Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία υγείας από βάση δεδομένων στη Νότιο Κορέα μεταξύ Ιανουαρίου –Δεκεμβρίου 2009. Επιλέχτηκαν 10.131.193 άνθρωποι και το 2,8% από αυτούς είχαν φλεγμονώδεις  νόσους του εντέρου.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ηλικιωμένοι, γυναίκες, άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα και όσοι ζούσαν σε αγροτικές περιοχές ήταν πιο πιθανό να έχουν ημικρανία.

Επίσης, όσοι εμφάνιζαν ημικρανίες είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου κατά 1,3 φορές έναντι του γενικού πληθυσμού.

Η μελέτη, σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες, έδειξε ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι ανεξάρτητος παράγοντας ημικρανιών. Όμως η παρατήρηση δεν συμφωνεί με έρευνα  της UK Biobank που έδειξε ότι δεν υπάρχει σχέση.

Υψηλότερος αριθμός συμμετεχόντων με ημικρανία συνδεόταν με νόσους όπως ΧΝΝ, υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

Η παρατήρηση ήταν σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες που έδειξαν αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με φλεγμονώδεις  νόσους του εντέρου.

Η ανάλυση υποομάδας έδειξε υψηλότερο κίνδυνο φλεγμονωδών  νόσων του εντέρου σε ασθενείς με ημικρανία έναντι του γενικού πληθυσμού.

Μετά τη διάγνωση ημικρανιών, ασθενείς φάνηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Crohn. Σημαντική άνοδος στη νόσο του Crohn παρατηρήθηκε μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης σε αυτούς που εμφάνιζαν ημικρανία.

Ο κίνδυνος μεταξύ αυτών δεν επηρεαζόταν από φύλο, ηλικία, μεταβολικές συννοσηρότητες ή συμπεριφορές υγείας. Αντίθετα, σημαντική  σχέση παρατηρήθηκε σε άντρες ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Προηγούμενες έρευνες εντόπισαν πολλούς μηχναισμους που συνδέουν την ημικρανία με την εμφάνιση φλεγμονωδών  νόσων του εντέρου.

Λόγω έλλειψης κατάλληλων στοιχείων η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς όπως αδυναμία να καθορισθεί πώς η ένταση της ημικρανίας και οι φλεγμονώδεις  νόσοι του εντέρου συνδέονται.

Επίσης, δεν έλαβε υπόψη σημαντικούς παράγοντες όπως διατροφικές συνήθειες, περίθαλψη,  στρες, οικογενειακό ιστορικό φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές.

Παρά τους περιορισμούς, η νέα έρευνα έδειξε ότι οι ημικρανίες είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση φλεγμονωδών  νόσων του εντέρου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά