Ερευνητές του Hebrew University-Hadassah Faculty of Dental Medicine, δημοσίευσαν έρευνα στο Gut που αποκαλύπτει σχέση μεταξύ των στοματικών βακτηρίων και της έναρξης καρκίνου στο πάγκρεας, σε ποντικούς.

Η έρευνα εξέτασε τη σχέση μεταξύ στοματικού μικροβιώματος - Porphyromonas gingivalis-και της επιτάχυνσης της ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας.

Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου έχει συνδεθεί με την παρουσία του Porphyromonas gingivalis, αναερόβιου βακτηρίου που είναι γνωστό πως συνδέεται με την περιοδοντίτιδα.

Εισάγοντας το βακτήριο σε ποντικούς με προδιάθεση στον καρκίνο παγκρέατος, η ομάδα ανακάλυψε πειστικές ενδείξεις επιταχυνόμενης ανάπτυξης καρκίνου.

Η έρευνα έδειξε ότι P. gingivalis εντοπίστηκε στο πάγκρεας υγιών ποντικών μετά από εφαρμογή του στα ούλα και παρατεταμένη έκθεση προκάλεσε αλλαγές στο πάγκρεας επηρεάζοντας τη μικροβιακή του ισορροπία.

Επιπλέον, η εφαρμογή του P. gingivalis  στο στόμα επιτάχυνε την εξέλιξη, από πρώιμες ανωμαλίες στο πάγκρεας σε καρκίνο παγκρέατος, σε ποντικούς με συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι αυτή η γονιδιακή μετάλλαξη βοήθησε το βακτήριο P. gingivalis να επιζεί εντός των κυττάρων και στήριξε την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων ακόμα και όταν οι συνθήκες ήταν δύσκολες.

Η ανακάλυψη του καθηγητή Nussbaum και της ομάδας του υπογραμμίζει άμεση σχέση μεταξύ P. gingivalis και της ανάπτυξης του καρκίνου στο πάγκρεας.

Σύμφωνα  με τον καθηγητή, η έρευνα τονίζει τη σημασία του να λαμβάνεται υπόψη η στοματική υγεία στην κατανόηση του καρκίνου στο πάγκρεας.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχει πιθανότητα η περιοδοντίτιδα να συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας, τονίζοντας πως τα βακτήρια επηρεάζουν απευθείας τη σχέση.

Πηγές:
Gut

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά