H Johnson & Johnson (J&J) υπέβαλε αίτηση συμπληρωματικής άδειας βιολογικών προϊόντων στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για το guselkumab, για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας.

Το guselkumab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης (mAb) που μπλοκάρει την IL-23, μια κυτοκίνη. Αναπτύχθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας HuCAL  και το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί για την ψωρίαση κατά πλάκας και την ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα.

Η υποβολή της εταιρείας ακολουθεί τα θετικά αποτελέσματα από το κλινικό πρόγραμμα φάσης ΙΙΙ QUASAR (NCT04033445), που δείχνει ότι το 22,6% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία πέτυχαν συμπτωματική ύφεση σε σύγκριση με το 12,9% των ατόμων που ήταν στην ομάδα εικονικού φαρμάκου, μετά από τέσσερις εβδομάδες θεραπείας. 

Το τοπίο των φαρμάκων για τη νόσο της ελκώδους κολίτιδας έχει δει αρκετές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, με μία από αυτές να είναι η αύξηση του αριθμού των βιο-ομοειδών για το Adalimumab της AbbVie, ένα φάρμακο που ενδείκνυται για την ελκώδη κολίτιδα, καθώς και για άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί είπαν ότι υπάρχει ανάγκη για πιο αποτελεσματικά φάρμακα.  

Το guselkumab δημιούργησε πωλήσεις ύψους 3,1 δισ. δολ. το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της J&J. Η GlobalData προβλέπει ότι η θεραπεία θα διατηρήσει την ανοδική της τροχιά και θα δημιουργήσει 6,5 δισ. δολ. το 2030, υποβοηθούμενη από μια αναμενόμενη επέκταση της ετικέτας.

Πηγές:
pharmaceutical-technology.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο