Η μοναξιά ενδεχομένως είναι το χειρότερο πράγμα για την υγεία των ηλικιωμένων.

Ερευνητές του Regenstrief Institute και του Indiana University School of Medicine, ανακάλυψαν ότι η μοναξιά είναι χειρότερη για τους ηλικιωμένους από τον αλκοολισμό, την παχυσαρκία και το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Η μελέτη στο Journal of the American Geriatrics Society, υποδεικνύει ότι οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας θα μπορούσαν να είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση της σιωπηλής επιδημίας.

Τα ευρήματα τοκίζουν ότι το 53% των ηλικιωμένων που επισκέπτονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας αναφέρουν ότι αισθάνονται μοναξιά. Αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία μειώνοντας τη γενική ποιότητα ζωής.

Η Dr. Monica Williams-Farrelly, αναφέρει ότι με βάση τη βιβλιογραφία και τις έρευνες, η μοναξιά επηρεάζει την υγεία με αρκετά σημαντικό και ισχυρό τρόπο.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης όχι μόνο στον εντοπισμό της μοναξιάς αλλά και στην προσφορά απτών λύσεων.

Μια αποτελεσματική παρέμβαση που αναφέρουν οι ερευνητές είναι η έννοια του Circle of Friends (κύκλος φίλων).

Το μοντέλο επανένταξης διάρκειας 3 μηνών με βάση ομάδες, εστιάζει στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και της φιλίας.

Φάνηκε επιτυχές στη μείωση των αισθημάτων μοναξιάς και στη βελτίωση αποτελεσμάτων υγείας όπως υποκειμενική υγεία, σκέψη και θνησιμότητα, ενώ μειώνει πιθανόν το κόστος περίθαλψης.

Tα στοιχεία συλλέχτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 που ενίσχυσε την αυξανόμενη τάση μοναξιάς στους ηλικιωμένους.

Η μοναξιά μοιάζει ίσως απλή, αλλά μπορεί να είναι πολύπλοκο να εντοπιστεί. Αρχισε να γίνεται πρόβλημα πριν την COVID-19, και στη συνέχεια με τον εγκλεισμό οι κοινωνικές επαφές εμποδίστηκαν -κάτι που επιδείνωσε το πρόβλημα, παρατήρησε ο Dr. Williams-Farrelly.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο