ΕΡΩΤΗΣΗ

- προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: «Υποβάθμιση, υποστελέχωση και λειτουργική επισφάλεια του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ»

Το διαλυτικό κοινωνικά μίγμα πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτυπώνεται καθημερινά στο Εθνικό Σύστημα Υγεας. Σε όλη τη χώρα, σε αστικά κέντρα  και στην περιφέρεια οι δομές υγείας αποστελεχώνονται, υπολειτουργούν και καλύπτουν όλο και λιγότερες ανάγκες του πληθυσμού.

Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που αποτελεί κρίσιμο νοσοκομειακό βραχονα του ΕΣΥ στην Β. Ελλάδα αντιμετωπζει σημαντικά προβλήματα, με πιο σοβαρό τη σταδιακή αποστελέχωσή του, που εντείνεται όσο λήγουν και δεν ανανεώνονται ή δεν αναπληρώνονται με μόνιμες προσλήψεις οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτές τις αποχωρήσεις προστίθενται οι συνταξιοδοτήσεις μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα αρκετά τμήματα και κλινικές του νοσοκομεου να βρσκονται κάτω από το όριο ασφαλούς λειτουργας. Η κατάσταση σήμερα όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού εναι πολύ χειρότερη απ’ ότι πριν την υγειονομική κρση. Συνέπεια της υποστελέχωσης εναι η επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού, για το οποο οι χαμηλές αποδοχς λειτουργούν ως «κνητρο απομάκρυνσης» από το ΕΣΥ, ενώ έχει πάψει κάθε συζήτηση για το δκαιο ατημα ένταξής του σε καθεστώς ΒΑΕ.

Η υποστελέχωση του νοσοκομεου ΑΧΕΠΑ το καθιστά 2 χρόνια μετά τη λήξη της οξεας φάσης της πανδημας μονοθεματικό σε περιόδους έντονης εποχικής νοσηρότητας, καθώς σε επίπεδο νοσηλειών, διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπειών η αντιμετώπιση των περιστατικών covid και γρπης οδηγεί σε υποβάθμισμένη φροντίδα της λοιπής, τακτικής νοσηρότητας. Αθροιστικά σε αυτήν την κατάσταση λειτουργεί η επιβάρυνση του νοσοκομεου με τα λεγόμενα «ψυχρά περιστατικά» (αυτά που δεν χρήζουν δηλαδή επεγουσας φροντίδας), τα οποα αδυνατεί να αντιμετωπσει η υπό διαρκή συρρίκνωση πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και οι μετακινήσεις γιατρών, ιδίως παθολόγων, για την κάλυψη κενών σε περιφερειακά νοσοκομεία της Β. Ελλάδας.

Τα ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου εξαντλούνται πολύ νωρίς, ενώ οι συνεχείς παρακάμψεις της λίστας χειρουργείου με την επίκληση του επείγοντος την έχουν καταστήσει ουσιαστικά ανενεργή. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης επιβαρύνουν όχι μόνο την υγεία, αλλά και το εισόδημα των πολιτών, που αναγκάζονται ολοένα και περισσότερο να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για να καλύψουν ανάγκες υγείας τους.

Το σύστημα υγείας βιώνει στο σύνολό του μία κατάσταση παθητικής ιδιωτικοποίησης, η οποία επιταχύνεται μέσω της απαξίωσης υποδομών και ανθρώπων και το ΑΧΕΠΑ είναι μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. Όπως άλλωστε καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου αφενός η ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας επισπεύδονται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, και αφετέρου οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην υλικοτεχνική υποδομή δεν αποτελούν προτεραιότητα της δημόσιας χρηματοδότησης, παρά το πλήθος χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση.

Επειδή η πρόσβαση των πολιτών σε αξιοπρεπή και επαρκή φροντίδα υγείας είναι υποχρέωση της Πολιτείας

Επειδή η κρίση ακρίβειας συρρικνώνει του διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, άρα και τη δυνατότητά τους να πληρώσουν με ιδίους πόρους για την κάλυψη των αναγκών υγείας

Επειδή οι άνθρωποι του ΕΣΥ βρίσκονται στα όρια εργασιακής εξουθένωσης

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Θεωρεί αναγκαία την ενίσχυσή του ή περιμένει από την ιδιωτική αγορά να ανταποκριθεί στις ακάλυπτες ανάγκες υγείας των πολιτών
  2. Τι προτίθεται να κάνει για να ενισχύσει την ποιότητα της εργασίας (αμοιβές, συνθήκες εργασίας) των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας, διαμορφώνοντας κίνητρα παραμονής του υφιστάμενου και προσέλκυσης νέου ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ;
  3. Ποιος είναι ειδικότερα ο προγραμματισμός του Υπουργείου, της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας και της Διοίκησης του ΑΧΕΠΑ για την ενίσχυση του ΑΧΕΠΑ και πως προτίθεται να ανταποκριθεί σε όσα αναδεικνύει το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Τζούφη Μερόπη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αχτσιόγλου Έφη

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηλιόπουλος Νάσος

Οζγκούρ Φερχάτ

Φωτίου Θεανώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά