Η βλάβη στο οπτικό νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Νέα έρευνα σε παράγοντα αναγέννησης θα μπορούσε να αλλάξει το παραπάνω.

Ερευνητές του UConn School of Medicine, έδειξαν ότι μια πρωτεΐνη που προηγουμένως δεν εθεωρείτο σημαντική, μπορεί να διεγείρει την αναγέννηση νευρικών κυττάρων.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη Nfe3, που αφορά μόνο τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η Nfe3 παίζει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο στην ανάπτυξη των νεύρων και ότι θα μπορούσαν να τη συλλέξουν για να αναγεννήσουν νεύρα μετά από τραυματισμό.

Σε πείραμα με ποντικούς που είχαν βλάβη στο οπτικό νεύρο προχώρησαν σε διέγερση της παραγωγής της πρωτεΐνης Nfe3 με γονιδιακή θεραπεία.

Όπως ήλπιζαν οι ερευνητές, νευρικές ίνες στα οπτικό νεύρο των ποντικών, που είχε υποστεί βλάβη, άρχισαν να αναπτύσσονται και πάλι.

Η αναγέννηση ήταν σημαντική και η Nfe3 φάνηκε πιο υποσχόμενη από ορισμένους άλλους παράγοντες αναγέννησης οι οποίοι έχουν μειονεκτήματα και- σε αντίθεση με την Nfe3- τείνουν να προκαλούν φλεγμονή ή κίνδυνο εμφάνισης όγκων.

H ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στο γλαύκωμα και σε άλλα είδη νευρικής βλάβης.

Αν μετά από νέα πειράματα ο παράγοντας είναι επιτυχής στην αποκατάσταση του οπτικού νεύρου θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμος στην αντιμετώπιση της παράλυσης και άλλων μορφών νευρικής βλάβης στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Experimental Neurology.

Πηγές:
Experimental Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου