Η πρόληψη της απώλειας ακοής που συνδέεται με τον θόρυβο, όπως πχ από δυνατή συναυλία ή ένα κομπρεσέρ θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο ο έλεγχος των επιπέδων ψευδαργύρου εντός του αυτιού, αναφέρει νέα έρευνα.

Τέτοια απώλεια ακοής προέρχεται από κυτταρική βλάβη που συνδέεται με υπερβάλλοντα ψευδάργυρο στο έσω ούς, δήλωσαν ερευνητές.  

Πειράματα στο εργαστήριο με ποντικούς έδειξαν ότι φάρμακα που απορροφούν τον υπερβάλλοντα ψευδάργυρο μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ακοής ή ακόμα και να προστατεύσουν από δυνατούς θορύβους.

Ο Θάνος Τζουνόπουλος, του University of Pittsburgh School of Medicine δήλωσε ότι η απώλεια ακοής λόγω θορύβου βλάπτει εκατομμύρια άτομα αλλά επειδή η βιολογία της απώλειας ακοής δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, η πρόληψη της απώλειας ακοής αποτελεί πρόκληση.

Ο ψευδάργυρος είναι μέταλλο αναγκαίο για την κατάλληλη κυτταρική λειτουργία και ακοή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδά του στο έσω ούς αυξάνονται ώρες μετά την έκθεση ποντικών σε δυνατό θόρυβο.

Ο υπερβάλλων ψευδάργυρος προκαλεί κυτταρική βλάβη και διαταράσσει τη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων οδηγώντας σε προσωρινή και ορισμένες φορές μόνιμη απώλεια ακοής.

Ποντικοί στους οποίους χορηγήθηκε ουσία αργής απελευθέρωσης που αιχμαλώτισε τον υπερβάλλοντα ελεύθερο ψευδάργυρο είχαν μικρότερη τάση για απώλεια ακοής και προστατεύτηκαν από βλάβη λόγω θορύβου.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν απλό φάρμακο που κάποιος θα μπορούσε να λαμβάνει ώστε να προστατεύει τα αυτιά του από δυνατό θόρυβο πριν από δραστηριότητες όπως μια συναυλία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου