Η πρόληψη αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ελάττωσης του κινδύνου ανάπτυξης της καρκινογένεσης. Με τον όρο πρόληψη εννοούμε την παρέμβαση του ανθρώπου σε διάφορους τομείς της ζωής του.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο iatronet.gr η δρ Φλώρα Σταυρίδη – Ογκολόγος ΜD, MSc, MRCP, Διευθύντρια Δ' Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά Καρκίνου, τονίζοντας πως πολύ σημαντική είναι η παρέμβαση στη διατροφή.

Η μεσογειακή διατροφή προτιμάται, μια και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και εξαιρετικά χαμηλή σε κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Ένας άλλος άξονας που αφορά την πρόληψη είναι η άσκηση.

Οι διεθνείς οδηγίες αναφέρουν συστηματική αερόβια άσκηση περίπου 120 λεπτά την εβδομάδα, δηλαδή 20 λεπτά την ημέρα. Αρκεί και απλό περπάτημα για να κινείται κανείς σωστά προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας άλλος άξονας αφορά τη διακοπή του καπνίσματος βεβαίως, αλλά και την αποφυγή του αλκοόλ. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά όμως και τη σημασία των σωστών προληπτικών εξετάσεων για το φύλο και την ηλικία του κάθε ατόμου. Για τις γυναίκες είναι απαραίτητη η ψηφιακή μαστογραφία μετά την ηλικία των 40, καθώς και Pap Test από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα σημαντικό εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας, το οποίο πρέπει να γίνεται στην παιδική ηλικία, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, ειδικά πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Στόχος είναι να υπάρξει εκτενής εμβολιασμός, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως η Αυστραλία, με στόχο την εκμηδένιση της ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

-Ποια είναι η σημασία της διατροφής, ειδικά για τον καρκίνο του παγκρέατος και του παχέος εντέρου;

Η διατροφή παίζει ρόλο στην πρόληψη ανάπτυξης αυτών των δυο κακοηθειών. Ειδικότερα για το πάγκρεας είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο η μεσογειακή διατροφή αλλά και η εξάλειψη της κατανάλωσης του αλκοόλ. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για την πρόληψη ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, έχουμε μια σημαντική εξέταση στα χέρια μας, την κολονοσκόπηση. Γνωρίζουμε σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες ότι και οι άντρες αλλά και οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν κολονοσκόπηση μετά τα 45 έτη στο πλαίσιο του ελέγχου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπήρξαν πρόσφατα πολύ σημαντικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως η COLONO45, στο πλαίσιο της οποίας μια φαρμακευτική εταιρεία κάλεσε τους εργαζομένους της να σπάσουν τα ταμπού και να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση όσοι ήταν άνω των 45 ετών.

-Τι γίνεται σήμερα στη χώρα μας όσον αφορά την αποζημίωση των μοριακών ελέγχων στον καρκίνο;

Θεωρώ ότι είμαστε πάρα πολύ τυχεροί στην Ελλάδα, γιατί οι περισσότερες μοριακές εξετάσεις για τον καρκίνο αποζημιώνονται, όπως πολύ χαρακτηριστικά μπορώ να αναφέρω τον έλεγχο των μοριακών μεταλλάξεων για τους περισσότερους καρκίνους.

-Τέλος, γιατί είναι σημαντικό οι ασθενείς να απευθύνονται πάντα στους ειδικούς και όχι στο διαδίκτυο;

Είναι πολύ σημαντική η ερώτησή σας. Οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται στον ειδικό γιατί έτσι θα πάρουν αξιόπιστες απαντήσεις και θα τους δοθεί εξατομικευμένη αγωγή, αλλά και γενικότερα οδηγίες ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Δυστυχώς, στο διαδίκτυο υπάρχει παραπληροφόρηση που πολλές φορές δεν οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση έναν ασθενή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά