Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των οφθαλμιάτρων ή ακόμα και να το ξεπεράσει όσον αφορά τη διάγνωση και αντιμετώπιση του γλαυκώματος, αναφέρει νέα έρευνα.

Το σύστημα GPT-4 από το OpenAI είχε το ίδιο καλή επίδοση ή και καλύτερη από αυτή των οφθαλμιάτρων στην αξιολόγηση 20 ασθενών με γλαύκωμα και αμφιβληστροπάθεια, αναφέρουν ερευνητές στο JAMA Ophthalmology.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παίζει σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στους οφθαλμιάτρους καθώς αντιμετωπίζουν το γλαύκωμα.

Ερευνητές σημειώνουν ότι το GPT-4 μπορεί να δώσει πολύτιμη καθοδήγηση στους οφθαλμιάτρους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βασικό τεστ 20 ερωτήσεων για το γλαύκωμα και την αμφιβληστροπάθεια για να δοκιμάσουν το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης έναντι ομάδας 12 οφθαλμιάτρων και 3 εκπαιδευόμενων.

Οι απαντήσεις, στη συνέχεια, αναλύθηκαν στατιστικά και αξιολογήθηκαν για την ακρίβειά τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη ξεπέρασε τους γιατρούς στη διάγνωση και αντιμετώπιση του γλαυκώματος, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Στην αμφιβληστροπάθεια ισοφάρισε τους γιατρούς στην ακρίβεια αλλά τους ξεπέρασε στην πληρότητα.

Εξελιγμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το GPT-4, εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, κειμένων και εικόνων, δήλωσαν ερευνητές.

Ο Dr. Andy Huang, του New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των οφθαλμικών νόσων.

Θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αξιόπιστος βοηθός των οφθαλμιάτρων δίνοντας διαγνωστική υποστήριξη και πιθανόν μειώνοντας τον φόρτο εργασίας τους, ιδιαίτερα σε πολύπλοκα περιστατικά ή σε περιοχές με μεγάλο πλήθος ασθενών.

Πηγές:
JAMA Ophthalmology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου