Παρά τις ελλείψεις και τις μεγάλες λίστες αναμονής, το ΕΣΥ συνεχίζει να σώζει ζωές. Πριν από δύο εβδομάδες, οι γιατροί έσωσαν μία 46χρονη γυναίκα, μητέρα μιας 9χρονης κόρης, που έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία στο γυμναστήριο!

Η ασθενής έκανε μια συνηθισμένη προπόνηση με βάρη, όταν ξαφνικά αισθάνθηκε αδιαθεσία. Παρουσίασε έναν ξαφνικό, έντονο πονοκέφαλο που δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο που είχε γνωρίσει, και ο οποίος συνοδεύτηκε από πόνο στον αυχένα. Κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια όπου και κατέρρευσε.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με τη διάγνωση των γιατρών να είναι πολύ ανησυχητική: υπαραχνοειδής αιμορραγία. Μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από αιμορραγία στο χώρο που περιβάλλει τον εγκέφαλο και η οποία προκλήθηκε από ανεύρυσμα εγκεφάλου.

Ευτυχώς, η ασθενής ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της. Εδώ και 6 μήνες, επαναλειτουργεί στον Ευαγγελισμό ένα ειδικό Κέντρο Ανευρυσμάτων Εγκεφάλου και Αρτηριοφλεβωδών Δυσπλασιών, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του διοικητή κ. Αν. Γρηγορόπουλου. Επιστημονικά Υπεύθυνος είναι η επεμβατική νευροακτινολόγος κα. Μαρία Πολίτη, που διορίστηκε πρόσφατα στον Ευαγγελισμό μετά από 15ετή επαγγελματική πορεία σε Κέντρα της Γερμανίας.

Το ανεύρυσμα της ασθενούς αντιμετωπίστηκε άμεσα με επιτυχή εμβολισμό από την Ομάδα Εμβολισμών του νοσοκομείου. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική πράξη περιλαμβάνει την πλοήγηση καθετήρων μέσω του αγγειακού συστήματος στο σημείο του ανευρύσματος και την τοποθέτηση σπειραμάτων ή στεντ, για την αποτροπή της ροής του αίματος στο ανεύρυσμα, αποκλείοντάς το αποτελεσματικά.

Η επέμβαση αυτή όχι μόνο της έσωσε τη ζωή, αλλά βοήθησε στη γρήγορη ανάρρωσή της. Μέρα με τη μέρα, βελτιώθηκε σημαντικά ο πονοκέφαλος και τώρα είναι έτοιμη να πάρει εξιτήριο. Μέχρι σήμερα, στο κέντρο έχουν λάβει θεραπεία πάνω από 35 ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα.

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες αποτελούν από τις πιο σοβαρές και περίπλοκες νευρολογικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή εγκεφαλική αιμορραγία και απαιτούν ειδική θεραπεία. Το νέο Κέντρο προσφέρει ενδοαγγειακές θεραπείες, μία μέθοδο λιγότερο επεμβατική από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση η οποία συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία ανάρρωση.

«Περιλαμβάνει μια μικρή τομή, συνήθως στη βουβωνική χώρα, και τη χρήση μικρών καθετήρων που φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω των αγγείων του σώματος. Εδώ, οι ιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση με διάφορους τρόπους, όπως με σπειράματα, τοποθέτηση στεντ ή χρησιμοποιώντας ειδική ιατρική «κόλλα», εξηγεί η κα Πολίτη.

«Οι νευροαγγειακές παθήσεις, όπως τα ανευρύσματα και οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες απαιτούν μια διεπιστημονική προσέγγιση για τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων των ασθενών. Συνδυάζουμε τεχνογνωσία από διάφορες ιατρικές ειδικότητες - νευροχειρουργική, νευροακτινολογία, νευρολογία, εντατική θεραπεία - για να προσφέρουμε ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς μας, αποφασίζοντας ανά περίπτωση με την νευροχειρουργική ομάδα του Καθ. κ. Στράντζαλη την επεμβατική ή χειρουργική αντιμετώπιση», σημειώνει η γιατρός.

Επιπλέον, το κέντρο έχει αρχίσει να εκτελεί θρομβεκτομές για οξέα εγκεφαλικά επεισόδια, μια κρίσιμη επέμβαση στη θεραπεία αυτής της πάθησης. Η θρομβεκτομή, η μηχανική αφαίρεση θρόμβων από τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς που πάσχουν από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, αποκαθιστώντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Η παρέμβαση αυτή είναι υψίστης σημασίας, καθώς μπορεί να μειώσει δραστικά τη σοβαρότητα των συνεπειών ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και να βελτιώσει τις πιθανότητες ανάκαμψης, αναδεικνύοντας τον ρόλο του κέντρου στην παροχή πρωτοποριακών θεραπειών για τις νευροαγγειακές παθήσεις.

Το Κέντρο Εμβολισμών ΚΝΣ λειτουργεί από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα με Επιστημονικά Υπεύθυνο την επεμβατική νευροακτινολόγο κ. Μαρία Πολίτη (Επιμελήτρια Ά, Ακτινολογικό Τμήμα, διευθυντής Ι. Καλογερόπουλος) και την συμμετοχή των επεμβατικών νευροακτινολόγων κ. Ε. Αρχοντάκη, Διευθυντή, Υπεύθυνο του Κέντρου Εμβολισμών του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και κ. Π. Παπαναγιώτου Αναπληρωτή Καθηγητή Νευροακτινολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Η επιστημονική συνεργασία περιλαμβάνει Κλινικές του Ευαγγελισμού, ιδιαίτερα: της Νευροχειρουργικής Κλινικής (διευθυντής καθηγητής Γ. Στράντζαλης, κ. Χ. Κουτσαρνάκης, επιστημονικός συνεργάτης εξειδικευμένος στη χειρουργική ανευρυσμάτων εγκεφάλου), του Ακτινολογικού Τμήματος  (διευθυντής Ι. Καλογερόπουλος), του Τμήματος Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων (διευθυντής Δ. Έξαρχος) της Αναισθησιολογικής Κλινικής (διευθύντρια Κ. Ρωμανά), της Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (διευθύντρια καθηγήτρια Ι. Δημοπούλου) και της Νευρολογικής Κλινικής (διευθύντρια Ε. Αλεξίου)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου