«Σήμερα στη χώρα μας χρειαζόμαστε περισσότερες δράσεις που να εστιάζουν στην πρόληψη και στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Επίσης, πρέπει να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες υπηρεσίες για αυτούς, είτε βρίσκονται στο κέντρο της χώρας είτε στην περιφέρεια. Το τρίτο που είναι πολύ σημαντικό και το ξέρουμε όλοι μας, είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε στον τρόπο ζωής. Γνωρίζουμε ότι 35-40% των περιπτώσεων καρκίνου θα είχαν αποφευχθεί αν είχαμε αλλάξει κάποιες συνήθειες», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κ. Γιώργος Καπετανάκης και προσθέτει:

«Όσον αφορά στις θεραπείες, χορηγούνται δωρεάν στους ασθενείς, γνωρίζουμε ότι έχουν πρόσβαση σε αυτές, ωστόσο ξέρουμε ότι το κόστος στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ιδιαίτερα υψηλό. Επίσης, παρότι οι σύγχρονες θεραπείες αυτές είναι διαθέσιμες στη χώρα μας, αν κάποιος δεν έχει τα χρήματα να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, τους βιοδείκτες που πρέπει, δεν θα μπορέσει να έχει πρόσβαση σε αυτές.

Ο κάθε ασθενής πρέπει να έχει ισότιμη πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Πολύ σημαντικό θέμα είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου και δεν έχει δοθεί αυτή τη στιγμή η διάσταση που πρέπει στις επιπτώσεις που έχει στην ψυχική υγεία ο καρκίνος. Σημαντικό ζήτημα  είναι και η επανένταξη του ασθενή στην εργασία και στην κοινωνία. Τέλος, είναι σημαντικό να έχουν οι ασθενείς  πρόσβαση και σε κλινικές μελέτες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για  ορισμένες κατηγορίες καρκινοπαθών».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά