχίσουν με το δεύτερο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος EBUS.

Η εν λόγω Μονάδα είναι ένα από τα τρία Ευρωπαϊκά Κέντρα Πνευμονολογίας που έχουν τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να εκπαιδεύσουν και να πιστοποιήσουν τους γιατρούς στους Ενδοβρογχικούς Υπερήχους (ΕΒUS) διεθνώς, με βάση τα standards του ERS, γεγονός που δείχνει το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο όλων των συμμετεχόντων στη Μονάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο