Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών Π.Σ.Φ. – ΝΠΔΔ είχε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.  Από πλευράς Π.Φ.Σ. συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Πέτρος Λυμπερίδης, ο γενικός γραμματέας Σπύρος Ρουμελιώτης, ο Β’ αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Λευτέρης Μπουρνουσούζης, ο γενικός ταμίας και Α’ αντιπρόεδρος Π.Τ. Αττικής & Κυκλάδων Βασίλης Παπατσίμπας και ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Α. Παραράς. Τον υπ. Υγείας πλαισίωσαν ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Άρης Νικόλαος Αγγελής, ενώ – όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας κατά την παρουσία του στη συνεδρίαση του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. στις 20 Ιανουαρίου 2024 - στη συνάντηση συμμετείχε και η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η συμβατική σχέση ΕΟΠΥΥ – φυσικοθεραπευτών, με επικέντρωση στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του clawback, ένα μνημονιακό μέτρο που στραγγαλίζει οικονομικά τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια.

Δεδομένου ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας  πληροφορίες για προτάσεις που αφορούν το clawback των διαγνωστικών και αναφέρουν την εφαρμογή δυο επιπέδων clawback, η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ. κατέθεσε πρόταση για την εφαρμογή του ανέκπτωτου ποσού (μαξιλαράκι), καθώς η οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο εφαρμογής του clawback για κάποια κατηγορία παρόχου θα χρειαστεί προώθηση ειδικής ρύθμισης, όπως αντίστοιχα χρειάζεται και η εφαρμογή ανέκπτωτου ποσού.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης στους Φυσικοθεραπευτές, έχουν εγκριθεί  από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και σύντομα θα εκδοθούν σε ΦΕΚ, τόσο η εξομοίωση του ποσοστού συμμετοχής στις συνεδρίες φυσικοθεραπείας όπως ισχύει και στις λοιπές παροχές της ΠΦΥ και η κατάργηση της θεώρησης των γνωματεύσεων για φυσικοθεραπείες. Επίσης, θα εκδοθεί σε ΦΕΚ και η αύξηση της επιτρεπόμενης ετήσιας δαπάνης φυσικοθεραπειών κατά 2 εκ. ευρώ για το 2023, καθώς και η αύξηση της επιτρεπόμενης δαπάνης ειδικής αγωγής φυσικοθεραπειών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον Π.Σ.Φ. ότι προχωρά και η υλοποίηση του μηνιαίου ορίου εκτέλεσης συνεδριών φυσικοθεραπείας (δυναμικότητα), με την προσθήκη του σχετικού όρου στη συλλογική σύμβαση ΕΟΠΥΥ – Φυσικοθεραπευτών και την ενσωμάτωσή  του από τη δ/νση πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ.

Ο Π.Σ.Φ. έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και το ζήτημα της ενίσχυσης της επιτρεπόμενης δαπάνης φυσικοθεραπείας για το 2024, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το ποσό της ενίσχυσης του προϋπολογισμού που θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η διοίκηση του Π.Σ.Φ. συνεργάζεται με το συντονιστικό φορέων ΠΦΥ για την προώθηση γενικότερων αιτημάτων που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Π.Σ.Φ. έθεσε υπόψη του υπουργού την εφαρμογή του κωδικού μιας χρήσης OTP (one time pass), που διασφαλίζει την ταυτοποίηση της παρουσίας του ασφαλισμένου και παράλληλα αποδεικνύει την απόλυτη αναγκαιότητα του ύψους των ετήσιων δαπανών για τη φυσικοθεραπεία.

Στη συνάντηση τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν:

1.    Κάλυψη κενών οργανικών θέσεων και μονιμοποίηση επικουρικών, που σε πολλά Νοσοκομεία λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι ιδιαίτερα εμφανής.

2.    Δημιουργία αυτοτελούς τμήματος φυσικοθεραπείας στα νοσοκομεία, μια πρόταση θεσμικής και ουσιαστικής σημασίας για τον κλάδο

3.    Άμεση στελέχωση και λειτουργία των δημοσίων δομών αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), γεγονός σημαντικής αξίας για την μέριμνα της αποκατάστασης ειδικά απομακρυσμένων περιοχών και ανασφάλιστων πολιτών.

4.    Πρόσληψη Φυσικοθεραπευτών στις δημόσιες δομές υγείας ΠΕ και ΤΕ χωρίς διάκριση, που για τον Π.Σ.Φ είναι μείζονος σημασίας διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αποκλεισμός των αποφοίτων (ΠΕ) που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μετά το 2019

5.    Προώθηση δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Π.Σ.Φ. - Υπουργείου Υγείας

6.    Άμεση λειτουργία της ολομέλειας του ΚΕΣΥ, καθώς με την τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη σύνθεση του και τη λειτουργία του έχει τεθεί σε αδράνεια.

7.    Αναθεώρηση της Νομοθεσίας που διέπει τον Π.Σ.Φ. και άλλες νομοθετικές προτάσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά