Η αντιμετώπιση του πόνου είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού αποτελεί έμπρακτη απόδειξη για κάθε ανθρώπινη κοινωνία, η οποία θέλει να κατέχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας, με αφορμή το πρόσφατο θλιβερό περιστατικό του καρκινοπαθή στο Ηράκλειο της Κρήτης, που έθεσε τέλος στη ζωή του μην αντέχοντας τους πόνους, με τους συγγενείς του να καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο το φάρμακο για την χημειοθεραπεία.

Η εταιρεία επισημαίνει πως αποτελεί υποχρέωση του δημόσιου συστήματος υγείας να στηρίζεται στον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη και ζητά από το σύστημα υγείας να ενισχύσει έμπρακτα το έργο των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που παλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αναμφίβολα ο κύκλος της ζωής θα συνεχίζεται όπως πάντα, αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει μέσω των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας είναι η ποιότητα ζωής στην ασθένεια και η αξιοπρέπεια στον τέλος της ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στη δημοσιότητα το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο στη χώρα μας. Αναμφίβολα το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο, ωστόσο η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας επισημαίνει την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για τη μία τουλάχιστον εκ των παραμέτρων, την αντιμετώπιση του πόνου των καρκινοπαθών.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία περισσότερα  από 60 Μονάδες-Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας με στόχο την ανακούφιση του οξέος και χρόνιου πόνου. Στα περισσότερα Ιατρεία Πόνου εργάζονται Αναισθησιολόγοι, οι οποίοι, παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού τους και τον αυξημένο φόρτο εργασίας, εξακολουθούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς ανακούφιση των συνανθρώπων μας που υποφέρουν, μέσα από συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση πάνω στις επιστημονικές εξελίξεις στην διαχείριση του πόνου. Αναλυτικός κατάλογος των Ιατρείων Πόνου στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας (www.algologia.gr).

Η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας πρεσβεύει ότι η αντιμετώπιση του πόνου είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού αποτελεί έμπρακτη απόδειξη για κάθε ανθρώπινη κοινωνία η οποία θέλει να κατέχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο. Είναι ταυτόχρονα υποχρέωση του δημόσιου συστήματος υγείας να στηρίζεται στον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη και η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας ζητά από το σύστημα υγείας να ενισχύσει έμπρακτα το έργο των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που παλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναμφίβολα ο κύκλος της ζωής θα συνεχίζεται όπως πάντα, αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει μέσω των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας είναι η ποιότητα ζωής στην ασθένεια και η αξιοπρέπεια στον τέλος της ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά