Mελέτη του UC Davis Health, ανακάλυψε ότι μια δόση του εμβολίου για τη φυματίωση (BCG), μείωσε το φορτίο όγκου και παρέτεινε την επιβίωση ποντικών με καρκίνο ήπατος.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Advanced Science, είναι η πρώτη που δείχνει υποσχόμενη δράση του εμβολίου στην αντιμετώπιση του καρκίνου στο ήπαρ.

Το BCG θεωρείται ασφαλές και χρησιμοποιείται ευρέως στον πλανήτη.

Επίσης είναι γνωστό πως ενισχύει την ανοσία του οργανισμού. Ο FDA το έχει εγκρίνει για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. Η πιθανή του επίδραση στην αντιμετώπιση συμπαγών όγκων παραμένει άγνωστη.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Yu-Jui Yvonne Wan, έδειξε ότι μια δόση BCG μείωσε την ίνωση, βελτίωσε την ηπατική λειτουργία, μείωσε τα λιπίδια και συρρίκνωσε τον όγκο.

Ο ερευνητής σημείωσε ότι η ομάδα χορήγησε μια δόση BCG σε ποντικούς με καρκίνο ήπατος η οποία φάνηκε αρκετή ώστε να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το φορτίο του όγκου.

Οι ερευνητές είδαν ότι το εμβόλιο μείωσε τη φλεγμονή και προήγαγε τη δράση των κυττάρων Τ.

Η έρευνα επίσης εξέτασε αν η δράση του BCG στον καρκίνο ήπατος επηρεάζεται από το φύλο. Εδειξε ότι αρσενικά και θηλυκά ποντίκια ανταποκρίθηκαν στην αγωγή με το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη έδειξε ότι η ανοσοθεραπεία BCG για τον καρκίνο ήπατος είναι διαφορετική και ανώτερη από άλλες. Απαιτεί μια μόνο ένεση.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο BCG θα μπορούσε να ανακατευθυνθεί ως αγωγή κατά του καρκίνου στο ήπαρ.

Πηγές:
Advanced Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου