Συστήθηκε στην Γερμανία στα πρότυπα της επιτροπής ειδικών για τον κορωνοϊό ένα νέο εξειδικευμένο όργανο αποτελούμενο από 23 μέλη, το οποίο θα παρέχει συμβουλές στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για σημαντικά θέματα υγείας. Ο καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) καλωσόρισε τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων "Υγεία και Ανθεκτικότητα" στην χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίασή του στο Βερολίνο.

"Ένα μάθημα από την πανδημία είναι ότι πρέπει να καταστήσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πιο ανθεκτικό και στιβαρό - επίσης όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των δημογραφικών εξελίξεων", τόνισε ο Scholz. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις στον τομέα της υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρειάζεται ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων ευρείας βάσης".

Το συμβούλιο, το οποίο εδρεύει στην Καγκελαρία και έχει 23 μέλη, σχεδιάζει να προβαίνει σε τακτικές δηλώσεις και να  να αναλαμβάνει αυθόρμητη δράση σε τρέχοντα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Το συμβούλιο αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Πρόεδρος είναι ο επικεφαλής του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Heyo Kroemer, ο οποίος είχε επίσης προεδρεύσει στο παρελθόν του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό.

Συν -πρόεδρος είναι η Susanne Moebus από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Έσσεν.

Στα μέλη περιλαμβάνονται επίσης οι ιολόγοι Christian Drosten και Hendrik Streeck, οι οποίοι είναι γνωστοί από την εποχή της πανδημίας.

Το κυβερνητικό συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του κορωνοϊού, το οποίο συστάθηκε στα τέλη του 2021, ολοκλήρωσε τις εργασίες του τον Απρίλιο του 2023.

Η ομάδα των 19 επιστημόνων υπέβαλε δώδεκα δηλώσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της διαχείρισης της κρίσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο