Αμερικανική έρευνα αναφέρει ότι οι τυφώνες λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και οι πλημύρες και οι έντονες καταιγίδες απειλούν να δημιουργήσουν αύξηση της μούχλας στα σπίτια των ανθρώπων που τους αρρωσταίνει.

Σε τοπικά νοσοκομεία έχουν διπλασιαστεί οι διαγνώσεις που συνδέονται με έκθεση στη μούχλα μετά από φυσική καταστροφή που συνδέεται με καταιγίδα, αναφέρει έρευνα που παρουσιάστηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο του American College of Allergy, Asthma and Immunology.

Η Dr. Amber Hardeman, του Tulane University School of Medicine στη Νεα Ορλεάνη, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα επισκόπησε πρόσφατα άρθρα για τις πλημύρες και την έκθεση σε μούχλα μετά από φυσικές καταστροφές, για να αξιολογήσει την ισχύ των ενδείξεων που στηρίζουν κοινές συστάσεις για την μούχλα, που δίνουν οι γιατροί.

Ανθρωποι με αναπνευστικές παθήσεις, όπως άσθμα, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κα αλλεργίες, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, έδειξε η έρευνα.

Για παράδειγμα, άνθρωποι με άσθμα ήταν 2 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν αν οι αριθμοί στη μούχλα ξεπερνούσαν τα 1.000 σπόρια ανα κυβικό μέτρο στο σπίτι. Αριθμός πάνω από 500 θεωρείται υψηλός.

Οι ερευνητές ανησυχούν επίσης για την πιθανή επίπτωση προϊόντων - όπως η χλωρίνη- που χρησιμοποιούνται για τη μούχλα καθώς τα σκληρά καθαριστικά μπορεί να είναι πιο βλαβερά από τη μούχλα.

Σε δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικό χώρο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων- ιδιαίτερα αν έχουν άσθμα η αλλεργίες.

Η Gráinne Cunniffe, δήλωσε ότι τα φίλτρα HEPA παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση αιρουμένων σωματιδίων, όπως αλλεργιογόνα και λεπτά σωματίδια.

Επιπλέον, φίλτρα ενεργού άνθρακα φάνηκε να είναι πολύ αποτελεσματικά στην απομάκρυνση πτητικών οργανικών ουσιών και οσμών.

Όμως, οι ερευνητές προειδοποιούν εναντίον της χρήσης καθαριστών αέρα και ιονιστών που παράγουν όζον, καθώς ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες έχει φανεί πως απελευθερώνουν βλαβερά αέρια όζοντος.

Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο