«Το Μανιφέστο 'Time to Accelerate: Together Against Cancer” αποτελεί τη συνεργασία  42 επαγγελματικών οργανώσεων και 21 οργανώσεων ασθενών στην Ευρώπη για την καταπολέμηση των ανισοτήτων όσον αφορά τη διαχείριση της νόσου στην ΕΕ», όπως ανέφερε στο iatronet. gr o Καθηγητής Ανδρέας Χαραλάμπους, πρώην Πρόεδρος της European Cancer Organisation, προσθέτοντας πως «Παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για τον καρκίνο έχει βοηθήσει έτσι ώστε να τεθούν τα θεμέλια για πανευρωπαϊκή συνεργασία τα τελευταία 3 χρόνια από την εφαρμογή του, εντούτοις θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι του.

Για  αυτό ζητούμε από όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,  τη στήριξή τους όσον αφορά τους βασικούς στόχους του σχεδίου. Μεταξύ αυτών είναι η  εξάλειψη των καρκίνων οι οποίοι σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, στη δημιουργία μιας γενιάς η οποία θα είναι απαλλαγμένη από καπνό.  Επίσης πρέπει κατανοηθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί των κληρονομικών καρκίνων, ενώ είναι σημαντικό να επιτευχθεί μέσος όρος  70% δεκαετούς επιβίωσης για όλους τους ασθενείς με καρκίνο μέχρι το 2035.

Είναι, μεταξύ άλλων, σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τον χρυσό στόχο όσον αφορά την εξάλειψη των καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.  Είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει καθιερώσει τον εμβολιασμό και αγοριών και κοριτσιών για τους σχετιζόμενους με τον ιό HPV καρκίνους.

Επίσης,  το 80,2% των γυναικών στην Ελλάδα ηλικίας 20-69 χρόνων αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία 3 χρόνια εξέταση τραχηλικού επιχρίσματος, ποσοστό  το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 70,8%. Όσον αφορά όμως τους άντρες, το 13,2% αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία 3 χρόνια εξέταση για ορθοκολικούς καρκίνους, το οποίο ποσοστό όμως είναι πολύ χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος ανέρχεται στο 40,5%».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά