Η υπνική άπνοια μπορεί να διαταράξει τη ρύθμιση λιπιδίων στο αίμα-παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Ερευνητές του University of Ottawa, έδειξαν ότι η επίδραση της άπνοιας στον μεταβολισμό λιπιδίων διαφέρει ανάλογα με το φύλο, με τις γυναίκες να έχουν καλύτερη ρύθμιση λιπιδίων από τους άντρες.

Σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν άντρες και γυναίκες, οι ερευνητές μέτρησαν την επίδραση της κατανάλωσης γεμάτων με πολλά λιπαρά και διαλείπουσας έκθεσης σε αέρα με έλλειψη οξυγόνου οδηγώντας σε υποξαιμία-χαρακτηριστικό της άπνοιας.

Ελήφθησαν διάφορες μετρήσεις, όπως τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση και κορεσμός οξυγόνου.

Οι ερευνητές μέτρησαν λιπίδια στο αίμα μετά από πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, με τους άντρες και τις γυναίκες σε καλή υγεία να εκτίθενται σε φυσιολογικέ επίπεδα οξυγόνου ή σε κατάσταση προσομοίωσης υπνικής άπνοιας. Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικές διάφορες μεταξύ αντρών και γυναικών στην απόκριση των τριγλυκεριδίων μετά από γεύμα σε καταστάσεις διαλείπουσας υποξαιμίας.

Η έρευνα δίνει πληροφορίες για την αλληλεπίδραση μεταξύ φύλου, διαλείπουσας υποξαιμίας και απόκρισης τριγλυκεριδίων μετά το γεύμα, με πιθανές εφαρμογές για μελλοντικές έρευνες και κλινικές εφαρμογές στον τομέα φυσιολογίας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νεα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεταβολικό πλεονέκτημα στον έλεγχο των λιπιδίων προστατεύοντάς τις από τη διαταρακτική επίδραση της άνοιας. Αυτό θα μπορούσε ισως να εξηγήσει γιατί γυναίκες που ζουν με άπνοια έχουν χαμηλότερη εμφάνιση συννοσηροτήτων.

Η μελέτη έγινε το 2018 - 2023 στο University of Ottawa.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου