Για πρώτη φορά, γιατροί μεταμόσχευσαν ένα γενετικά επεξεργασμένο νεφρό χοίρου σε άνθρωπο που έπασχε από προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια.

Τέτοιοι νεφροί χοίρου, τροποποιημένοι για να μειώσουν τον κίνδυνο απόρριψης και ασθένειας, έχουν τοποθετηθεί με επιτυχία σε πιθήκους και εγκεφαλικά νεκρά σώματα ανθρώπινων δοτών.

Ωστόσο, ο 62χρονος Rick S. είναι ο πρώτος ζωντανός ασθενής που έλαβε νεφρό χοίρου επεξεργασμένο με γονίδια, σε μια επέμβαση, το περασμένο Σαββατοκύριακο, που διήρκεσε τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τους γιατρούς του στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) στη Βοστώνη.

Ο ασθενής αναρρώνει καλά και αναμένεται να πάρει εξιτήριο σύντομα, είπαν οι γιατροί του.

Ο Slayman είπε ότι συμφώνησε στη μεταμόσχευση αφού την πρότειναν οι γιατροί του MGH, «εξηγώντας προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της διαδικασίας».

Το νεφρό χοίρου προήλθε από την eGenesis, μια εταιρεία που πειραματιζόταν με γενετικές αλλαγές για να μεταμοσχεύσει όργανα χοίρου σε ανθρώπους.

Το νεφρό που έλαβε ο Slayman είχε 69 γενετικές τροποποιήσεις που αφαίρεσαν επιβλαβή γονίδια χοίρου και πρόσθεσαν χρήσιμα ανθρώπινα γονίδια, είπαν οι ερευνητές. Οι επιστήμονες αδρανοποίησαν επίσης ρετροϊούς στον δότη χοίρο για να εξαλείψουν κάθε κίνδυνο μόλυνσης στους ανθρώπους.

Ο Slayman ζει με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση για πολλά χρόνια, είπαν οι γιατροί. Έλαβε μεταμόσχευση νεφρού από άνθρωπο δότη τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά το όργανο άρχισε να αποτυγχάνει μετά από πέντε χρόνια και άρχισε ξανά την αιμοκάθαρση τον Μάιο του 2023.

Έκτοτε μπαινοβγαίνει τακτικά στο νοσοκομείο, λόγω επιπλοκών που προέρχονται από την αιμοκάθαρση, είπαν οι γιατροί.

Για να βοηθηθεί ο Slayman να αποφύγει την απόρριψη, έλαβε επίσης μια έγχυση δύο νέων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων -- tegoprubart και ravulizumab.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο