Μια μορφή γρίπης των πτηνών ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ. Η ασθένεια εμφανίστηκε κυρίως σε ηλικιωμένες αγελάδες στις πολιτείες Τέξας, Κάνσας και Νέο Μεξικό, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερη όρεξη και να παράγουν λιγότερο γάλα, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας στην Ουάσινγκτον.

Οι αγελάδες μολύνθηκαν πιθανότατα από άγρια πτηνά. Νεκρά άγρια πτηνά έχουν βρεθεί σε ορισμένες από τις προσβεβλημένες φάρμες.

Το παθογόνο ανακαλύφθηκε επίσης σε ορισμένα δείγματα μη παστεριωμένου γάλακτος, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα του γάλακτος στις ΗΠΑ δεν τίθεται σε κίνδυνο. Η κατάσταση διερευνάται επί του παρόντος εκτενώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.

Αρχικά, δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με το αν οι αγελάδες μολύνθηκαν αποκλειστικά από άγρια πτηνά ή αν μετέδωσαν το παθογόνο και μεταξύ τους. Σύμφωνα με τις αρχικές εξετάσεις, πάντως, δεν διαπιστώθηκαν αλλαγές στον ιό Η5Ν1 που να τον καθιστούν πιο εύκολα μεταδοτικό στον άνθρωπο. Ο κίνδυνος αυτός παραμένει χαμηλός.

Το μεγαλύτερο κύμα γρίπης των πτηνών που έχει καταγραφεί ποτέ εξαπλώνεται επί του παρόντος σε πολλές ηπείρους. Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τα πτηνά, αλλά έχει επίσης βρεθεί σε διάφορα θηλαστικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά