Εδώ και πολλά χρόνια, η ιατρική ζητά να αντιμετωπίζονται οι χρόνιες ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS, όσο το δυνατόν πιο εντατικά από την αρχή. Τώρα αυτό επεκτείνεται όλο και περισσότερο και στις χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους. Αυτό επιβεβαιώνεται από μια πρόσφατη αυστριακή επιστημονική μελέτη για την πολλαπλή σκλήρυνση (ΣΚΠ).

Ο Michael Guger από το νευρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Steyr και οι συν-συγγραφείς του από το Αυστριακό Μητρώο για θεραπείες σκλήρυνσης κατά πλάκας (AMSTR) ανέλυσαν τα δεδομένα σχεδόν 1.000 ασθενών με ενεργή ή ταχέως εξελισσόμενη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ανέλυσαν το ερώτημα αν θα ήταν καλύτερη η ταχεία, ισχυρή φαρμακευτική θεραπεία ή η όλο και πιο εντατική θεραπεία κατά την πορεία της νόσου.

Η διάρκεια της θεραπείας ήταν μεταξύ τριών μηνών και 16 ετών. 743 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν λάβει ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα (alemtuzumab, cladribine, fingolimod, natalizumab, ocrelizumab ή ozanimod) αμέσως μετά τη διάγνωση. Αρχικά, 227 ασθενείς ξεκίνησαν να λαμβάνουν συμβατικά, λιγότερο αποτελεσματικά φάρμακα (διμεθυλ-φουμαρικό και τεριφλουνομίδη).

Τα αποτελέσματα μιλούν σαφώς υπέρ της ταχείας και εντατικής θεραπείας με τα πιο αποτελεσματικά βιοτεχνολογικά φάρμακα και ανοσοθεραπευτικά. Η ετήσια πιθανότητα οξείας υποτροπής της σκλήρυνσης κατά πλάκας, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από σωρευτική αναπηρία, ανήλθε σε ποσοστό της τάξης του 9%, έναντι 40% στην ομάδα σύγκρισης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση της τάξης του 78%, όπως έγραψαν οι επιστήμονες πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό "Journal of Neurology".

Η πιθανότητα να υποστούν περαιτέρω υποτροπή της σκλήρυνσης κατά πλάκας μειώθηκε κατά 83% στην ομάδα των ασθενών που έλαβαν πρώιμη και εντατική θεραπεία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πειραματόζωα. Η πιθανότητα εμφάνισης περαιτέρω βαθμού αναπηρίας μειώθηκε κατά 45% μεταξύ των ασθενών που έλαβαν πρώιμη και εντατική θεραπεία.

"Συνεπώς, η πρώιμη και εντατική θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν ενεργή και ταχέως εξελισσόμενη πορεία της νόσου", έγραψαν οι ειδικοί.

Πηγές:
Journal of Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά