Φάρμακα που οδηγούν σε απώλεια βάρους, όπως η σεμαγλουτίδη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να κάνει κάποιος εμετό κατά τη διάρκεια της εγχείρησής του ενώ βρίσκεται υπό αναισθησία, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι άνθρωποι είναι νηστικοί πριν την εγχείρηση, επειδή η γενική αναισθησία μπορεί να φέρει ναυτία και να πνιγούν από τον εμετό τους.

Μέρος της λειτουργίας των αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 συμβάλλει στην απώλεια βάρους επιβραδύνοντας τη διαδικασία της πέψης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο η τροφή να περάσει από το στομάχι.

Στην έρευνα, περίπου το 56% ανθρώπων που λάμβαναν τέτοιο φάρμακο είχαν σημαντική ποσότητα τροφής στο στομάχι τους την ώρα της εγχείρησης, όπως έδειξε υπερηχογράφημα, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό JAMA Surgery.

Συγκριτικά, μόνο το 19% ανθρώπων που δεν λάμβαναν τέτοιο φάρμακο είχαν τροφή στο στομάχι μετά από προεγχειρητική νηστεία.

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε υπερηχογράφημα 120 ασθενείς που θα εγχειρίζονταν, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2023.

Γενικά, η χρήση αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 συνδεόταν με σχεδόν 31% εμφάνιση αυξημένων υπολειμμάτων τροφών στο στομάχι ασθενών παρά τη νηστεία πριν την εγχείρηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο τους σε περίπτωση που χρησιμοποιούν τέτοιο φάρμακο.

Πηγές:
JAMA Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά