Το υπερβολικό λίπος γύρω από το πάγκρεας θα μπορούσε να προμηνύει κακό για την υγεία του εγκεφάλου που γερνά, έδειξε νέα έρευνα.
Αυτό ίσως συμβαίνει μόνο στους άντρες, καθώς η σχέση δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες, σημειώνει ερευνητική ομάδα του Rutgers University.

Η Michal Schnaider Beeri δήλωσε ότι σε μεσήλικες άντρες με υψηλό κίνδυνο Alzheimer, υψηλότερο λίπος στο πάγκρεας συνδεόταν με χαμηλότερες νοητικές ικανότητες και όγκο εγκεφάλου υποδεικνύοντας πιθανή σχέση –στους άντρες- μεταξύ διακριτού κοιλιακού λίπους και υγείας του εγκεφάλου.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 204 υγιείς μεσήλικες που ήταν παιδιά μητέρας και/ ή πατέρα με ιστορικό Alzheimer. Αυτό τους έθετε σε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν και οι ίδιοι τη νόσο.

Οι ερευνητές, τους υπέβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες για να δουν τις εναποθέσεις λίπους γύρω από το πάγκρεας, το ήπαρ και την κοιλιά.

Ανακάλυψαν ότι υπερβάλλουσα συσσώρευση λίπους μέσα και γύρω από το πάγκρεας συνδεόταν με επιδείνωση του όγκου του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών. Αυτό αφορούσε μόνο τους άντρες.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι στην ανθυγιεινή επίδραση του λίπους στο πάγκρεας στην εγκεφαλική λειτουργία έναντι των γυναικών.

Tα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να έχουν εφαρμογή στο πώς μετράται το λίπος όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι ο ΔΜΣ αντιπροσωπεύει φτωχά την κατανομή του σωματικού λίπους και δεν λαμβάνει υπόψη απαραίτητα τις διαφορές ανάλογα με το φύλο όσον αφορά τον κίνδυνο άνοιας. Ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο βοηθητικές, οι πιο ακριβείς μετρήσεις ενδοκοιλιακού λίπους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Obesity.

 

Πηγές:
Obesity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο