Το να έχει ένας ηλικιωμένος που ζει μόνος ένα κατοικίδιο μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει τον ρυθμό νοητικής εξασθένησης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα έδειξε ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιου συνδεόταν με πιο σταδιακό ρυθμό εξασθένησης της λεκτικής μνήμης, της λεκτικής ευχέρειας και της σύνθετης λεκτικής γνώσης σε ηλικιωμένους που μελετήθηκαν αλλά όχι σε όσους ζούσαν με άλλους.

Οι ερευνητές του Sun Yat-sen University της Guangzhou, χρησιμοποίησαν στοιχεία από το English Longitudinal Study of Aging, με ενήλικες 50 ετών και άνω στη Βρετανία.

Σε αντίθεση με το να ζει κάποιος μόνος, σημειώνουν οι ερευνητές, η ιδιοκτησία κατοικίδιων συνδέεται με μειωμένη μοναξιά, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια και νοητική εξασθένηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές χρειάζονται για να αξιολογήσουν αν η ιδιοκτησία κατοικίδιων επιβραδύνει τον ρυθμό νοητικής έκπτωσης σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι.

Η ανάλυση είναι μια από τις μεγαλύτερες έρευνες έως σήμερα που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ ιδιοκτησίας κατοικίδιων, μοναξιάς και νοητικής εξασθένησης, δήλωσε ο Dr. Peter Rabinowitz, καθηγητής στο University of Washington in Seattle.

Πρόσθεσε, ότι η μελέτη παρέχει περαιτέρω ενδείξεις για ωφέλιμη επίδραση της ιδιοκτησίας ζώων συντροφιάς στην ψυχική υγεία.

Η παρούσα έρευνα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες περισσότερο διάστημα από τις περισσότερες άλλες.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως ηλικία και σωματική υγεία, καθησυχάζοντας  σε κάποιο βαθμό ότι τα αποτελέσματα δείχνουν οτι η ιδιοκτησία κατοικίδιου δεν οφείλονται σε άλλες αιτίες μεταξύ ανθρώπων που έχουν ζώα και άλλους που δεν έχουν.

Όμως πρόσθεσε ότι οι συγγραφείς δεν έκαναν διαχωρισμό μεταξύ ιδιοκτησίας γάτας, σκύλου ή άλλου ζώου, ούτε επιβεβαίωσαν ότι τα κατοικίδια παρέμεναν με τους ιδιοκτήτες τους σε όλη τη διάρκεια της έρευνας.

Επίσης, ο πληθυσμός ήταν λευκοί και οι ερευνητές αξιολόγησαν μόνο ορισμένες πλευρές της γνωστικής λειτουργίας, επομένως το ίδιο όφελος ενδεχομένως μπορεί να μην εκτείνεται σε άλλα ήδη γνωστικής λειτουργίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου