Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επωφελούνται από έναν τριπλό συνδυασμό δύο βρογχοδιασταλτικών και ενός αντιφλεγμονώδους παράγοντα. Αυτό αναφέρθηκε από μια ομάδα εργασίας της Cochrane στη βάση δεδομένων Cochrane Database of Systematic Reviews

Η εισπνεόμενη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ΧΑΠ και να αποτρέψει τα αναπνευστικά προβλήματα. Οι αναπνευστήρες που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον σκοπό αυτό περιέχουν ένα ή περισσότερα διαφορετικά δραστικά συστατικά.

Αυτά περιλαμβάνουν βρογχοδιασταλτικά μακράς δράσης για τη διεύρυνση των αεραγωγών, όπως οι β-2 αγωνιστές μακράς δράσης (LABA) και οι μακράς δράσης μουσκαρινικοί ανταγωνιστές (LAMA). Μια άλλη κατηγορία ουσιών είναι τα εισπνεύσιμα κορτικοστεροειδή (ICS), όπως η φλουτικαζόνη, η βεκλομεθαζόνη ή η βουδεσονίδη, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Η συγγραφική ομάδα βρήκε τέσσερις μελέτες με συνολικά περισσότερους από 15.000 ασθενείς με ΧΑΠ στις οποίες συγκρίθηκαν τριπλές θεραπείες LABA/LAMA/ICS με διπλές θεραπείες LABA/LAMA. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη βρίσκονταν στην ηλικία των 65 ετών, έπασχαν από σοβαρά ή πολύ σοβαρά συμπτώματα ΧΑΠ και είχαν πρόσφατα τουλάχιστον μία έξαρση της ΧΑΠ.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η ποιότητα ζωής των ασθενών βελτιώνεται με την τριπλή θεραπεία σε σύγκριση με τη διπλή θεραπεία LABA/LAMA. Ωστόσο, τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με τριπλή θεραπεία έχουν πιθανώς υψηλότερο κίνδυνο πνευμονοπάθειας.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η τριπλή θεραπεία θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη συχνότητα των εξάρσεων της ΧΑΠ σε σύγκριση με τους διπλούς αναπνευστήρες. Ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα Cochrane, αυτό είναι αβέβαιο, καθώς τα αποτελέσματα των επιμέρους μελετών διέφεραν σημαντικά.

"Βρήκαμε περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της τριπλής θεραπείας σε σύγκριση με ένα συνδυασμό αναπνευστήρων LABA/LAMA σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια ΧΑΠ και σε ασθενείς χωρίς πρόσφατο ιστορικό παροξύνσεων", πρόσθεσαν οι ερευνητές της Cochrane.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου