Παιδιά με γενετικό κίνδυνο αυτισμού είναι πιθανό να περνούν πολλές ώρες την ημέρα στις οθόνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συνήθεια προκαλεί αυτισμό.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι παιδιά με ΔΕΠΥ σταδιακά αύξαναν το χρόνο απασχόλησης με οθόνες καθώς μεγάλωναν, ακόμα και αν άρχισαν με χαμηλά επίπεδα χρήσης.

Ο Dr. Nagahide Takahashi του Nagoya University, δήλωσε ότι ενώ μακρές περίοδοι χρόνου στην οθόνη στα παιδιά έχει υποδειχτεί ότι είναι αιτία αυτισμού/ΔΕΠΥ, τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι ορισμένα μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση να χρησιμοποιούν οθόνες λόγω του αυτισμού.

Πρόσθεσε, ότι ο χρόνος στις οθόνες μπορεί ενδεχομένως να είναι πρώιμο σημάδι αυτισμού παρά αιτία, καθώς παιδιά με αυτισμό συχνά ελκύονται περισσότερο από αντικείμενα παρά από ανθρώπους.

Ο Takahashi εξήγησε ότι οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι σωστό να καταλήγουν ότι ο παρατεταμένος χρόνος στις οθόνες είναι παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη αυτισμού.

Πολλοί άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο με ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Οι ερευνητές εξέτασαν 6,5 εκατομμύρια διαφορές στο DNA 437 παιδιών για να διαπιστώσουν γενετική ευαλωτότητα σε αυτισμό και ΔΕΠΥ.

Οι ερευνητές στη συνέχεια υπολόγισαν δείκτη γενετικού κινδύνου που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό και το μέγεθος της επίδρασης των αλλαγών των γονιδίων που συνδέονται με αυτισμό/ΔΕΠΥ.

Ο δείκτης στη συνέχεια συγκρίθηκε με πόσο χρόνο μια ομάδα παιδιών 18, 32 και 40 μηνών περνούσε με συσκευές που είχαν οθόνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παιδιά με μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση στον αυτισμό χρησιμοποιούσαν συσκευές με οθόνες περισσότερο χρόνο από νωρίς στην παιδική ηλικία –έως 4 ώρες τουλάχιστόν την ημέρα. Επίσης ανακάλυψαν ότι παιδιά με ΔΕΠΥ χρησιμοποιούσαν οθόνες όλο και περισσότερο καθώς μεγάλωναν.

Οσοι είχαν γενετικό κίνδυνο αυτισμού είχαν  1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι στην ομάδα των 3 ωρών ενασχόλησης με οθόνες την ημέρα και 2,1 φορές πιο πιθανό να είναι στην ομάδα με περισσότερες από 4 ώρες.

Ο Takahashi προειδοποίησε για την υπερέκθεση παιδιών με ΔΕΠΥ σε οθόνες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παιδιά με κίνδυνο ΔΕΠΥ είναι πιθανό να περνούν πολύ χρόνο με οθόνες- ιδιαίτερα καθώς ο εθισμός στα παιχνίδια είναι συνήθης.

Καθώς ο χρόνος στις οθόνες τείνει να είναι πιο μακρύς σε παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτα στη ΔΕΠΥ, οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για αυτό και να είναι σε εγρήγορση πριν αποτελέσει πρόβλημα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Psychiatry Research. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου